ροή ειδήσεων

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ αποχώρησε η ελληνική φρεγάτα «Θεµιστοκλής» από τουρκική αεροναυτική άσκηση στην οποία συµµετείχε µαζί µε άλλα πολεµικά πλοία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν
µαχητικά αεροσκάφη της Πολεµικής Αεροπορίας της Τουρκίας παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή Ρόδου - Καστελλορίζου, καθώς και...

τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας εντός του FΙR Αθηνών, χθες και προχθές.

Η κίνηση αυτή αποκτά ξεχωριστή διάσταση, καθώς συνέπεσε µε τη διενέργεια των εκλογών.

Για την αποχώρηση της ελληνικής φρεγάτας – που έγινε κατόπιν εντολής του υπουργείου για πρώτη φορά έπειτα από τουρκική πρόκληση/παραβίαση – το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αµυνας (ΓΕΕΘΑ) ενηµέρωσε αµέσως το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολι Ιταλίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τα αίτια που την προκάλεσαν.

Σήµερα µάλιστα η Αθήνα θα θέσει το θέµα σε υψηλό επίπεδο της Συµµαχίας, κλιµακώνοντας σε πολιτικό και διπλωµατικό επίπεδο την αντίδρασή της, αφού χρησιµοποιήθηκε ως «οµπρέλα» η ΝΑΤΟϊκή αρµάδα. Μέχρι σήµερα η ελληνική πλευρά αποχωρούσε από τέτοιου είδους ασκήσεις που έθιγαν κυριαρχικά δικαιώµατα και αρµοδιότητες κυρίως κατά τη φάση της σχεδίασης ή της έναρξής τους.

Η νέα διπλή πρόκληση της Αγκυρας έγινε στο πλαίσιο της άσκησής της «Μavi Βalina» («Μπλε Φάλαινα») στην οποία συµµετέχει η Μόνιµη Ναυτική ΝΑΤΟϊκή Δύναµη στη Μεσόγειο (SΝΜG2), στη σύνθεση της οποίας περιλαµβάνεται και η ελληνική φρεγάτα. Για την άσκηση, η οποία διεξάγεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από 1 έως και 11 Νοεµβρίου, είχε ζητηθεί δέσµευση περιοχών εντός του FΙR Αθηνών, οι οποίες εγκρίθηκαν από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Στην εγκριτική ΝΟΤΑΜ αναφερόταν ότι µε βάση τους διεθνείς κανόνες, τα τουρκικά αεροσκάφη που θα έπαιρναν µέρος θα έπρεπε να υποβάλουν Σχέδια Πτήσεως στην ΥΠΑ.

Δύο παραβιάσεις 
Οµως τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που συµµετείχαν στην άσκηση, σε δύο φάσεις αεροναυτικής συνεργασίας µε τα πλοία, όχι µόνο δεν υπέβαλαν σχέδια, αλλά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο – χθες µάλιστα και κάτω από τα 6 ναυτικά µιλιά, στο Καστελλόριζο. Η αποχώρηση της ελληνικής φρεγάτας αφορούσε τις συγκεκριµένες φάσεις και κατά πληροφορίες διήρκεσε περίπου 1½ - 2 ώρες τη φορά. Κατά τα χρονικά αυτά διαστήµατα δεν υπαγόταν στο ΝΑΤΟ, αλλά ήταν υπό εθνικό έλεγχο. Ταυτόχρονα η Πολεµική Αεροπορία προχώρησε σε διαδικασία αναχαίτισης/αναγνώρισης όλων των τουρκικών αεροσκαφών (µερικά από τα οποία ήταν οπλισµένα), σύµφωνα µε τους διεθνείς κανόνες. Εµπλοκές δεν χρειάστηκε να γίνουν.
ΝΕΑ


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *