ροή ειδήσεων

Ρόδος-Γυναικοκτονία: Η Δώρα μία ημέρα πριν τη δολοφονία της είχε δει τον δράστη να την παρακολουθεί



Επιθετικές συμπεριφορές, εκβιασμός, ένοπλες απειλές, παθολογική ζήλια. Το «βεβαρημένο» παρελθόν του δράστη είχε οδηγήσει δύο γυναίκες να ζητήσουν βοήθεια από τις Αρχές, καταγγέλλοντας τα επικίνδυνα ξεσπάσματά του.

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν κατάφεραν να τα περιορίσουν και ένα από αυτά αποδείχθηκε τελικά μοιραίο, με τον 40χρονο άνδρα να δολοφονεί την πρώην σύντροφό του με μια κυνηγετική καραμπίνα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η αδικοχαμένη εκπαιδευτικός τον είχε χωρίσει λίγες ημέρες πριν, αδυνατώντας να διαχειριστεί τις συχνές σκηνές ζηλοτυπίας, τις οποίες περιέγραφε ανήσυχη καθημερινά στην οικογένειά της. Οπως είχε εκμυστηρευτεί στο περιβάλλον της μία μέρα πριν την δολοφονική επίθεση, είχε δει το δράστη να την παρακολουθεί με το ίδιο αυτοκίνητο που τελικά την πλησίασε για να τη σκοτώσει. Task force για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ., με τον αριθμό των θυμάτων να αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και τις ανθρωποκτονίες γυναικών από τις αρχές του χρόνου να έχουν φτάσει σε διψήφιο νούμερο.

«Μια μέρα με πήρε 04:00 τα ξημερώματα και μου λέει: Μαμά αυτός ο άνθρωπος είναι τρελός, έχει πρόβλημα, θέλω να χωρίσω», ανέφερε συγκλονισμένη στο MEGA η μητέρα της 31χρονης Δώρας περιγράφοντας μερικά από όσα της είχε εκμυστηρευτεί η κόρη της κατά τη διάρκεια της μοιραίας, όπως αποδείχθηκε, σχέσης. Η οικογένεια της νεαρής δασκάλας πίστεψε ότι κατάφερε να «ξεμπερδέψει» από τον 40χρονο, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν συνέβη ποτέ. Ο δράστης φαίνεται ότι παρακολουθούσε την εκπαιδευτικό, γνωρίζοντας το πρόγραμμά της. Η ίδια ανέφερε στους οικείους της ότι είδε τον άνδρα μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο έξω από σπίτι στο οποίο έκανε μάθημα, μία μέρα πριν τη δολοφονική επίθεση.

Οπως περιέγραψε η θεία της 31χρονης στη «Ροδιακή», «τον είδε που περίμενε απ’ έξω με ένα αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει. Μια μέρα πριν το φονικό όλα αυτά. Και βέβαια αυτή η κίνηση την υποψίασε». Παρά τις υποψίες, κανείς στην οικογένεια δεν πίστεψε ότι αυτή η συνάντηση ήταν προπομπός κακού. Λίγες μόνο ώρες μετά, ο 40χρονος με μια κυνηγετική καραμπίνα θα δολοφονούσε τη δασκάλα λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σπίτι της. Σύμφωνα με περιγραφές των οικείων της άτυχης Ντόρας, η ίδια τους είχε εκμυστηρευτεί πως κάποιος είχε χακάρει τον υπολογιστή της και είχε απευθυνθεί στις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες διαπίστωσαν ότι η «εισβολή» είχε γίνει μέσα από το… σπίτι, δηλαδή από το σύντροφό της.

Ενα κυνηγετικό ατύχημα μερικά χρόνια πριν ήταν αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες είχε προκαλέσει την ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς του 40χρονου άνδρα. Tο περιστατικό είχε συμβεί το 2011, μερικούς μήνες μετά το γάμο του και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της όρασής του. Από τότε έγινε επιθετικός, με αποτέλεσμα η σύζυγός του να τον χωρίσει και να καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων η γυναίκα είχε καταγγείλει στις Αρχές βίαιες επιθέσεις, εκβιασμούς, ακόμα και απαγωγή με την απειλή όπλου, με το δικαστήριο να απαγορεύει στον 40χρονο να την πλησιάζει στα 500 μέτρα.

Δεν ήταν η μόνη γυναίκα που κινήθηκε νομικά σε βάρος του 40χρονου. Το ίδιο έκανε και μία ακόμα σύντροφός του με την οποία συζούσε λίγους μήνες πριν γνωριστεί με την 31χρονη δασκάλα. Η γυναίκα είχε καταθέσει σειρά από μηνύσεις για άσκηση βίας αλλά και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καθώς όπως κατήγγειλε στις Αρχές, ο πρώην σύντροφός της την απείλησε παρουσία μπράβου ότι θα κοινοποιήσει προσωπικές τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. Για τα συγκεκριμένα περιστατικά μάλιστα είχε ολοκληρωθεί πρόσφατα προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε επιχειρήσει να συναντήσει την Ντόρα προκειμένου να την προειδοποιήσει, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Αν δεν είχε ξεφύγει από τον 40χρονο «θα βρισκόμουν εγώ στη θέση της Ντόρας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν για ακόμα μια φορά μια σειρά από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που δεν περιορίστηκαν, αλλά αντιθέτως κατέληξαν σε μία ακόμα δολοφονία γυναίκας, την 11η από τις αρχές του χρόνου. Η αυξητική τάση αυτών τον αριθμών προκαλεί ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προσανατολίζεται στην ενίσχυση των υπηρεσιών αντιμετώπισης τέτοιων υποθέσεων.

Σήμερα, 6 γραφεία αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας λειτουργούν στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ αστυνομικοί σε συνολικά 67 αστυνομικές υπηρεσίες έχουν εκπαιδευτεί να διαχειρίζονται τέτοιες υποθέσεις. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει τη δημιουργία μιας νέας «πρώτης γραμμής» ενημέρωσης και αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξετάζεται η δημιουργία ειδικών γραφείων για την πρώτη υποδοχή τέτοιων καταγγελιών, με τη συνδρομή ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, που θα αξιολογεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και θα τα διαβιβάζει στη συνέχεια στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *