ροή ειδήσεων

ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Υγρότοπο αποκαλούμε κάθε τόπο που καλύπτεται εποχικά ή μόνιμα από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά έχει υπόστρωμα (έδαφος, άμμο) υγρό για μεγάλο διάστημα του έτους...
Μπορεί να είναι φυσικοί ή τεχνητοί. Ρηχές λίμνες και ρηχά ποτάμια, έλη, λιμνοθάλασσες, πηγές, εποχιακά τέλματα (περιοχές με νερό γλυκό, αλμυρό ή υφάλμυρο) είναι υγρότοποι. Αποτελούν τη μεταβατική ζώνη μεταξύ χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων και το κύριο γνώρισμα τους είναι ότι καλύπτονται μόνιμα ή προσωρινά από νερά μικρού βάθους.

Ο αριθμός των υγροτόπων στη Ρόδο μετά από έρευνες και καταγραφές του WWF Ελλάς, κατά την υλοποίηση του προγράμματος «Απογραφή & προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας», ανέρχεται στους 34. Όμως, σε πιο πρόσφατη έρευνα στους υγροτόπους του νησιού εντοπίστηκαν επιπλέον 7 νέοι, στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του γράφοντα με τίτλο «Διερεύνηση των Αξιών και Λειτουργιών των Υγροτόπων της Ρόδου, με Στόχο την Ολοκληρωμένη Διαχείρισή τους». Ο τελικός αριθμός των υγροτόπων είναι πλέον 41 (Χάρτης1).

Οι τύποι υγροτόπων που συναντώνται στη Ρόδο είναι: Εκβολές ποταμών, Ρύακες, Τεχνητές λίμνες, Φράγματα και Έλη

Χάρτης 1: Υγρότοποι Ρόδου 

Η σημασία των υγροτόπων της Ρόδου για τα πουλιά

Οι υγρότοποι της Ρόδου αποτελούν σημαντικούς Βιότοπους και η σπουδαιότητα και η σημασία της διατήρησης των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για πολλούς λόγους. Τα οικοσυστήματα αυτά αποτελούν χώρο διαβίωσης, αναπαραγωγής και ενδιάμεσο σταθμό παραμονής μεταναστευτικών πουλιών. Για τα υδρόβια και τα παρυδάτια πουλιά οι υγρότοποι είναι πραγματικός παράδεισος. Στους μεγάλους καλαμιώνες και μέσα στην πυκνή βλάστηση των υγροτόπων βρίσκουν καταφύγιο, ζουν και αναπαράγονται. Από τα υδρόβια και τα παρυδάτια πουλιά άλλα ζουν ή διαχειμάζουν στους υγροτόπους και άλλα (τα αποδημητικά) παραμένουν εκεί για λίγο, κατά το ταξίδι τους από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Επίσης, στους υγροτόπους παρατηρούνται ακόμη και αρπακτικά, καθώς από παρατηρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα από αυτά, κατά τη χειμερινή περίοδο εξαρτώνται άμεσα από την ύπαρξη των οικοσυστημάτων αυτών, διότι εκεί βρίσκουν τροφή.

Έτσι, η επιβίωση μεγάλου μέρους των ειδών εξαρτάται από τη διατήρηση των υγροτόπων. Ακόμα και οι μικροί υγρότοποι αποτελούν σημαντικά καταφύγια των πουλιών κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους. Λειτουργούν σαν προσωρινοί χώροι ανάπαυσης σε περιόδους μετακινήσεων λόγω βαρυχειμωνιάς ή ξηρασίας, είτε λειτουργούν σαν προσωρινά βοηθητικά καταφύγια στην ευρύτερη περιφέρεια των μεγάλων υγροτόπων.

Δράσεις τις Αιθρίας στους υγροτόπους της Ρόδου

Η ερευνητική ομάδα της Αιθρίας με την υποστήριξη των εθελοντών της και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο συστηματικές καταγραφές στους υγροτόπους της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, συμμετέχει στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα διεθνές πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο, το οποίο έχει παγκόσμια εμβέλεια: κάθε χρόνο διεξάγεται σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Επιπλέον, την άνοιξη του 2012 η ομάδα επιστημόνων και εθελοντών της Αιθρίας παρακολούθησε συστηματικά την εαρινή μετανάστευση των πουλιών. Πρόκειται για την περίοδο εκείνη που τα μεταναστευτικά πουλιά βρίσκουν πρόσκαιρο καταφύγιο στους υγροτόπους της Ρόδου, μετά από ένα μακρύ και εξοντωτικό ταξίδι πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Στους υγροτόπους της Ρόδου ανεφοδιάζονται και συνεχίζουν το ταξίδι τους στο βορά!

Τα αποτελέσματα των καταγραφών έδειξαν πως οι υγρότοποι της Ρόδου είναι σημαντικοί για τα πουλιά, καθώς χρησιμοποιούνται είτε ως τόποι αναπαραγωγής, είτε ως τόποι διαχείμασης και φυσικά ως τόποι ανεφοδιασμού κατά την περίοδο της μετανάστευσης. Οι καταγραφές πραγματοποιήθηκαν στους υγροτόπους: Φράγμα Απολακκιάς, Έλος Κατταβιάς, Φράγμα Γαδουρά, Εκβολή ποταμού Γαδουρά, Εκβολή ποταμού Λουτάνη και Εκβολή ποταμού Πελέμονη. Μεταξύ των πουλιών που παρατηρήθηκαν ήταν τα εξής: Λευκοτσικνιάς, Κρυπτοτσικνιάς, Σταχτοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας, Καλαμοκανάς, Ποταμοσφυριχτής, Λευκοσουσουράδα, Κοινή Σταχτάρα, Βουνοσταχτάρα, Χελιδόνια, Φρυγανοτσίχλονο, Φανέτο, Κατσουλιέρης, Μελισσοφάγος, Ασημόγλαρος, Φαλαρίδες, Σφυριχτάρια και αρπακτικά όπως η Αετογερακίνα και το Βραχοκιρκίνεζο.

Γίνε κι εσύ παρατηρητής πουλιών!

Η παρατήρηση πουλιών, το γνωστό birdwatching, είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής δραστηριότητα παγκοσμίως, την οποία ασκούν τόσο επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων όσο και ερασιτέχνες-παρατηρητές. Προσφέρει στους παρατηρητές ξεχωριστές εμπειρίες επαφής με τη φύση και το μαγικό κόσμο των πουλιών, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επιστήμονες.

Οι ερασιτέχνες-παρατηρητές μάλιστα είναι πολύ περισσότεροι από τους επιστήμονες κι έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μελέτη των πουλιών. Με άλλα λόγια, η παρατήρηση πουλιών είναι για όλους εκείνους που χαίρονται την επαφή με το φυσικό περιβάλλον και ψάχνουν μια αφορμή για να το επισκεφτούν.

Γίνε λοιπόν κι εσύ παρατηρητής πουλιών! Η Αιθρία έχει ανάγκη από περισσότερους εθελοντές! Και μην ξεχνάς ότι συμμετέχοντας έχεις την ευκαιρία να πάρεις μέρος σε συλλογικές δράσεις, μέσα από τις οποίες μαθαίνεις, προσφέρεις και μοιράζεσαι. Οι εμπειρίες που αποκτάς είναι εμπειρίες ζωής!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκέψου την ιστοσελίδα της Αιθρίας (www.aithria.org) ή επικοινώνησε στο aithriango@gmail.com.







Κείμενα – Φωτογραφίες:
Μοσχούς Σταμάτης, Περιβαλλοντολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Αιθρίας



parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/10/12 20:21

    Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει το σύνολο των μικρο-υγρότοπων που εκτείνονται από το Ροδίνι μέχρι τις εκβολές στον Ζέφειρο.

    Το ότι είναι υποβαθμισμένο το σύστημα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, ή ότι δεν έχει ελπίδες ανάκαμψης. Οι περιβαλλοντικές του υπηρεσίες για την πόλη την ίδια είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, και αφορούν στην μερική εξουδετέρωση παθογόνων οργανισμών καθώς και απορρόφηση μακροθρεπτικών (προερχόμενα από αστικά λύματα), τα οποία δίνουν συνέχεια σε νέα και ποικίλη ζωή, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί μεγάλους 'αστικούς' (και όχι μόνο) πληθυσμούς πουλιών. Εάν δεν μεσολαβούσε αυτό το οικοσύστημα, τα λύματα αυτά θα εκβάλλονταν σε μεγαλύτερες ποσότητες στην γνωστή, πολύπαθη παραλία.

    Πρέπει επιτέλους να αναγνωριστούν οι περιβαλλοντικές επηρεσίες αυτού του σημαντικού ρέματος, μπας και ξεστραβωθούμε και δούμε το 'όλο'... και ποιό είναι το όλο? για παράδειγμα, το πώς η ποιότητα της παραλίας και των υδάτων της, ή η περιεκτικότητα σε μέταλλα των τοπικά αναπαραγώμενων ψαριών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιοχή της Ανάληψης, μέσω του ρέματος του Ροδινιου. Κάθε φορά που αποψιλώνεται το ρέμα, τόσο περισσότερα σκατά (σχήμα λόγου) και μέταλλα φθάνουν στην παραλία και στο τραπέζι μας.

    (και μία παρένθεση... Το Πάρκο του Ροδινιού δεν είναι μόνο μία ψηφοθηρική καραμέλα και αρένα του κάθε μισο-πληροφορημένου επίδοξου δήμαρχου... είναι πολλά παραπάνω, και θα έπρεπε να βρίσκεται στον χάρτη)

    Κατα τ'άλλα, εξαιρετικό άρθρο. Πού μπορώ να βρω και να διαβάσω την μεταπτυχιακή εργασία? είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο κάπου? Αναμένω απάντηση. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/2/13 20:57

      Είσαι σωστός σε όλα αυτά και χαίρομαι που κάποιος ενδιαφέρεται για το ρέμα. Το πρόβλημα όμως είναι πολύπλοκο. Καταρχήν το ίδιο το πάρκο του ροδινιού αν και "τουριστικό αξιοθέατο" είναι σε άθλια κατάσταση, πόσο μάλλον το υπόλοιπο του ρέματος, ειδικά στο σημείο που είναι η λαική. Το τραγικό είναι ότι κάποιοι ψαρεύουν στο ζέφυρο, όπου εκβάλλει το ποτάμι. Όσο για το νερό του, νομίζω ότι στο δημαρχείο σκεφτονταν να το αναλύσουν για να δουν πόσο μολυσμένο είναι, αλλά ασφαλώς το θέμα έμεινε στην θεωρία.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/5/15 20:26

    Το θέμα αυτό είναι ακόμα φλέγον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *