ροή ειδήσεων

Τι πάει στραβά με τη «δημοσιογραφία» στην Ρόδο;



Στις 03 Οκτώβρη δημοσιεύτηκε στην aftodioikisi.gr η δημοσκόπηση της Opinion Poll για τα Δωδεκάνησα. Μάλιστα εκτός του πλήρους κειμένου αυτής, το ρεπορτάζ αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «ποσοστό 59% των δημοτών δεν είναι ευχαριστημένο με το έργο του δημάρχου κ Καμπουράκη», «πάνω από ένα στους δύο δημότες (ποσοστό 51,9%) δεν θέλει την επανεκλογή του δημάρχου Ρόδου».
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι αυτή η δημοσκόπηση είτε αποσιωπήθηκε, είτε διαστρεβλώθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, ώστε να μην αποκαλυφθεί η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ που εφαρμόζουν καθημερινά οι αιρετοί στους ΟΤΑ εις βάρος της κοινωνίας μας. Μια δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας απόλυτα δικαιολογημένη, αφού η δημοτική αρχή από την στιγμή που εκλέχθηκε μέχρι και σήμερα διαρκώς υποβαθμίζει το δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου. Για ποιο λόγο λοιπόν τα τοπικά ΜΜΕ «αντέδρασαν» απέναντι στη δημοσκόπηση με στόχο την μη αντικειμενική πληροφόρηση της κοινής γνώμης; Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να δημοσιοποιήσουν αποσπάσματα αυτής, εφαρμόζοντας τακτική «χειραγώγησης», εφόσον η μισή αλήθεια οδηγεί πάντα σε λαθεμένες αντιλήψεις και στάσεις.

Το άρθρο της aftodioikisi.gr έχει κάνει «ντόρο». Όμως ακόμα περισσότερος είναι αυτός, σχετικά με το ερώτημα «Τι πάει στραβά με τη δημοσιογραφία στην Ρόδο»; Θυμίζουμε ότι οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι «καταπέλτης» για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο αυτό. Η πληροφόρηση από κοινωνικό αγαθό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μετατράπηκε σε εμπόρευμα και μέσο προπαγάνδας για κομματικά και πολιτικά συμφέροντα των αιρετών της αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας.

Ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου «αφουγκραζόμαστε» τον προβληματισμό της κοινής γνώμης. Πως είναι δυνατόν ανακοινώσεις που περιέχουν τεκμηριωμένα στοιχεία από επίσημες πηγές για περιπτώσεις κακοδιοίκησης/κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας να έχουν αγνοηθεί από τον τοπικό Τύπο; Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχώς απαξιώνεται. Ο έλεγχος για αυθαιρεσίες της εξουσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Εκτιμούμε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τυχαία. Δυστυχώς, παρουσιάζονται με έξαρση κατά τη διάρκεια της σημερινής διακυβέρνησης ΝΔ και της δημοτικής αρχής Ρόδου. Βέβαια, αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας είναι μια αντίστοιχη μικρογραφία της πραγματικότητας που επικρατεί στην Ελλάδα. Ας δούμε τα γεγονότα!

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, η Ελλάδα γκρεμίστηκε 38 θέσεις από πέρσι, καταλήγοντας στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών και τελευταία στην Ευρώπη. Σχεδόν κάθε 9 έως 10 μέρες, έπεφτε και μια θέση πιο κάτω! Τα στοιχεία αυτά είναι απλώς το αποτέλεσμα κι όχι οι αιτίες.

Το άρθρο στο Politico (10-08-2022) είναι αποκαλυπτικό. «Λόγω της οικονομικής κατάστασης, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης έχουν παραδώσει τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Τάσος Τέλλογλου, ερευνητής ρεπόρτερ στην Ελλάδα. «Αυτό, σε συνδυασμό με μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι δεν κάνει τίποτα κακό, είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός». Επίσης, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ανέφερε ότι αυτά τα 20 εκ. ευρώ της εκστρατείας κατά του κορονοϊού κατευθύνθηκαν δυσανάλογα σε μέσα ενημέρωσης που ήταν πρόθυμα να επαναλάβουν άκριτα την κυβερνητική γραμμή.

Αντίστοιχες αναφορές γίνονται και στο πλαίσιο έρευνας (διπλωματική εργασία 2017) στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ για τον τοπικό Τύπο Περιφέρειας Αττικής και τις σχέσεις εξουσίας με τους αιρετούς. Όπως αναφέρει στο κείμενό της (σελ.104), «εκδότης συγκεκριμένης εφημερίδας υποστηρίζει δύο σημαντικά γεγονότα: 1ον) ότι η δοσοληψία με μαύρο χρήμα γίνεται «κατά κόρον» με σκοπό την εξαγορά «ολόκληρης της γραμμής» των εφημερίδων και 2ον) ότι όποιος δηλώνει ότι δεν έχει συνεργασία με τους πολιτικούς ψεύδεται, …».

Οι παραπάνω αιτίες αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ, όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ, 2021), έχει φτάσει στον πάτο δηλ. μόνο 9%. Το υπόλοιπο 91% αποδεικνύει ότι η δημοσιογραφία, εφόσον «εξαγοράζεται», έχει «απωλέσει» τόσο τον κοινωνικό ρόλο και την «νομιμοποίησή» της μέσα στην κοινωνία, όσο και κάθε έννοια δημοσιογραφικής της δεοντολογίας.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου εκτιμάει ότι η στάση των τοπικών ΜΜΕ απέναντι στη δημοσκόπηση της Opinion Poll είναι απαράδεκτη, προσβλητική προς τους συμπολίτες μας και, σε κάθε περίπτωση, αντιδεοντολογική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο της εφημερίδας «Δημοκρατικής της Ρόδου» (04-06-2022), το οποίο αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την πραγματικότητα της κοινωνίας, κοινώς «βαφτίζει το κρέας, ψάρι»! Ως ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη θεωρούμε ότι καθήκον μας προς τους εργαζομένους και ευρύτερα την κοινωνία μας είναι η δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. Τα συμπεράσματα, άλλωστε, ανήκουν πάντα στους πολίτες. Προτείνουμε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο της aftodioikisi.gr.


Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/10/22 15:05

    ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/10/22 05:52

    Ο κόσμος τα έχει με τον Καμπουράκη και όχι με τη Νέα Δημοκρατία. Ποιος ταΐζει τους δημοσιογράφους στη Ρόδο ξέρετε; Ποιος έστρωσε το δρόμο στην εκλογή του Νομάρχη ξέρετε; Ποιος δε θα καταφέρει να αποδείξει ποτέ ότι είναι καλύτερος από τον πατέρα του (γιατί δεν είναι) ξέρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *