ροή ειδήσεων

«Prism»: Παρακολούθηση δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα

O διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσαν τελικά αυτό που οι καλά πληροφορημένοι γνωρίζουν από καιρό: Η κυβέρνηση Ομπάμα κατασκοπεύει και έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών του Διαδικτύου σε....
όλο τον κόσμο. Πολιτικοί στη Γερμανία απαιτούν απαντήσεις.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, κρατά κρυμμένο στη Γιούτα ένα από τα ακριβότερα μυστικά της. Σε 100.000 τετραγωνικά μέτρα, κοντά στο στρατόπεδο Williams, η NSA χτίζει τεράστια κτίρια για να στεγάσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές υψηλότατης ταχύτητας.

Συνολικά το project θα κοστίσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι υπολογιστές θα μπορούν να αποθηκεύουν τεράστιο όγκο δεδομένων, τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων gigabytes. Μόνον η ενέργεια που χρειάζεται για να τροφοδοτείται το σύστημα ψύξης για τους servers θα κοστίζει 40 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Δύο πρώην υπάλληλοι της NSA, ο Thomas Drake και ο Bill Binney, ανέφεραν στο Spiegel τον Μάρτιο ότι οι εγκαταστάσεις πρόκειται σύντομα να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα ανθρώπων από όλη την Υφήλιο και να τα διατηρούν για δεκαετίας. Αυτά περιλαμβάνουν συζητήσεις μέσω Skype, βίντεο στο YouTube, κοινοποιήσεις στο Facebook, αναζητήσεις στο Google, συναλλαγές με τράπεζες και γενικότερα κάθε είδους ηλεκτρονικών δεδομένων.

Ο Binney, ένας μαθηματικός που κατά το παρελθόν υπήρξε εξέχων αναλυτής στην NSA, υπολογίζει ότι οι servers είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να χωρούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ολόκληρης της ανθρωπότητας για τα επόμενα 100 χρόνια – και φυσικά αυτό δίνει στους πρώην συναδέλφους του τη δυνατότητα να μπορούν να τις παρακολουθούν.

Ο James Clapper, ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός μεγάλης κλίμακας προγράμματος κατασκοπείας. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξήγησε ότι το Κογκρέσο ενέκρινε το πρόγραμμα αλλά ότι οι αμερικανοί πολίτες εξαιρούνται από αυτό.

«Prism»: Παρακολούθηση δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα


Ο James Clapper

Ένα απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Washington Post και στον Guardian, παρουσιάζει από πού μπορεί να αντλεί η NSA την πλειονότητα των δεδομένων της. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το οποίο φέρεται να διέρρευσε από τον πρώην υπάλληλο της CIA, Edward Snowden, η υπηρεσία πληροφοριών, στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης «Prism», ξεκίνησε να αναζητεί άμεση πρόσβαση σε servers που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου το 2007.

Η πρώτη από αυτές τις εταιρείες ήταν η Microsoft. Ακολούθησε η Yahoo ένα χρόνο αργότερα και μετά η Google, το Facebook, το PalTalk, το YouTube και η AOL. Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2012, και η Apple δήλωσε την προθυμία της να συνεργαστεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με το απόρρητο κυβερνητικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται με υπερηφάνεια ότι η πρόσβαση στα δεδομένα επιτυγχάνεται «απευθείας από τους servers» των εταιρειών.

Οι αναφερθείσες εταιρείες αρνήθηκαν τα σχετικά δημοσιεύματα, την Παρασκευή. Όμως, εάν αυτό που περιγράφεται στο έγγραφο είναι αληθές, τότε η NSA έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τι κάνει κάθε άτομο στον κόσμο που χρησιμοποιεί τις ιστοσελίδες των εταιρειών αυτών.

-Εξηγήσεις ζητά η Γερμανία-

Τη Δευτέρα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε μέσω εκπροσώπου ότι σχεδιάζει να συζητήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι συζητήσεις με τις αμερικανικές αρχές βρίσκονται υπό προετοιμασία και θα αφορούν τις επιπτώσεις στη Γερμανία καθώς και «την πιθανή βλάβη στα δικαιώματα των γερμανών πολιτών».

H γερμανίδα υπουργός προστασίας του καταναλωτή, Ilse Aigner ζήτησε «ξεκάθαρες απαντήσεις» από τις εταιρείες που αναφέρονται στο έγγραφο ενώ το γερμανικό κόμμα των Πρασίνων απαίτησε η κυβέρνηση να διερευνήσει άμεσα και λεπτομερώς το πρόγραμμα Prism.

«H καθολική παρακολούθηση όλων των γερμανών πολιτών από την NSA είναι εντελώς παράλογη», δήλωσε ο γραμματέας του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, Volker Beck, στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.
RAMNOUSIA


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *