Η συμβουλή «μην πίνετε ζεστό νερό από τη βρύση» έχει όλα τα στοιχεία ενός μύθου, αλλά επιστήμονες εξειδικευμένοι σε θέματα περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι έχει βάση...
Το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ όσο το κρύο νερό και υπάρχουν σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό.
Εάν καταναλωθεί ο μόλυβδος, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του νερού, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο πόσιμο νερό μέσω των διαβρωμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ λέει ότι τα παλιά σπίτια είναι πιθανότερο να έχουν σωληνώσεις από μόλυβδο, αλλά ακόμα και σε νεώτερες κατασκευές μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας» έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.
Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι ο εν λόγω κίνδυνος είναι μικρός.
Για να περιορισθεί στο ελάχιστο, όμως, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιείται αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος- και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση.
Προειδοποιεί επίσης ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί τον μόλυβδο, αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.
Συνεπώς, το ζεστό νερό της βρύσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή ως πόσιμο, για παν ενδεχόμενο.
Parapona-Rodou
Το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ όσο το κρύο νερό και υπάρχουν σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό.
Εάν καταναλωθεί ο μόλυβδος, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του νερού, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο πόσιμο νερό μέσω των διαβρωμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ λέει ότι τα παλιά σπίτια είναι πιθανότερο να έχουν σωληνώσεις από μόλυβδο, αλλά ακόμα και σε νεώτερες κατασκευές μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας» έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.
Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι ο εν λόγω κίνδυνος είναι μικρός.
Για να περιορισθεί στο ελάχιστο, όμως, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιείται αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος- και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση.
Προειδοποιεί επίσης ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί τον μόλυβδο, αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.
Συνεπώς, το ζεστό νερό της βρύσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή ως πόσιμο, για παν ενδεχόμενο.
Parapona-Rodou
Γιατί χρησιμοποιείτε ρεπορτάζ και ανακοινώσεις υπηρεσιών άλλης χώρας,τρίτης,εκτός ευρώπης,εκτός ελλάδος,που έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο σύστασης μιας πόλης,διαφορετικό τρόπο και άγνωστα υλικά σε εμάς για το κτισιμο μιας κατοικίας,και διαφορετικούς οργανισμούς καταμετρήσεων για τηνανθρωπινη ασφάλεια;;;δεν ειστεμονο εσείς άλλα δυστυχώς και άλλοι,συγκεκριμένα εταιρίες παρασκευής μπισκότων δημητριακών σοκολατων που χρησιμοποιούν εντελώς αδιάκριτα το αμερικανικό FDA που καμία σχέση και δικαιοδοσία δεν έχει στην Ελλάδα άλλα και στην Ευρώπη.
ΑπάντησηΔιαγραφή