ροή ειδήσεων

Ισχυρή ζήτηση για εξοχικά - Πώς διαμορφώνονται τιμές και αποδόσεις στη Ρόδο



Παρά τις ευρύτερες ανατιμήσεις, η δεύτερη κατοικία εξακολουθεί να προσελκύσει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς παρατηρούν ότι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν αυξήσει το προσφερόμενο κεφάλαιο για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή επένδυση. Σύμφωνα με έρευνα της Engel&Volkers, στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες βρίσκονται η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος, η Σύρος, η Σύμη, η Νάξος και η Πάτμος. Η ζήτηση ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του τουρισμού.

Κι αυτό δεδομένου ότι παραδοσιακά, αλλά και μέσα στην υγειονομική κρίση, με βάση τα στοιχεία του 2021, ένας στους τέσσερις επισκέπτες της Ελλάδας επέλεξε το Νότιο Αιγαίο και ειδικά τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, σημειώνοντας διαφορά εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από την αμέσως επόμενη Περιφέρεια.

Στις Κυκλάδες το ενδιαφέρον είναι έντονο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά εξοχικών κατοικιών και αποκλειστικών βιλών προς πώληση. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για την Πάρο που αποτελεί έναν από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς, λόγω της αναβάθμισης του αεροδρομίου.

Μία εναλλακτική επιλογή για όσους προτιμούν έναν «ήρεμο προορισμό» και ταυτόχρονα καλές υποδομές, είναι η Σύρος. Το νησί, σύμφωνα με τους αναλυτές της E&V, προσφέρει μία ενδιαφέρουσα μίξη από ακίνητα που χαρακτηρίζονται από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική τους, τα οποία και εντοπίζονται ιδιαίτερα στην ιστορική Ερμούπολη, και από ακίνητα που είναι πιο σύγχρονα και ξεχωρίζουν για τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους.

Η Ρόδος, το μεγαλύτερο από τα νησιά της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο προορισμό, ενώ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραδοσιακός οικισμός της Λίνδου και η ευρύτερη περιοχή της. Πέραν της Λίνδου, οι Πεύκοι, τα Βλυχά και η Ψάλτος κατατάσσονται στις πιο ακριβές περιοχές του νησιού των Ιπποτών, προσελκύοντας τη μεγαλύτερη ζήτηση σε εξοχικές και επενδυτικές κατοικίες.

Η Σύμη, σε μικρή απόσταση από τη Ρόδο, αποτελεί ανερχόμενο προορισμό αλλά και πόλο έλξης superyacht και θαλαμηγών.

Οι τιμές και οι αποδόσεις

Πώς διαμορφώνονται οι αξίες; Συνολικά, για το Νότιο Αιγαίο, η μέση αύξηση των τιμών για τις κατοικίες ανήλθε σε ποσοστό 10% το 2021, έναντι του 2020. Στις Κυκλάδες οι τιμές καταγράφουν άνοδο, ενώ στη Μύκονο, η ζήτηση ακολουθεί την τουριστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στο Καλό Λιβάδι ή τον Καλαφάτη όπου το ενδιαφέρον για δεύτερη κατοικία είναι διαρκώς αυξανόμενο. Οι τιμές σε αυτές τις ανερχόμενες περιοχές κυμαίνονται μεταξύ 6.500 - 11.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Ψαρού, στον Ορνό και στη Χώρα τα αντίστοιχα νούμερα κυμαίνονται από 8.000 - 17.500 ευρώ ανά τ.μ.

Για τις περιοχές μεσαίας ζήτησης σε Αγράφι, Φανάρι, Φτελιά και Καλαφάτη οι τιμές είναι μεταξύ 5.000 - 11.000 ευρώ ανά τ.μ. και στις πιο απομακρυσμένες, σε Άνω Μερά, Μερχιά κ.α. κυμαίνονται από 3.500 - 6.500 ευρώ ανά τ.μ. Σύμφωνα με την Engel & Völkers, η ζήτηση στο νησί των Ανέμων εστιάζεται σε κατοικίες σύγχρονης αισθητικής και οικολογικής αρχιτεκτονικής.

Στην Πάρο, τα στοιχεία καταδεικνύουν αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις νεόδμητες κατασκευές με παραδοσιακά χαρακτηριστικά για τις οποίες το εύρος τιμών ποικίλλει 4.000 - 8.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τις παλαιότερες κατασκευές διαμορφώνονται στο εύρος 3.500 - 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Η Πάρος ξεχωρίζει όσον αφορά την άνοδο σε επίπεδο τιμών και ζήτησης.

Στην περίπτωση της Ρόδου, οι τιμές κινούνται ανοδικά. Στην περιοχή της Λίνδου, οι αξίες για κατοικίες σε προνομιακές τοποθεσίες κυμαίνονται από 4.500 - 7.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ νοτιότερα, πλησίον των οικισμών Κιοτάρι, Γεννάδι, Λαχανιά οι τιμές για βίλες ποικίλλουν μεταξύ 3.000 - 6.500 ευρώ ανά τ.μ. Στις ζώνες μεσαίας ζήτησης, Κολύμπια, Αφάντου, Φαληράκι ανατολικά όπως και Ιξιά, Ιαλυσός δυτικά του νησιού, οι τιμές κατοικιών διαμορφώνονται μεταξύ 2.500 - 5.500 ευρώ ανά τ.μ.

Σε σταθερή ζήτηση, βρίσκεται φυσικά η πόλη της Ρόδου, η οποία προσφέρει μια ανταποδοτική επένδυση στους αγοραστές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με τιμές για κατοικίες από 3.500 - 6.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα διαμερίσματα κυμαίνονται μεταξύ 2.500 - 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

Στο νησί της Σύμης, οι τιμές για τις πολυτελείς κατοικίες ποικίλλουν μεταξύ 3.300 - 4.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τα ακίνητα έως 150 τ.μ., διαμορφώνονται μεταξύ 1.800 - 3.500 ευρώ ανά τ.μ.

Οι τιμές για τα υπερπολυτελή ακίνητα, αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, αυξάνονται σε ποσοστό μεταξύ 10%-15% εντός του 2021, ενώ για σπίτια άνω των 2,5 εκατ. ευρώ η αντίστοιχη άνοδος είναι μεταξύ 5%-8%.

Όσον αφορά τις αποδόσεις στη Μύκονο κινούνται μεταξύ 5% - 10%, στην Πάρο από 4% - 7,5% και στη Ρόδο από 5% - 8%.

liberal

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *