ροή ειδήσεων

Κοινό Υπόμνημα για τη κατάργηση της βίζας σε Τούρκους τουρίστες

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Λέσβου – Χίου – Σάμου – Δωδεκανήσου
Προς: 1) κ. Σταύρο Δήμα Υπουργό Εξωτερικών...


2) κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών

3) κ. Παύλο Γερουλάνο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΚΟΙΝ: Βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου

ΜΜΕ Αιγαίου.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Ερχόμαστε να θέσουμε ξανά το ζήτημα της βίζας που απαιτείται απ τους τούρκους πολίτες, προκειμένου να επισκέπτονται τα νησιά μας.

Όλα αυτά τα χρόνια με αλλεπάλληλα διαβήματά μας στην Πολιτεία προσπαθούμε να καταδείξουμε πόσο μπορούν να επωφεληθούν (εμπόριο – τουρισμός κλπ) τα παραμεθόρια νησιά μας απ την αμοιβαιότητα των επισκέψεων μεταξύ ελλήνων και τούρκων πολιτών. Πόσο ακόμη έχει να ωφεληθεί η κοινωνία των πολιτών απ την απρόσκοπτη επικοινωνία στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αμβλύνονται οι αντιθέσεις, προάγεται η αλληλοκατανόηση και μειώνονται η μισαλλοδοξία και οι προκαταλήψεις αιώνων. Η γενόμενη ρύθμιση απ τον Αύγουστο του 2010 για τους κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων, τούρκων πολιτών, τόνωσε την κίνηση και μείωσε κάπως το ετεροβαρές για την Ελλάδα «τουριστικό ισοζύγιο».

Γνωρίζουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, που απορρέουν κυρίως απ την συνθήκη του Σένγκεν. Γνωρίζουμε επίσης ότι από μόνη της η χώρα μας δεν μπορεί να προχωρήσει σε απάλειψη της υποχρέωσης βίζας στους τούρκους επισκέπτες. Νομίζουμε όμως, ότι σε συνεργασία με τους εταίρους μας, μπορεί η ελληνική Πολιτεία να προβεί σε επί μέρους ρυθμίσεις, για ένα ειδικό καθεστώς, που θα αποκαταστήσει την αμοιβαιότητα των επισκέψεων κάνοντας προσιτά τα νησιά μας στους τούρκους τουρίστες.

Τι προτείνουμε:

— Την δυνατότητα εισόδου στα παραμεθόρια νησιά τούρκων επισκεπτών, χωρίς βίζα, όταν πραγματοποιούν χωρίς διανυκτέρευση επίσκεψη (Daily trip). Δηλαδή ταξίδι αναψυχής για επικοινωνία με φίλους, γευσιγνωσία και ψώνια, έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν οι γείτονες μας κάθε οικονομικής στάθμης.

— Την δυνατότητα επισκέψεων επίσης χωρίς βίζα, τούρκων τουριστών, που να πραγματοποιούν έως δύο διανυκτερεύσεις (48ωρο) στα νησιά μας. Σ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να τηρηθεί στα σημεία ελέγχου, διαδικασία ανάλογη με αυτήν που εφαρμόζεται ήδη στους επισκέπτες με τα κρουαζιερόπλοια, δηλαδή βάσει καταστάσεων.

Επισημαίνουμε ότι η αποδοχή των προτεινόμενων ρυθμίσεων εξασφαλίζει στην ουσία τις διατάξεις του Σένγκεν, αφού στα λιμάνια και αεροδρόμια των νησιών, ασκείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας σε κάθε επιβάτη ακόμη και στους έλληνες. Κατά συνέπεια ακόμη κι αν ένας τούρκος επισκέπτης έχει πρόθεση για μετανάστευση, θα εντοπίζεται αμέσως απ τις αρχές. Αυτό νομίζουμε θα μπορούσε να αποτελέσει και το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στις όποιες συζητήσεις γίνουν με τους εταίρους μας για να εγκριθεί η ειδική ρύθμιση μόνο για τα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου.

Ας προβάλλουμε ακόμη ως επιχείρημά μας και τη περίπτωση της Ελβετίας, χώρας που σχετικά πρόσφατα προσχώρησε στη συνθήκη Σένγκεν, αλλά οι πολίτες τους επισκέπτονταν τις όμορες χώρες χωρίς προξενική θεώρηση.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Είναι η πολλοστή φορά, που επανερχόμαστε στο θέμα της βίζας των τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας. Οι προτάσεις μας αυτές τυγχάνουν γενικότερης αποδοχής στην τοπική κοινωνία, όπως πρόσφατα έχει εκφρασθεί με ανάλογα κοινά υπομνήματα. Επιτέλους προτάξετε τον ορθολογισμό και την ανάγκη αμοιβαιότητας των σχέσεων των πολιτών στο Αιγαίο, για να καταστεί αντιληπτή η πρότασή μας και να απαλειφθούν ενδεχομένως οι φόβοι των εταίρων μας στην Ε.Ε. για αύξηση της μετανάστευσης.

Με τιμή

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
ΛΕΣΒΟΥ ΧΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Θρασύβουλος  Γεώργιος      Γεώργιος  Ιωάννης
Καλογρίδης     Γεωργούλης  Κυριαζής  Πάπου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/2/12 17:49

    Δεν πα να στελετε υπόμνηματα . Θα σας θυμίσω ότι υπογραψατε την συνθήκη schenken .τζάμπα χαρτιά στελετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/2/12 19:34

    Τωρα θα ξεσηκωθούν ολοι οι υπέρμαχοι Τουρκοφάγοι, και υπερεθνικιστές.

    Πρώτος ξεκινάω εγώ.
    Τι Μογγόλοι βάρβαροι φονιάδες γκρίζοι λύκοι και άλλα συναφή, θα έρχονται ελεύθερα στα Αγια χώματά μας?

    Κρεμάλα για παραδειγματισμό, φωτιά και σκληρός θάνατος σε αυτούς που σκέπτονται κατι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/2/12 19:49

    Οι παροικουντες την ιερουσαλημ τοπικοι αρχοντες δεν χανουν ποτε την ευκαιρια να υποβαλλουν τα σεβη τους στην υψηλη πυλη του σουλτανου.Ενω εδιωξαν με την εξαθλιωση του τουριστικου προιοντος διαχρονικα τους καλους τουριστες και μας εφεραν τους μπατιρηδες της ευρωπης με 300 ευρω την εβδομαδα τωρα κοπτονται για τον τουρκο τουριστα.Βεβαια ολοι αυτοι οι τουρκολαγνοι δεν μας ειπαν τι αλλες συνεπειες θα εχει το ανοιγμα αυτο αφου συνεπαγεται την χαλαρωση του ελεγχου για το ποιος ερχεται απο την γειτονα που μονο φιλικα δεν προσκειται προς εμας.
    ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ??
    ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΙΟΙ!!!ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!
    ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑ!!!!
    ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/2/12 19:52

    Οι Έλληνες πάντως επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και χωρίς διαβατήριο στην Τουρκία (μόνο με ταυτότητα). Κια βεβαίως να αφήνουν και τα ωραία τους ευρουλάκια (απόλυτα θεμιτό εννοείται μιας και οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες απέναντι είναι πολύ χαμηλότερες από τις δικές μας).
    Εμείς εδώ σε όλους τους εν δυνάμει καλούς πελάτες μας (Ρώσους, Τούρκους κ.λπ.) βάζουμε ό,τι τρικλοποδιά μπορεί κανείς να φανταστεί.
    Απλά πράγματα.
    Και βέβαια δεν είναι όλοι οι Τούρκοι γκρίζοι λύκοι. Μια πολύ μικρή μειοψηφία είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *