ροή ειδήσεων

Η επέλαση των λαγοκέφαλων στο Αιγαίο

Λαγοκέφαλοι - γίγαντες έχουν κατακλύσει το Αιγαίο! Τα επικίνδυνα - τοξικά – ψάρια πρωτοεµφανίστηκαν στη Ρόδο το 2003 και εξαπλώθηκαν γρήγορα, φθάνοντας ακόµη και στο Βόρειο Αιγαίο.
Τον τελευταίο καιρό αλιεύονται...
λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόµη και τα πέντε κιλά βάρος καιτο ένα µέτρο µήκος. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξητης ταχύτατης εξάπλωσής τους και της κυριαρχίας τους έναντι άλλων ειδών στις ελληνικές θάλασσες.

Εως πρότινος οι λαγοκέφαλοι που έπιαναν µε τα δίχτυα τους οι ψαράδεςδεν ξεπερνούσαν τα 200 γραµµάρια και είχαν µήκος περίπου 12 εκατοστά. Οµως, µόλις προχθές, στη Λέρο ο ερασιτέχνης ψαράς Νίκος Καστής έπιασε λαγοκέφαλο βάρους 3 κιλών και µήκους 60 εκατοστών και, όπως είπε, «αµέσως το πέταξα γιατί όλοι πλέον γνωρίζουµε ότι το ψάρι αυτό είναι επικίνδυνο και µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο σε όποιον το φάει».

Η εξάπλωσητων λαγοκέφαλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, χωρίς να είναι δυνατή οποιαδήποτε παρέµβαση ώστε να αντιµετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβληµα στην αλιεία – οι λαγοκέφαλοι τρέφονται µε άλλα είδη ψαριών που έχουν εµπορική αξία. Ειδικά στην Κύπροτο θέµα των λαγοκέφαλων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ο πληθυσµός τους έχει αυξηθείσηµαντικά. «Τοπρόβληµα στο Αιγαίο είναι µεγάλο και συνεχώς γίνεται µεγαλύτερο», τονίζει η ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου Μαρία Κορσίνι - Φωκά, ηοποία ασχολείται συστηµατικά µε το επικίνδυνο αυτό ψάρι που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα µέσω της διώρυγας του Σουέζ και, όπως λέει η ίδια, «λαγοκέφαλοι εντοπίστηκαν ακόµη και στον Σαρωνικό, ενώ η εξάπλωση τους γίνεται µε ταχύτατους ρυθµούς».

Μπορεί ο πληθυσµός των λαγοκέφαλων να έχει αυξηθεί, όµωςη αλιεία τους έχει µειωθεί από το περασµένο φθινόπωρο λόγω της απαγόρευσης να δουλεύουν οι βιντζότρατες που κυρίωςσαρώνουν µε τα δίχτυα τους βυθούς. Οµωςανάµεσα στις µαρίδες και τις γόπες «τρυπώνουν» και οι «ποντικοί», που είναι µίααπό τις ονοµασίες του λαγοκέφαλου, και γι’ αυτό οι καταναλωτές πρέπει πάντα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Θανατηφόρα ουσία
Ο λαγοκέφαλος µετην επιστηµονική ονοµασία lagocephalus sceleratus παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο συνεπεία πνευµονικής ανεπάρκειας σε όσους τον καταναλώσουν, τα δε συµπτώµατα που παρουσιάζουν είναι παράλυση, πόνος στο στοµάχι, διάρροια, εµετός και δύσπνοια. Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά µόνο στο Ισραήλ, όπου και εκεί ο πληθυσµός τους είναι τεράστιος. Ο λαγοκέφαλος είναι ένας από τους 29 συνολικά «λεσεψιανούς µετανάστες», είδη δηλαδή που πέρασαν στη Μεσόγειο µέσωτης διώρυγας του Σουέζ.Συνολικά στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια 34 ξενικά είδη. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό (τέσσερα είδη) και ένα ακόµη από τις υδατοκαλλιέργειες της Μαύρης Θάλασσας.


Το κλίµα τούς ευνοεί
Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, η αύξηση της θερµοκρασίας τωνθαλασσών λόγω των κλιµατικώναλλαγών δηµιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να µεταναστεύουν ψάρια από θερµότερες θάλασσες στανερά της Μεσογείου. Η παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο προκαλεί σηµαντικές συνέπειες στο οικοσύστηµα και σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ιχθυολόγων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισµός µετα γηγενή ψάρια για τη διαθέσιµη τροφή στις ελληνικές θάλασσες.

Εκτός από τους λαγοκέφαλους, πάντως, το τελευταίο διάστηµα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται αύξηση τωνπληθυσµών και άλλων ψαριών της ίδιας οικογένειεας – των τετραοδοντιδών.

ΒΑΡΟΣ ΠΕΝΤΕ ΚΙΛΑ και µήκος ένα µέτρο είναι τα τελευταία χαρακτηριστικά των ψαριών που κάποτε ήταν 200 γραµµάρια και 12 εκατοστά

ΝΕΑ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/1/11 19:59

    ο παγκαλος εφαγε 2 λαγοκεφαλους σκορδαλια και δεν επαθε τιποτα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/1/11 22:40

    Φίλοι κυνηγοί πάρτε τα ντουφέκια και πάμε για λαγούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/1/11 22:43

    Βοήθεια, με κυνηγάει ένας λαγοκέφαλος!
    Α, όχι ο Μητσοτάκης είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/1/11 08:18

    Εσεις κανετε πλακα αλλα εμεις που ψαρευουμε ξερουμε πολυ καλα οτι το συγκεκριμενο ψαρι δεν εχει αφησει τιποτα στο βυθο! Τα χταποδια εχουν εξαφανιστει και γενικα ολα τα μικροψαρα αλλα και ο γονος κινδυνευουν!! Το ψαρι αυτο μπορει να τρωει ολη μερα οσο υπαρχει τροφη!Και το κακο ειναι οτι πολλαπλασιαζονται σε χρονο ρεκορ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/1/11 15:09

    τι λες ρε φίλε, έχετε καταστρέψει τις θάλασσες με την παράνομη αλιεία και τα ρίχνετε στο ψάρι; Έτσι, όπως πάντα, για όλα φταίνε άλλοι...
    Ούτε ο Πάγκαλος δεν τρώει όλη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/1/11 18:44

    Ρε 21/1/11 15:09 Βλακακο ηλιθιε...Καλαμιδας ειμαι!
    πιανουμε ενα ψαρι καθε πασχα και μιλας εσυ σε μενα για παρανομη αλιεια?Η μαλακια σε εχει βαρεσει ασχημα..κοψε και την φουντα λουγκρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/1/11 12:31

    18.44 Ευγενέστατο! Γεννήθηκες για δημόσιο διάλογο!
    Το 'έχετε' αν δεν σε πιάνει να νοιώθεις περήφανος. Αν και δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι όταν από τις παράνομες μεθόδους αλιείας κατασρέφεται ο βυθός και ο γόνος, δεν έχει ψάρια ούτε για τους καλαμίδες. Τώρα αν θες να νοιώθεις περήφανος για τις αντιδράσεις σου και το λεξιλόγιό σου κανένας δεν σε εμποδίζει. Εκτός ίσως από τα λαγόψαρα, που όσο και αν τα βρίσεις αυτά θα συνεχίζουν να τσιμπάνε για να μένεις με τη απορία γιατί είναι τα μόνα που σε κάνουν παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/1/11 00:16

    ti kakasxima pou einai!!:O o mitsotakis stin proigoumeni zwi tou lagokefalos itan...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/1/11 23:53

    00:16
    και σ' αυτήν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *