ροή ειδήσεων

Κτηματολόγιο Ρόδου. Το αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ

 

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που άρχισαν να πέφτουν οι πρώτοι σοβάδες στο Κτηματολόγιο της Ρόδου και αποφασίστηκε από αρμόδιους ότι πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του για να αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το έτος 2020 και σήμερα λίγο πριν φύγει και το 2021 οι εργασίες του Κτηματολογίου βρίσκονται σε μερική αναστολή και η λειτουργία του δεν έχει αποκατασταθεί. Έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο ότι αποτελεί πρωτοφανές και παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ, να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση το Κτηματολόγιο, πράγμα αδιανόητο για μια από τις μεγάλες πόλεις οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής χώρας.

Συσκέψεις επί συσκέψεων, κάθοδος του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης για να δώσει λύση, με συμμετοχή των Τοπικών Αρχών Περιφέρειας, Δήμου Ρόδου και κάποιων Φορέων άνευ του επιθυμητού αποτελέσματος, το οποίο ήταν και παραμένει η άμεση και πλήρης επαναλειτουργία του Κτηματολογίου.

Δεν είναι αυτή η κατάσταση που αρμόζει στη Ρόδο που κατά τ’ άλλα ονομάζεται, ίσως κατ’ ευφημισμόν για ορισμένους διαμάντι του Αιγαίου και ναυαρχίδα του τουρισμού… Η Ρόδος των πέντε (5) Βουλευτών, το μεγαλύτερο νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ένας από τους μεγάλους Δήμους της χώρας και η «ατμομηχανή» της τουριστικής βιομηχανίας παραμένει χωρίς Κτηματολόγιο. Ποιος θα ακούσει κάτι τέτοιο και δεν θα κουνήσει το κεφάλι του με θλίψη… Εκτός και αν τελικά έχουμε συνηθίσει σε μια τέτοια αντιμετώπιση υποβάθμισης και παρακμής. Ως πότε όμως θα σκύβουμε το κεφάλι;

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν κυριολεκτικά ως «μάννα εξ ουρανού» την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου. Απλοί πολίτες που θέλουν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και περιουσιακά ζητήματα, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αγοραστές, πωλητές, εταιρείες, με δυο λόγια οι πάντες.

Αλήθεια, ποιος θα αποζημιώσει όλους όσους έχουν υποστεί βλάβη από την αναστολή λειτουργίας και θεμελιώσουν σχετικές αξιώσεις;

Χωρίς το Κτηματολόγιο η τοπική οικονομία όσον αφορά τα ακίνητα βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να λέει «όχι» ή να κουνά το δάχτυλο σε κάθε πρόταση ή προτροπή άμεσης επαναλειτουργίας του Κτηματολογίου απαντώντας με «έπεα πτερόεντα», ούτε μπορεί να εμφανίζονται κάποιοι με κατευθυνόμενες δηλώσεις του τύπου «να μην ασχοληθούμε με το Κτηματολόγιο εμείς». Ποιοι είστε εσείς;

Όταν με την απελευθέρωση έφυγαν οι Ιταλοί από την Ρόδο και τη κατεχόμενη Δωδεκάνησο ουδείς ανέμενε ότι έναν αιώνα μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το Κτηματολόγιο της Ρόδου, το μοναδικό σύγχρονο Κτηματολόγιο στον Ελληνικό χώρο εκείνη την εποχή, θα βρισκόταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Αντί να αποτελέσει πρότυπο για την δημιουργία του Ελληνικού μοντέλου Εθνικού Κτηματολογίου, έχει απαξιωθεί πλήρως και δεν λειτουργεί για ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά συμβαίνουν όχι σε συνθήκες πολέμου όπως τότε, αλλά εν καιρώ ειρήνης και όπως υποστηρίζουν κάποιοι «ανάπτυξης».

Η λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου αφορά τον τόπο μας και όλους εμάς. Το Κτηματολόγιο της Ρόδου πρέπει να ανοίξει άμεσα! Γρηγορείτε όλοι οι συνυπεύθυνοι. Υπάρχουν ευθύνες.


Ιωάννης Φλεβάρης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

ΜSc Διεθνείς Σχέσεις – Διακυβέρνηση

MSc Κοινωνικοί & Πολιτικοί Θεσμοί – Αρχαίο Θέατρο

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/9/21 17:57

    na kanoun kai anastolh stous misthous ton koproskilon pou doulevvon mesa sto ktimatologio!!!!katastrepsane to nisi gia na kathonte kai na plirononte!!!!na tous vali o dhmos na skoupoun tous dromous tous koprites!!plirononte 1 xrono tzapa !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/21 07:13

    Ιωάννης Φλεβάρης

    Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

    ΜSc Διεθνείς Σχέσεις – Διακυβέρνηση

    MSc Κοινωνικοί & Πολιτικοί Θεσμοί – Αρχαίο Θέατρο

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
    ΤΟΠΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/9/21 23:50

      Το αρχαίο θέατρο τι έχει να κάνει ?

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *