ροή ειδήσεων

Κρίση των Ιμίων: Καλύτερα τρεις νεκροί παρά 1003 – Ακόμα 5 φορές που τα Ίμια έγιναν πρώτη είδηση



Πάνε 27 χρόνοι από την Κρίση των Ιμίων κι ακόμα σε κάποιους οι πληγές πονάνε και χαίνουν πίκρα και οργή. Και δεν ήταν μόνο τότε, που χάθηκαν και τρεις έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, κι άλλες φορές τα Ίμια υπήξαν πεδίο αντιπαράθεσης και 5 από αυτές έγιναν πρώτη είδηση!


Σαν πεινασμένα στόματα, που δεν χόρτασαν, ανοίγουν οι πληγές κάθε χρόνο τέτοια μέρα και ζητάνε πρώτες βοήθειες αλήθειας. Και ποιος να τις προσφέρει;

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου του 1996 όταν οι δυο βραχονησίδες του Αιγαίου, που οι Έλληνες αποκαλούν Ίμια και οι Τούρκοι Καρντάκ, έμελλε να γίνουν αιτία θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, επεισοδίου που άφησε πίσω του τρείς Έλληνες Αξιωματικούς νεκρούς: τους Υποπλοιάρχους Χριστόδουλο Καραθανάση και Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.


Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ότι «Το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου». Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής ο Γεράσιμος Αρσένης, υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε, έκανε γνωστή την αιτία της πτώσης: «Vertigo»!


Στην ίδια εκείνη συνεδρίαση οι Έλληνες άκουσαν δια στόματος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη την ιστορική φράση: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και την βοήθειά τους»… προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις στο ακροατήριο.
Κι όσοι θεωρείτε πως το 1996 φθάσαμε μια ανάσα από τον πόλεμο με την Τουρκία, ή τέλος πάντων από μια γενικευμένη σύρραξη, και από τότε τα Ίμια τα δέρνουν τα κύματα κι η λησμονιά, δεν έχετε ενημέρωση, ή δεν θυμάστε. Να σας θυμίσουμε λοιπόν.


1. Τα μάζεψαν κι έφυγαν!


Στις 17 Απριλίου του 1996, Τετάρτη του Πάσχα, ένα φουσκωτό σκάφος με τρεις επιβαίνοντες, που διατείνονταν ότι είχαν άδεια από το Λιμεναρχείο Καλύμνου για να τελέσουν τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών αξιωματικών, πλησίασαν τα Ίμια. Βγήκαν στη βραχονησίδα, άφησαν ένα δάφνινο στεφάνι, ύψωσαν μια ελληνική και μια αμερικανική σημαία και έφυγαν συγκινημένοι. Και τότε άρχισε να… σκοτεινιάζει. Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έκαναν πτήσεις πάνω από τις βραχονησίδες και ακολούθησε και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκιάς. Για να μην συμβεί ό,τι και στις ημέρες της κρίσης του Ιανουαρίου, οι επιτελείς του Πολεμικού μας Ναυτικού διέταξαν άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού να αποβιβαστούν στα Ίμια και να πάρουν τις σημαίες. Στα ανοιχτά των Ιμίων περιπολούσε ελληνική κανονιοφόρος. Στον αέρα τούρκικα F16 παρενοχλούσαν ελληνικά μαχητικά και στη θάλασσα οι άνδρες των ΜΥΑ πάλευαν με τα κύματα για να αποβιβαστούν στη βραχονησίδα και να μαζέψουν σημαίες και στεφάνια. Λίγο πριν βραδιάσει, «αποστολή εξετελέσθη»: Ούτε σημαίες, ούτε στεφάνια πάνω στα ελληνικά νησιά, μόνο σιωπή και ντροπή!
 

2. Τούρκικη… επίσκεψη



Σχεδόν 10 χρόνια μετά, στις 12 Απριλίου του 2005, τουρκικά πολεμικά πλοία πλησίασαν τα Ίμια και προκλητικά παρακολουθούσαν ελληνικά πολεμικά που κατέφθαναν, χωρίς να ανακρούσουν πρύμναν. Την ίδια εκείνη ώρα, ο υπουργός των Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Πέτρος Μολυβιάτης επισκεπτόταν επίσημα την Άγκυρα!


Στεφάνι από αέρος./copyright Eurokinissi3. Για το θεαθήναι



Και σχεδόν δέκα χρόνια μετά πάλι, τον Ιανουάριο του 2016 ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια έριξε στεφάνι στη θάλασσα, εις μνήμην των πεσόντων…
Την ίδια χρονιά, τον Δεκέμβριο, η… μάχη δίνεται από τα Γραφεία: ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κόμπασε ότι οι βραχονησίδες ήταν τουρκικό έδαφος, και η ελληνική κυβέρνηση… ανταπέδωσε τα πυρά: «…η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο».
 

4. Η Συνθήκη της Λωζάνης στο βυθό…


Λίγες ημέρες μετά, στις 29 Ιανουαρίου του 1917, τούρκικη πυραυλάκατος, συνοδευόμενη από δύο ταχύπλοα σκάφη με τούρκους κομάντος πλησίασαν τα Ίμια. Το σημαντικότερο της ιστορίας; Στην πυραυλάκατο, επέβαινε ο αρχηγός του τούρκικου Επιτελείου Στρατού, Χουλουσί Ακάρ! Ήταν η απάντηση στον Πάνο Καμμένο… Ελληνικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν την περιοχή και διαπίστωσαν παραβίαση των Ελληνικών συνόρων. Οι Τούρκοι, έστειλαν τα «μηνύματά» τους και αποχώρησαν μετά επτά λεπτά! Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος άστραψε και βρόντηξε πια: «Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα Ελληνικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η Συνθήκη της Λωζάνης». Κι όλοι κοιμήθηκαν ήσυχοι… Μέχρι τον επόμενο χρόνο.


Ταραγμένα νερά... /copyright Eurokinissi5. Στενές επαφές τούρκικου τύπου



Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 τουρκική ακταιωρός, ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο του Πολεμικού μας Ναυτικού «Νικηφόρος», η περιπολούσε στα ανοιχτά των Ιμίων. Η ιστορία έμεινε στην… επαφή. Ένα μήνα μετά, στις 12 Φεβρουαρίου, σκάφος του Λιμενικού με 27 επιβαίνοντες περιπολούσε στα Ίμια, όταν εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό. Οι Τούρκοι έσπευσαν να απομακρυνθούν στα χωρικά τους ύδατα. Καταγράφηκαν μόνο υλικές ζημιές.



Και οι ιστορίες γύρω από τα Ίμια στοιχειώνουν τη σκέψη πως μπορεί κάποιο βράδυ να έρθουν οι Τούρκοι, όπως διατυμπανίζει ο σουλτάνος Ερντογάν, αλλά όπως λέει ο θυμόσοφος τούρκικος λαός: Ο σκύλος που θα σε δαγκώσει δε σου δείχνει τα δόντια του…

ethnos


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *