ροή ειδήσεων

Ο Λόφος του Αγίου Στεφάνου !

"ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΡΟΔΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΜΙΘ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ! ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΜΕΤΟΝ ΣΜΙΘ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΝΑΥΑΡΧΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ...

ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΑΣ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΑΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ... ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ..."
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ!!

ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕ ΣΜΙΘ

Ο Λόφος του Μόντε Σμιθ δεσπόζει πάνω από την πόλη της Ρόδου, η οποία είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στα πόδια του. Η παλιά ονομασία του είναι Λόφος του Αγίου Στεφάνου κι εδώ βρισκόταν η Άνω Ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου. Η Κάτω Ακρόπολη βρισκόταν στη θέση που ορθώνεται σήμερα το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων των Ιωαννιτών Ιπποτών ή Καστέλο.

Ο Λόφος πήρε το όνομα με το οποίο είναι γνωστός σήμερα από τον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, που είχε στήσει εδώ το παρατηρητήριο του το 1802 προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις του στόλου του Ναπολέοντα στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους. Και η αλήθεια είναι ότι ο Άγγλος ναύαρχος είχε προχωρήσει σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη στρατηγικά κίνηση, καθώς η θέα από τη κορυφή του λόφου είναι συγκλονιστική, τόσο προς την παλιά και νέα πόλη της Ρόδου, από την οποία απέχει 3 χλμ., όσο και προς τη θάλασσα, τα κοντινά νησιά και τα μικρασιατικά παράλια.
Για όσους είναι εραστές των αρχαιολατρικών περιπάτων μια βόλτα στο Μόντε Σμιθ θα αποτελέσει σίγουρα μια καταληκτική εμπειρία, καθώς στην κορυφή του λόφου δεσπόζουν τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου ενώ στη νότια πλευρά του σώζονται τα λείψανα σημαντικών αρχαιοτήτων, μέσα σ' ένα πανέμορφο και κατάφυτο αρχαιολογικό πάρκο.
Στο αρχαιολογικό πάρκο, που «φιλοξενείται» μέσα σ' ένα φυσικό βαθούλωμα, διασώζεται το Στάδιο, που είναι γνωστό κι ως Στάδιο του Διαγόρα, ένα έργο της ελληνιστικής περιόδου του 3ου ή 2ου αι. π.Χ., όπου διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγάλης γιορτής των αρχαίων Ροδίων προς τιμήν του θεού Ήλιου. Το Στάδιο, που έχει ανοικοδομηθεί σε μεγάλο ποσοστό, έχει μήκος 200 μ. και πλάτος 35 μ.
Δίπλα ακριβώς στο Στάδιο σώζεται το μικρό μαρμάρινο υπαίθριο Θέατρο όπου δίνονται και σήμερα μουσικές παραστάσεις, όπως και στην αρχαιότητα. Κάποιοι βέβαια πιστεύουν ότι το Θέατρο αποτελούσε τμήμα της περίφημης Ρητορικής Σχολής του Αισχίνη, όπου μαθήτευσαν κορυφαίοι ρήτορες της εποχής όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Κικέρωνας παρά ότι χρησίμευε για μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις. Τα ελάχιστα αρχαία σπάργανα επέτρεψαν να ανασυσταθεί το σχέδιο του Θεάτρου και να αναστηλωθεί πλήρως με την χρήση λευκού μαρμάρου.
Στην κορυφή του Λόφου, όπου δεσπόζει η Άνω Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρόδου διασώζονται ερείπια, όπως τρεις κίονες, από το ναό του Πυθίου Απόλλωνα, προστάτη της πόλης ενώ σώζονται επίσης τμήματα από τους ναούς της Πολιάδας Αθηνάς και του Δία.
Η καλύτερη ώρα για να ανέβει κάποιος στο Λόφο είναι το απόγευμα. Η θέα τόσο προς τη θάλασσα όσο και προς την πόλη είναι μαγευτική ενώ οι ρομαντικοί θα απολαύσουν ένα ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα.
Κατηφορίζοντας θα συναντήσετε πολλούς Ροδίτες που ανεβαίνουν στο Λόφο του Μόντε Σμιθ, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια η πιο μοδάτη συνοικία της πόλης, για τζόκινγκ αμέσως μετά τη δουλειά. 

Σχόλια

  1. AYTO ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ!ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΖΩΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΜΟΝΤΕ ΣΜΙΘ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητε τηλεμαχε η παροιμια λεει " αν σου κατσει το ονομα !!!!" οχι μονο εμεις αλλα και τα παιδια μας και τα παιδια των παιδιων μας μοντε σμιθ θα το λενε , ετσι το πηραμε και μεις .. μακαρι να αλλαξει αλλα χλωμο το βλεπω ..
    οπως και η εθνικης αντιστασεως αν δεν την πεις αννης-μαριας δεν την "βρισκεις"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να το μετονομάσουν σε λόγο του Καμακιού και των Κρυφοραντεβουδιστών να τελειώνουμε που σας επήραξε ο Μόντες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑΤΗΝ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΚΟΜΑ....ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΛΟΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ...ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ 26/11/10 11:08 μ.μ. ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ! ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΣΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ? ΕΣΕΝΑ ΔΗΛΑΔΗ Π.Χ ΣΕ ΛΕΝΕ ΓΙΑΝΝΗ...ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΦΑΝΟΥΡΗ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καντε υπομονη .......

    σε λιγα χρονια θα ειναι χτισμένα ολα εκεί...

    τερμα τα κρυφα ραντεβουδάκια...

    ολη η ρόδος θα γίνει μπετον...

    χτιζονται παντου πολυκατοικίες και ξενοδοχεία...

    σκατά στα μούτρα μας...

    κάναμε την Ρόδο μας μπουρδέλλο...

    οπου και αν βρεουν αρχαία εμείς χτίζουμε απο πανω τους...

    ντροπή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα πρέπει να αλλαξουν και οι ταμπέλες όμως...να λένε

    Πρός Άγιο Στέφανο
    (Μόντε Σμιθ)

    και έτσι σε μερικα χρονια θα το ξερουν όλοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προτεινω οταν θα λεμε Μόντε Σμιθ απο εδω και περα να αναφερομαστε στον γνωστο ηρωα απο το Matrix.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αν το παμε ετσι....
    ...και γιατι να μην τον πουμε λοφο του Απολλωνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έτσι είναι το σοστό! ουτε Στεφανος ουτε Σμιθ!
    ναός του Απόλλονα είταν! αφου μιλάμε για την ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς όλους τους ημιμαθείς και ειδικα τον αρθρογράφο. Η αρχική και αυθεντική ονομασία της περιοχής είναι "Ανω Ακρόπολη της Ρόδου".
    Λόφος του Αγιου Στεφάνου δεν στέκει γιατί ουδέποτε πέρασε απ'τη Ρόδο ο Αγιος Στέφανος ο οποίος έζησε και πέθανε στην Ιερουσαλήμ. Επίσης δεν υπήρξε κάποια μονή του Αγ. Στεφάνου στην περιοχή που θα έδινε αυτή την ονομασία.
    Ακόμη και η ονομασία Μόντε Σμίθ που είναι επίσης λάθος αλλά έχει επικρατήσει, στηρίζεται στο γεγονός οτι ο ναύαρχος Σίντεϊ Σμιθ έζησε στην περιοχή με το παρατηρητήριο του να είναι ο λόγος που πήρε το ονομά του.
    Συνεπώς η πλέον ανιστόρητη και λανθασμένη ονομασία είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *