ροή ειδήσεων

Εθνικό Θέατρο Ρόδου: Υπεγράφησαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις για αποκατάσταση



Την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης. Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης υπέγραψαν, επίσης, Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του Νεοκλασικού Σχολείου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.


Η Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» έχει προϋπολογισμό 17.235.000 ευρώ, ενώ η Σύμβαση για το Νεοκλασικό Σχολείο είναι ύψους 3.500.000 ευρώ. Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την ολοκλήρωση των έργων έως το τέλος του 2025.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα για τη Ρόδο και τον Πολιτισμό. Το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο «Giacomo Puccini» μπαίνει πλέον σε τροχιά αποκατάστασης και απόδοσης, πρώτα απ’ όλα στους πολίτες της Ρόδου, αλλά και στους επισκέπτες της και σε όλους τους Έλληνες. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο με πολύ μεγάλο πολιτιστικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Όταν τον προηγούμενο Νοέμβριο επισκεφθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο το μνημείο, είπαμε όλοι ότι το έργο αυτό θα γίνει. Σήμερα, αυτό γίνεται πραγματικότητα. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τη δημοπράτηση του έργου στο συντομότερο δυνατό διάστημα, και μέχρι το τέλος του 2025, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι μια άλλη σελίδα που ξεκινά από σήμερα για τα πολιτιστικά πράγματα του Αιγαίου, της Ρόδου, της Δωδεκανήσου, της χώρας μας. Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την εξαιρετική συνεργασία, για την εμπιστοσύνη και την αγαθή προαίρεση με την οποία πάντα περιβάλλει όλες τις επιλογές μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη που από την πρώτη στιγμή δούλεψε μαζί μας και πίστεψε ότι αυτό, που πολλοί άλλοι θεωρούσαν αδύνατον, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το είπαμε, δεσμευθήκαμε, το κάναμε».


Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου Γιώργος Χατζημάρκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μια πολύ μεγάλη μέρα για τη Ρόδο, για το Νότιο Αιγαίο και για την Ελλάδα. Ένα σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας συνολικά, το Εθνικό Θέατρο της Ρόδο ή Θέατρο «Puccini», όπως λεγόταν όταν ανεγέρθη. Σήμερα μπήκαν οι υπογραφές της κυρίας Υπουργού, του Δημάρχου της Ρόδου και του ομιλούντος, στην Προγραμματική Σύμβαση, η οποία σηματοδοτεί την αναγέννησή του. Μέσα από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που με την δική της αγάπη πρωτίστως, τη μέριμνα, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού και τη συνεργασία του Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου της Ρόδου κ. Καμπουράκη και της Περιφέρειάς μας φτάνουμε πολύ κοντά πια στη δημοπράτηση ενός έργου που ήταν στόχος για δεκαετίες. Νομίζω ότι όλη αυτή η διαδρομή δείχνει τον δρόμο του ποια είναι η Ελλάδα που θέλουμε, ποια είναι η Ελλάδα που μας αξίζει και πώς θα φτάσουμε σε αυτήν. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό μήνυμα και συμβολισμός πίσω από αυτό το έργο, το οποίο μας κάνει πολύ περήφανους να είμαστε σήμερα στο γραφείο της Υπουργού και να φεύγουμε συγκινημένοι έχοντας κερδίσει κάτι το οποίο μπορούμε να το μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές με αξιοπρέπεια».

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Μια μέρα μετά τη χθεσινή υπερηφάνεια που μας προσέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γραφείο της Υπουργού Λίνας Μενδώνη παίρνουμε μια τοπική, μια ροδίτικη περηφάνια. Εγώ θα σταθώ, όχι στην επισκευή και αποκατάσταση του μνημείου, αλλά στην ευκαιρία, στο παράθυρο που ανοίγει αυτή η νέα εποχή για το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου, στην κοινωνία, στον κάθε Ροδίτη που θα μπορεί να μπαίνει, να απολαμβάνει, να σπουδάζει, να μορφώνεται και πλησιάζει περισσότερο στον πολιτισμό. Αυτό είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ κυρία Υπουργέ. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για τις άοκνες προσπάθειες και κυρίως ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητά της στο πρόσωπο της Υπουργού κ. Μενδώνη».

Το έργο αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου προβλέπει την εκπόνηση μελετών σε φάση μελετών εφαρμογής, εργασίες για την αποκατάσταση και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου. Περιλαμβάνονται, επίσης, όλες οι απαραίτητες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της σκηνής, του Συνεδριακού-Μεταφραστικού κέντρου, των οπτικοακουστικών μέσων, των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας και συστημάτων ασφάλειας, του θεατρικού φωτισμού, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου περιμετρικά του κτηρίου.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti και λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini». Από το 1981 και μετά δεν έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης και το κτήριο, μέχρι και το 2006 παρουσίασε σημαντικές έκταης φθορές. Το 2005 πέρασε στην ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1988, ενώ έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο, το 1986, από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων.

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του Νεοκλασικού Σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του προβλέπει τη στερέωση και στατική αποκατάσταση του κτηρίου, καθώς και την αρχιτεκτονική του αποκατάσταση. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Πειρφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το κτήριο του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της οθωμανικής περιόδου. Ηταν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε λόγω σοβαρών στατικών προβλημάτων.

Η α΄ φάση εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2015, μέσω του ΠΕΠ- ΕΣΠΑ 2007-2013. Η β΄ φάση προβλέπει την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, ώστε το κτήριο να καταστεί λειτουργικό.


Πηγή: Reporter.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *