ροή ειδήσεων

Κορονοϊός: Πόσες ώρες επιβιώνει η παραλλαγή Όμικρον πάνω στα πλαστικά και στο δέρμα


Η Όμικρον μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο καιρό πάνω σε πλαστικές επιφάνειες και στο ανθρώπινο δέρμα, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες που έκαναν τα σχετικά συγκριτικά εργαστηριακά πειράματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ριοχέι Χιρόσε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιότο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βρήκαν ότι πάνω στις πλαστικές επιφάνειες η Όμικρον μπορεί να επιβιώσει κατά μέσο όρο έως 193,5 ώρες, έναντι 56 ωρών για το αρχικό στέλεχος της κινεζικής Γουχάν, 191,3 ωρών της Άλφα, 156,6 ωρών της Βήτα, 59,3 ωρών της Γάμμα και 114 ωρών της Δέλτα.


Πάνω σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν 8,6 ώρες για το αρχικό στέλεχος, 19,6 ώρες για την Άλφα, 19,1 ώρες για τη Βήτα, 11 ώρες για τη Γάμμα, 16,8 ώρες για τη Δέλτα και 21,1 ώρες για την Όμικρον. Πάντως, στο δέρμα όλες οι παραλλαγές -συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον- είχαν πλήρως αδρανοποιηθεί μετά από έκθεσή τους επί 15 δευτερόλεπτα σε απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη, κάτι που συνηγορεί υπέρ της χρήσης τέτοιων προϊόντων.

Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα» και ικανότητα της Όμικρον να παραμένει λοιμογόνος, κάτι που πιθανώς έχει συμβάλει στο να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.01.18.476607v1

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/1/22 10:25

    Καμπανάκι χτύπησαν Κινέζοι επιστήμονες από τη Γουχάν για τον κορονοϊό NeoCoV, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με προδημοσίευση σχετικής μελέτης που υποβλήθηκε για αξιολόγηση την Τρίτη (25/01).
    Ομάδα Κινέζων επιστημόνων από τη Γουχάν ανακοίνωσε, την Τρίτη (25/01), τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού NeoCoV, που έχει ανακαλυφθεί στην Νότια Αφρική, στον άνθρωπο.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια προδημοσίευση σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο bioRxiv, «οι περιπτώσεις εξάπλωσης αυτής της ομάδας ιών θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, δεδομένης της πιθανότητας εμφάνισης και μετάδοσης στον άνθρωπο».

    Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός χρειάζεται μια συγκεκριμένη μετάλλαξη για να αλληλεπιδράσει με τον ανθρώπινο οργανισμό και, αυτή τη στιγμή, αποτελεί απειλή μόνο για τις νυχτερίδες.

    Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι από πολλές απόψεις η φύση του NeoCoV εξακολουθεί να είναι μυστηριώδης. Η εν λόγω μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί επίσημα, καθώς εκκρεμεί και η αξιολόγηση και τεκμηρίωσή της και από άλλους επιστήμονες.
    Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί περίπου 361 εκατομμύρια περιπτώσεις της νόσο COVID-19, μιας ασθένειας που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

    Πιστέψατε τους “ειδικούς” ότι ξεμπλέκουμε από αυτό το ρημάδι ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *