ροή ειδήσεων

Κορωνοϊός: Τι ανακάλυψαν για όσους δεν βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους



Τα ευρήματα νέας μελέτης για τον πιθανό ρόλο της στοματικής υγιεινής στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τι έχουν δείξει προγενέστερες μελέτες. Τι πρέπει να προσέχουμε.



Νέα δεδομένα που συσχετίζουν την στοματική υγιεινή με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Όπως έδειξε η σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων μπορεί να κάνει τη διαφορά, αν μας κολλήσει ο κορωνοϊός.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι δεν βουρτσίζουν καθημερινά και σωστά τα δόντια τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής και καρδιοπάθειας. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη σοβαρότητα της COVID-19 με τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, ιδίως σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

«Οι ιστοί του στόματος μπορεί να δράσουν ως «δεξαμενή αναπαραγωγής» του κορωνοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ahmed Mustafa Basuoni, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στην Αίγυπτο. «Ο κορωνοϊός μπορεί να δημιουργήσει πολύ υψηλό ιικό φορτίο στη στοματική κοιλότητα. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται πολύ καλή στοματική υγιεινή, τόσο πριν όσο και μετά τη μόλυνση από αυτόν».

Η νέα μελέτη

Για να εξετάσουν την συσχέτιση της στοματικής υγιεινής με την σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι ερευνητές μελέτησαν 85 εθελοντές με καρδιοπάθεια και επιβεβαιωμένη COVID-19.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια. Εξέτασαν επίσης το ιατρικό ιστορικό τους και τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος. Μεταξύ άλλων εξέτασαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CPR). Είναι μία ουσία στο αίμα που αποτελεί δείκτη φλεγμονής κάπου στο σώμα.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) σε ανακοίνωσή της, η φτωχή στοματική υγεία στους εθελοντές αυτούς συσχετίστηκε:
Με πιο σοβαρή μορφή της COVID-19
Με πιο μακρά ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να αποτελεί πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για τους καρδιοπαθείς που μολύνει ο κορωνοϊός.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης θα παρουσιασθούν σε επερχόμενο κοινό συνέδριο της AHA με την Αιγυπτιακή Καρδιολογική Εταιρεία. Το συνέδριο θα διεξαχθεί 14-15 Οκτωβρίου 2021.

Τι μπορείτε να κάνετε

«Απλά μέτρα όπως το σχολαστικό, καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητα. Ειδικά στους ασθενείς με καρδιοπάθεια ενδέχεται να δρουν προστατευτικά έναντι της σοβαρής COVID-19, μειώνοντας ενδεχομένως τη βαρύτητά της», τόνισε ο Dr. Basuoni.

Και συνέστησε σε όλους, πρωτίστως στους καρδιοπαθείς, να μην αμελούν την φροντίδα των δοντιών τους και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Φωτογραφία: iStock
iatropedia

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *