ροή ειδήσεων

Ισπανία: Πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ σε όσους διαδηλώνουν. Καλομελέτα κι έρχεται

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε χθες ένα νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια ασφάλεια, που...

έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει ότι πρόκειται για ένα «σχέδιο καταστολής των πολιτών» και ότι αποτελεί πλήγμα στην ελευθερία της συνάθροισης.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να «ενισχυθεί η διασφάλιση των ελευθεριών των πολιτών και η δημόσια ασφάλεια», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ μετά το υπουργικό συμβούλιο. Προς αυτή την κατεύθυνσηπροβλέπεται να τιμωρούνται «με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι συμπεριφορές που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Bάσει του νομοσχεδίου αυτού, τα αδικήματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τα πολύ σοβαρά που τιμωρούνται με πρόστιμα από 30.001 ως 600.000 ευρώ, τα σοβαρά (1.001 ως 30.000 ευρώ) και τα μη σοβαρά (100 ως 1.000 ευρώ).

Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υιοθετήθηκε τελικά μια τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου. Έπειτα από την τροποποίηση περιλαμβάνονται στα σοβαρά αδικήματα, και όχι στα πολύ σοβαρά όπως προβλεπόταν αρχικά, οι διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενη άδεια μπροστά από το κοινοβούλιο ή άλλα δημόσια κτίρια.

Το σημείο αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς το κοινοβούλιο στη Μαδρίτη έχει γίνει μετά το 2011 ένα από τα σημεία όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που υιοθετεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Στα σοβαρά αδικήματα περιλαμβάνονται επίσης η πυρπόληση απορριμμάτων, η παρεμπόδιση των αρχών να επιτελέσουν το έργο τους και η άρνηση κάποιου να δώσει τα στοιχεία του στην αστυνομία. Αντίθετα, στα μη σοβαρά αδικήματα περιλαμβάνονται οι προσβολές προς τους αστυνομικούς καθώς και η διάδοση εικόνων που ενδέχεται να βλάψουν την τιμή ή την ασφάλειά τους.

Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην «ρύθμιση και την προστασία των δημόσιων ελευθεριών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Όμως ο Αντόνιο Ερνάντο του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να «παραλύσει» τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές δαπανών που προωθεί η Μαδρίτη γα τελευταία χρόνια.

Η Έλενα Βαλενσιάνο, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημείωσε από την πλευρά της ότι «το σημαντικό είναι η βάση του νόμου αυτού. Ενός νόμου που θέλει να εξαλείψει το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν».

«Στην Ισπανία δεν υπάρχει πρόβλημα βίας, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε η ίδια. «Στην Ισπανία οι άνθρωποι συνήθως διαδηλώνουν πολύ ειρηνικά και μου φαίνεται ότι πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση», υπογράμμισε η Βαλενσιάνο.

Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση Ραχόι έχει απόλυτη πλειοψηφία.



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *