ροή ειδήσεων

Πάνε για ρεκόρ Γκίνες στην Ρόδο.


Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται στη Ρόδο η προετοιμασία της παρασκευής του τεράστιου Μελεκουνιού ( παραδοσιακό ροδίτικο γλυκό από μέλι και σουσάμι) για την καταγραφή του στο βιβλίο Γκίνες και η γιορτή παράδοσης με τον ροδίτικο γάμο, παραδοσιακούς χορούς και μουσική, για να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού...
Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μέσω της αναπτυξιακής του εταιρείας ΔΕΤΑΠ και ο Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού, για να τιμήσουν την Ημέρα Τουρισμού προετοιμάζουν μια μοναδική εκδήλωση την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30, πίσω από τη Νομαρχία. Η γιορτή απευθύνεται σε όλους τους τουρίστες και επισκέπτες του τόπου καθώς και τους ντόπιους και τους προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία Ροδίτικης παράδοσης.

Το τεράστιο Μελεκούνι, κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλύκισμα και κέρασμα του γάμου της Ρόδου, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα κλέψει την παράσταση αφού θα παρασκευαστεί επί τόπου και θα καταγραφεί στα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες. Οι πρόθυμοι «μελεκουνάδες» που θα εργαστούν είναι οι: Σοφία Μόσχου, Μιχάλης Λόγγος, Ειρήνη Μαργαρίτη, και η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου. Στόχος του εγχειρήματος είναι να τιμηθούν με την ευκαιρία της Ημέρας Τουρισμού οι ξένοι επισκέπτες που θα βρίσκονται στο νησί στους οποίους θα παρουσιαστούν αυθεντικά στοιχεία παράδοσης μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

Στην εκδήλωση κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο ροδίτικος παραδοσιακός γάμος με τα έθιμά του από τον σύλλογο Σορωνής «Αμπερνάλλι» και οι παραδοσιακοί χοροί του γάμου από το Λύκειο Ελληνίδων.

Το Μελεκούνι

Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Χρησιμοποιείται μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή.

Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό , ενώ το μυστικό της συνταγής του είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του.

Είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στον τρόπο κατασκευής του. Διαθέτει τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του μελιού και του σησαμιού ,χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.

Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε μετά από χιλιάδες χρόνια η επιστήμη να το αποδείξει.

Η ονομασία μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελείται από δύο συνθετικά ‘μελε’ και ‘κούνι’ από το μέλι και το κουνί (κούνα, κούνες) όπως λένε οι Ροδίτες τους σπόρους. Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία. Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του το αναποφλοίωτο σησάμι και το μέλι.

Ο Παραδοσιακός γάμος

H Χορευτική Ομάδα Ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» θα παρουσιάσει στην εκδήλωση της Κυριακής κάποια από τα πολλά δρώμενα, ήθη και έθιμα, ενός ροδίτικου παραδοσιακού γάμου.

Η προετοιμασία ξεκινούσε μία εβδομάδα πριν το γάμο, την Κυριακή. Από την Δευτέρα έως την Τετάρτη έφτιαχναν τα ζυμάρια και τα ψωμιά, ενώ την Πέμπτη έκαναν μελεκούνια, το παραδοσιακό γλύκισμα του γάμου. Τη Παρασκευή γίνονταν τα καλέσματα για το γάμο. Την ημέρα του γάμου, στο σπίτι του κουμπάρου ζέσταιναν νερό και ετοίμαζαν ότι χρειάζονταν για να λούσουν το γαμπρό, να τον ξυρίσουν και να τον ντύσουν, καθώς και να λούσουν τη νύφη, να την χτενίσουν και να την στολίσουν.

Με τραγούδια, ευχές και παινέματα ο γαμπρός και η νύφη οδηγούνταν στο νέο τους σπίτι. Εκεί θα γίνουν τα ‘μετανοίκια’, όπου οι ‘κανακιστές’ καλούν έναν – έναν όλους τους συγγενείς να ευχηθούν στο νέο ζευγάρι, χαρίζοντάς τους χρήματα και κοσμήματα. Αφού ευχηθούν όλοι, ξεκινούσαν για την εκκλησία τραγουδώντας παινέματα και ευχές για το ζευγάρι, ενώ οι γυναίκες περιμένοντας έξω από τα σπίτια τους, έραιναν το αντρόγυνο με ρύζι και καραμέλες για να ριζώσουν και να είναι γλυκιά η ζωή τους.

Πριν το μυστήριο, στο προαύλιο της εκκλησίας, το αντρόγυνο και οι συγγενείς χόρευαν παραδοσιακούς χορούς. Όταν τελείωνε το μυστήριο και εύχονταν όλοι, ο ιερέας συνόδευε το αντρόγυνο στο νέο του σπιτικό όπου γίνονταν το γλέντι. Χοροί: γαϊτάνι, ροδίτικος πηδηχτός (ή κρητικός) και γύρισμα σε σορωνιάτικη σούστα, καλαματιανό.

infoblog.gr


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *