ροή ειδήσεων

Η Ρόδος μεταμορφώνεται σε βιώσιμο προορισμό



Ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση του The Rhodes Co-Lab, του πρώτου εργαστηρίου στον κόσμο για το βιώσιμο τουρισμό.

Με φόντο το ηλιόλουστο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε σήμερα η διαδικτυακή παρουσίαση σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, του «The Rhodes Co-Lab», μιας συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ομίλου TUI για τον βιώσιμο τουρισμό.

Στόχος είναι η ανάδειξη της Ρόδου σε έναν διεθνή φάρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραθεριστικών προορισμών. Το «THE RHODES CO-LAB» θα εργαστεί μαζί με την τοπική τουριστική βιομηχανία και διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή τους στη Ρόδο. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή σκέψης στη Ρόδο για να φέρει σε επαφή διεθνείς εμπειρογνώμονες και να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω τη βιώσιμη μεταμόρφωση του τουριστικού τομέα. Το «THE RHODES CO-LAB» στηρίζει τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη Ατζέντα Βιωσιμότητας της TUI. Η έναρξη σηματοδοτήθηκε από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητηθεί το «THE RHODES CO-LAB» και ο ρόλος του στη διεθνή και ελληνική τουριστική βιομηχανία.


Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας τόνισαν ότι δεσμεύονται για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τη Συμφωνία του Παρισιού και τον στόχο της Ε.Ε. να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Οι παραθεριστικοί προορισμοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του τουρισμού. Ως εκ τούτου, απτά πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν αμέσως. Οι μικρές επί τόπου αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, εάν όλοι οι συμμέτοχοι συνεργαστούν. Μαζί, οι συμμέτοχοι θέλουν, πρόκειται να και μπορούν να αντιμετωπίσουν ενεργά τη βιώσιμη μεταμόρφωση - σε συνεργασία και με πρακτικό τρόπο.

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξεκάθαρα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω μια δεκαετία κρίσεων, πόνου. Και νομίζω ότι είναι μια χώρα που πραγματικά ανυπομονεί να δεχθεί τις προκλήσεις του μέλλοντος. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι στους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών, δεν μιλάμε μόνο για την περιβαλλοντική οικολογική βιωσιμότητα, αλλά επίσης και για την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Και θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να κάνουμε αυτό το έργο να πετύχει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ρόδος μεταμορφώνεται σε βιώσιμο προορισμό – Πρωτοβουλία TUI, Ελληνικής κυβέρνησης και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Το «THE RHODES CO-LAB» επικεντρώνεται στη συνεργασία και την ανταλλαγή

Η ίδρυση του «THE RHODES CO-LAB με τη Ρόδο» σηματοδοτεί την έναρξη μιας βιώσιμης μεταμόρφωσης με σημασία πολύ πέρα από την Ελλάδα. Είναι το πρώτο έργο στον κόσμο στο οποίο ένας κορυφαίος προορισμός αυτού του μεγέθους εφαρμόζει τη δική του μεταμόρφωση σε περισσότερη βιωσιμότητα με τόσο εμπεριστατωμένο τρόπο. Η δουλειά του «THE RHODES CO-LAB» βασίζεται στη συνεργασία και την ανταλλαγή - όχι μόνο με την τοπική τουριστική βιομηχανία, αλλά και με τη βιομηχανία στο σύνολό της.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι αυτή η μεγάλη συμμαχία, με έναν ηγέτη στην παγκόσμια τουριστική αγορά, όπως ο Όμιλος TUI, υπερβαίνει τα στενά όρια της κοινής μας δέσμευση. «Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς τη Ρόδο, προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και προς την Ελλάδα. Σήμερα, αποδεικνύουμε ότι η Βιωσιμότητα δεν είναι ουτοπία. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος ζωής».

«Ο τουρισμός έχει πολλές θετικές επιπτώσεις – είναι μια αναγκαιότητα για καλό σκοπό. Χωρίς τουρισμό οι προορισμοί στερούνται επενδύσεων και άμεσων δαπανών από τους ταξιδιώτες. Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει σχεδόν καμία βάση για οικονομική ευημερία στους περισσότερους προορισμούς. Ως ο μεγαλύτερος οικονομικός τομέας στους προορισμούς, συμβάλλει επίσης στην αύξηση της κοινωνικής συμμετοχής. Το THE RHODES CO-LAB μπορεί να λειτουργήσει ως εργαστήριο για τον βιώσιμο τουρισμό του μέλλοντος και να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω αυτές τις επιπτώσει», δήλωσε ο κ. Fritz Joussen, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου TUI.

THE RHODES CO-LAB

Το «THE RHODES CO-LAB» διοικείται από μια ομάδα ειδικών στη βιωσιμότητα που συνεργάζονται στενά με τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την παγκόσμια ομάδα βιωσιμότητας του Ομίλου TUI και τους υπεύθυνους προγραμμάτων του Ιδρύματος Φροντίδας TUI για την ανταλλαγή ιδεών. Σε ένα πρώτο βήμα, θα δημιουργηθούν τοπικές συνεργασίες για τους τέσσερις τομείς εργασίας που αναφέρονται παραπάνω, προκειμένου να σταθεροποιηθούν εις βάθος τα έργα μεταμόρφωσης. Απτοί στόχοι θα συμφωνηθούν με αυτούς τους εταίρους. Μία πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους διαφόρων τουριστικών επιχειρήσεων και εκπροσώπους των κορυφαίων ελληνικών τουριστικών οργανισμών πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν από τη δημόσια παρουσίαση του «THE RHODES CO-LAB» σήμερα στη Ρόδο.

News247.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *