ροή ειδήσεων

Τουρκία: Οι πυρκαγιές «τσουρουφλίζουν» Τουρισμό και Ερντογάν



Μαζική κατηγορία προς την τουρκική κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια, έλλειψη πόρων και μέσων πυρόσβεσης, καθώς και λανθασμένους σχεδιασμούς στην αντιμετώπιση της κατάστασης


Εντονότατη δυσαρέσκεια προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, της πτώσης του τουρισμού και της υγειονομικής κρίσης, εκφράζει η τουρκική κοινωνία με αφορμή τις μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την γείτονα, με αποτέλεσμα θανάτους, πολλούς τραυματισμούς και καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων.

Αρνητική εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι, αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει την Τουρκία, ο Μ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε ουκ ολίγους ξένους ομολόγους του, με αναρτήσεις του στο twitter, όχι όμως την Ελλάδα.

«Πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ιδιαίτερα έντονα φαίνεται αυτή η δυσαρέσκεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μαζικά κατηγορείται η τουρκική κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια, έλλειψη πόρων και μέσων πυρόσβεσης, καθώς και λανθασμένους σχεδιασμούς στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παρά την τρομοκρατία που ασκεί η Άγκυρα σε χρήστες των social media, δεν λείπουν οι πολλές ανοικτές και επώνυμες αιχμές ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί περισσότερα αεροσκάφη και μέσα για τις μετακινήσεις των κυβερνητικών στελεχών, παρά μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οι διαμαρτυρίες είναι τόσο έντονες, με αποτέλεσμα σήμερα το απόγευμα ο Τ. Ερντογάν να αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter τα μέσα που ο ίδιος υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται.


Ενδεικτική της άκρως προβληματικής διαχείρισης της κατάστασης, είναι η ανάρτηση που έκανε στο twitter ο ιστορικός και αναλυτής, Soner Cagaptay, ο οποίος παρατήρησε: «Η Τουρκία διαθέτει ειδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Εισπράττει φόρους για να αγοράσει αεροπλάνα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Ο Ερντογάν την καταργεί, επειδή οι θρησκευτικές αδελφότητες μπορούν να μαζεύουν τους φόρους. Τέλος τα δάση της Τουρκίας».


«Σαμποτάζ»;

Από τη μεριά της, η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να αμυνθεί έναντι των μαζικών επικρίσεων που δέχεται, διοχετεύει ότι οι πυρκαγιές είναι προϊόν ... σαμποτάζ. Ισχυρισμοί, πάντως, για τους οποίους, έως τώρα, ουδέν πειστικό στοιχείο έχει κατατεθεί.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε μια ιδιαίτερα μεγάλη ζώνη, από την κεντρική-νότιο Τουρκία μέχρι την Αττάλεια και τη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο.




Ιδιαίτερα η Μαρμαρίδα και η Αττάλεια αποτελούν πόλους προσέλκυσης μεγάλου αριθμού τουριστών. Και οι πυρκαγιές, αλλά και η τεράστια καταστροφή στο τοπίο εκτιμάται ότι θα πλήξει τον τουρισμό, ο οποίος και φέτος βρίσκεται σε προβληματική κατάσταση.

Πάντως, δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι αφήνουν υπόνοιες για εμπρησμό προς όφελος.


Να σημειωθεί ότι παλαιότερα, όταν στην Τουρκία κυριαρχούσε το «κεμαλικό κατεστημένο» και ακόμα δεν είχε αποκτήσει την εξουσία το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν, είχε αποκαλυφθεί, και μάλιστα με αρκετά ισχυρά στοιχεία, ότι παρακρατικοί κύκλοι με απευθείας αναφορές σε κέντρα εξουσίας της Τουρκίας και στις μυστικές υπηρεσίες της, είχαν προκαλέσει πολλές από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Η ναυτική βάση

Η πυρκαγιά που έπληξε τη Μαρμαρίδα, από τα έως τώρα στοιχεία που υπάρχουν, δεν φαίνεται να πλησίασε τον ναύσταθμο της Τουρκίας στην περιοχή.

Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία που ελήφθη από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε στην περιοχή, προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση με τις πυρκαγιές, η ναυτική βάση βρίσκεται στον ακριβώς επόμενο κόλπο από αυτόν που πλήττουν οι πυρκαγιές.



Γενικότερα, εκτός της χρήσης των drones για στρατιωτικούς σκοπούς, η Τουρκία χρησιμοποίησε εκτεταμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και για την πολιτική προστασία.



Χωρίς ευχαριστίες στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των πυρκαγιών», προσφέρθηκε να βοηθήσει την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, του οποίου η εκλογική περιφέρεια, η Αττάλεια, επλήγη ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές, κάτι που εκτιμάται ότι θα τον επηρεάσει πολιτικά, ούτε καν ευχαρίστησε τον ομόλογό του, Ν. Δένδια για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Αντίθετα, έσπευσε να ευχαριστεί με αναρτήσεις του στο twitter την Ολλανδέζα ομόλογό του, τον Βόσνιο (!), τον Ιρανό, τον Γάλλο, τον Πακιστανό, καθώς και τον Αζέρο.

Παρά ταύτα, δεν ήταν λίγοι οι Τούρκοι, οι οποίοι έσπευσαν να ευχαριστήσουν την Ελλάδα για την προσφορά της.

lawandorder

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *