ροή ειδήσεων

Έκτακτες ενισχύσεις έως και 900 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των ανατιμήσεων.



Περίπου 400.000 νοικοκυριά θα εισπράξουν το αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από πέρυσι.


Περίπου 75.000 νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με ποσά που θα ανέρχεται ακόμη και στο 40% της δόσης του στεγαστικού τους δανείου για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Έτσι, η πληρωμή της δόσης μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, θα μοιραστεί ανάμεσα στο νοικοκυριό και στο δημόσιο με το νοικοκυριό να λαμβάνει ακόμη και 240 ευρώ ανά μήνα ή 720 ευρώ στο τρίμηνο.


Τον Δεκέμβριο, περίπου 275.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πάρουν διπλό επίδομα καθώς δρομολογείται η θεσμοθέτηση της σχετικής εξαγγελίας που έκανε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μπορεί επίσης να φτάσει στα 350-400 ευρώ ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού αλλά και το ύψος των εισοδημάτων που αυτά δηλώνουν.

Μέτρα στήριξης για το κύμα ανατιμήσεων

Με το φετινό φθινόπωρο να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην ΔΕΘ να ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά που θα πληγούν περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη νομοθετική ρύθμιση για την 3μηνη παράταση του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ" μέσω του οποίου το κράτος θα εξακολουθήσει να πληρώνει το 40% της δόσης του στεγαστικού δανείου για ακόμη τρεις μήνες.

Ο στόχος είναι η διάταξη να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε τα χρήματα να ξεκινήσουν να αποδίδονται στους δικαιούχους από τον Οκτώβριο. Πρόκειται συνολικά για περισσότερα από 75.000 νοικοκυριά. Επειδή υπάρχει πλαφόν μηνιαίας δόσης στα 600 ευρώ, η επιδότηση θα μπορεί να φτάνει έως και τα 240 ευρώ ανά μήνα για τα κόκκινα δάνεια (δηλαδή 720 ευρώ στο τρίμηνο), έως και 210 ευρώ για τα κόκκινα δάνεια (δηλαδή 630 ευρώ στο τρίμηνο) και έως τα 120 ευρώ για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί (20% της δόσης ή 360 ευρώ συνολικά).

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, φέτος υπάρχει το υπόβαθρο ώστε το αυξημένο κατά 20% επίδομα σε σχέση με πέρυσι, να φτάσει στους δικαιούχους -αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400.000 νοικοκυριά- πολύ νωρίς. Η ένεση ρευστότητας του επιδόματος κρίνεται επιβεβλημένη (και μάλιστα υπό μορφή προκαταβολής) καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά με τιμή τουλάχιστον 30% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι δηλαδή πάνω από τα 1,05 ευρώ ανά λίτρο. Το επίδομα θα είναι "οριζόντια" αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι προκειμένου και οι πολίτες να γνωρίζουν τι έχουν να λαμβάνουν.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται και μια νέα αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου ανάλογα με την πορεία των τιμών. Το επίδομα θέρμανσης, καλύπτει από πέρυσι και το φυσικό αέριο. Πέρυσι, χρειάστηκε να φτάσουμε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 για να γίνουν οι εκταμιεύσεις κάτι που φέτος δεν αναμένεται να συμβεί καθώς η ακρίβεια θα "πιέζει".

Όσον αφορά στο διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η καταβολή θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα (πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου) ενώ ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να φτάσει στα 275.000 νοικοκυριά.

thetoc

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *