ροή ειδήσεων

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Προ των πυλών χιονιάς με πολικό κρύο


Η νέα κακοκαιρία με το όνομα «Ελπίδα» έχει αρχίσει να «χτυπά» ήδη τη χώρα μας, με την κορύφωσή της να αναμένεται το Σαββατοκύριακο. Χιόνια αναμένονται και στην Αθήνα, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. Οι προβλέψεις Αρναούτογλου, Καλλιάνου, Μαρουσάκη για την ραγδαία επιδείνωση του καιρού.


Σε κλοιό χιονιά θα βρεθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Ελλάδα, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στα πεδινά και λευκό τοπίο ακόμα και στο Σύνταγμα.

Το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη από σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα θα έρθει το Σαββατοκύριακο. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει και τους -20C, όπως αναφέρει ο Κλεάρχος Μαρουσάκης.

Αιτία για το παγωμένο σκηνικό στη χώρα είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που περνά από την Ελλάδα και φέρνει δύο διαδοχικά ψυχρά κύματα.


Ας δούμε αναλυτικά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων:

Για την επιδείνωση του καιρού με την διπλή ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας με χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης, η δεύτερη ψυχρή εισβολή θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα ξεκινήσει από το Σάββατο και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τη θερμοκρασία να δείχνει έως -20 βαθμούς Κελσίου.


Ειδικά για την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι δεν θα έχουμε κάτι αξιόλογο αλλά από το Σάββατο έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις από Θεσσαλία και κάτω, συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου, με τσουχτερό κρύο. Αυτό το δεύτερο κύμα θα επηρεάσει και πάλι κυρίως τα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Το ανησυχητικό είναι ότι το σκηνικό αυτό θα έχει μεγάλη διάρκεια καθώς όπως σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης «μέχρι το τέλος του μήνα θα πάμε με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».


Χιόνια ίσως και στο Σύνταγμα

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει πως αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα ίσως να δούμε χιόνια ακόμα και στο Σύνταγμα τα ξημερώματα Κυριακής.

«ΑΝ, επαναλαμβάνω, ΑΝ διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κρατώντας δηλαδή ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι ακόμη «παίζεται» στο νήμα η κατάσταση και βρισκόμαστε και 3 ημέρες πριν, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα.

Για τα βόρεια προάστια της Αθήνας δεν το συζητώ, τα χιόνια θα έρθουν πιο νωρίς μέσα στο Σάββατο. Για να μην παρεξηγηθώ όμως, διότι όπως όλοι ξέρετε θέλω να είμαι πάντα αναλυτικός αλλά και όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός στις προγνώσεις μου, ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω, για την Αττική, φαίνονται τα εξής ακόλουθα :

Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Αττική): 00 πμ - 03 πμ : Τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο.

03 πμ - 06 πμ: Τοπικές βροχές στα κεντροβόρεια του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα.

06 πμ - 09 πμ: Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα.

09 πμ - 12 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 350 μέτρα.

12 μμ - 15 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-350 μέτρα.

15 μμ - 18 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά ή παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-250 μέτρα.

18 μμ - 21 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιονόνερο και εξάρσεις με πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 150 μέτρα.

21 μμ - 00 πμ: Χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 μέτρα.

Προσοχή:

Όταν 3-4 ημέρες πριν από μια πολύ δύσκολη προγνωστικά μεταβολή, έρχομαι και σας δίνω ανά 3ωρο τα φαινόμενα στην Αττική αλλά και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης, να γνωρίζετε ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν. Εγώ σας δίνω αυτά που βλέπω ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω αυτό το κείμενο.

Για να έχουμε πλήρη εικόνα για τις περιοχές χιονόπτωσης και τα υψόμετρα, θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Πέμπτη το βράδυ. Αυτά τα λέω για να μην βγει κάποιος και πει ότι ο Καλλιάνος δίνει χιόνια στο Σύνταγμα αργά το βράδυ του Σαββάτου. Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός, αυτά που βλέπω τώρα σας δίνω.

Αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

ΥΓ (1) : Υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των βασικών προγνωστικών μοντέλων, τόσο ως προς τις ώρες που θα σημειωθούν οι θερμοκρασίες, όσο και ως προς τις περιοχές υετού. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η πρόγνωση αυτή τη στιγμή.

ΥΓ (2) : Υψόμετρο Διόνυσου: 500 μέτρα

Υψόμετρο Πεντέλης: 400 μέτρα

Υψόμετρο Κηφισιάς: 300 μέτρα

Υψόμετρο Ηλιούπολης: 150 μέτρα

Υψόμετρο Συντάγματος: 100 μέτρα

Υψόμετρο Γλυφάδας: 0-50 μέτρα»


Αρναούτογλου: Από την Παρασκευή έντονες χιονοπτώσεις

Παρατεταμένη παγωνιά μίας εβδομάδας «βλέπει» ο Σάκης Αρναούτογλου και προειδοποιεί πως θα χιονίσει και στα νησιά του Αιγαίου.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Προσοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!!!

Φίλες και φίλοι!

Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (22-23 Γενάρη 2022) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και χιονοπτώσεων η ένταση και η έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος.

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις να σημειώνονται από βδομάδα κυρίως στα περισσότερα νησιά του... Αιγαίου!

Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ευπαθείς ορεινές αλλά και πεδινές στον παγετό περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας καλό θα είναι να υπάρχουν αποθέματα νερού μέσα στο σπίτι για κάθε χρήση!!!

Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά αλλά και τα ζωάκια ρίχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά!»

ieidiseis

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *