ροή ειδήσεων

«Φαγοπότι» στον ΕΟΤ δείχνει η έκθεση των επιθεωρητών

Ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης, με απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών σε συγκεκριμένες εταιρείες, επιχορηγήσεις που δίδονταν με «θολές» διαδικασίες και ανεξέλεγκτες παροχές για δαπάνες προσωπικού δείχνει η έκθεση...
του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με τον έλεγχο στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) που παραδόθηκε στον εισαγγελέα.

Το υπουργείο Πολιτισμού διαβίβασε την έκθεση των ελεγκτών στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και στον πρόεδρο του ΕΟΤ προκειμένου να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε 14 στελέχη και υπαλλήλους του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι ελεγκτές, που εξέτασαν τις διαδικασίες ανάθεσης έργων και προμηθειών την περίοδο 2008-2009, εντόπισαν αυξημένες δαπάνες την διετία αυτή, πέραν από την αύξηση 32% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα ο ΕΟΤ να μεταφέρει οφειλές και υποχρεώσεις τις επόμενες χρονιές. Πολλές μάλιστα από τις δαπάνες έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο μη νόμιμες.

Παράλληλα, στην έκθεση καταγράφονται περιπτώσεις απευθείας αναθέσεις προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, "χωρίς να συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την κατ’ εξαίρεση προσφυγή στη διαδικασία αυτή και ενώ λόγω του ύψους της προκαλούμενης δαπάνης θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί πρόχειρος ή ανοικτός διαγωνισμός".

Μάλιστα, συγκεκριμένες προμήθειες «κόπηκαν» σε μικρότερα κομμάτια και δόθηκαν στην ίδια εταιρεία, ακόμη και με διαγωνισμούς που ολοκληρώνονταν μέσα σε μία ημέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο η κατάτμηση των προμηθειών γινόταν για να παρακαμφθεί το Δ.Σ. του ΕΟΤ και να χρειάζεται μόνο η απόφαση του γενικού γραμματέα μόνο, καθώς το ποσό ήταν μικρότερο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις παρατηρήθηκε η προμήθεια των υλικών να προηγείται της απόφασης του γραμματέα.

Ειδικότερα όσον αφορά στις δαπάνες διαφημιστικού υλικού, τονίζεται ότι δεν διενεργήθηκε για κανένα είδος ανοιχτός διαγωνισμός προκειμένου να επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά.

Όσον αφορά στα δώρα, σημειώνεται ότι πολλές φορές δίνονταν σε άγνωστους αποδέκτες ,ενώ οι επιχορηγήσεις – ενισχύσεις φορέων παρέχονταν και σε δράσεις που δεν προέκυπτε ότι σχετίζονται με τον τουρισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση η πρακτική αυτή συνιστά "ευθεία παράβαση του νόμου, η οποία σε συνδυασμό με το ελλειμματικό περιεχόμενο των εγκριτικών αποφάσεων είχε ως αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Οργανισμού".

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει πως "στο σύνολό τους, οι οικονομικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν κατά την ελεγχόμενη διετία και επιβάρυναν με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό τον Οργανισμό, αποφασίσθηκαν με διαδικασίες που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια".


Σπατάλες και παρατυπίες στις προσλήψεις προσωπικού


Σχετικά με το προσωπικό παρατηρήθηκαν έξοδα ταξιδιών και μετακινήσεων χωρίς να είναι αναγκαίο, ενώ καταβάλλονταν και δαπάνες για τη μετακίνηση προσώπων χωρίς να ελέγχεται το αν υπερέβησαν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις όρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχαν ούτε και οι αποδείξεις των δαπανών αυτών, ενώ έχει καταγραφεί και η περίπτωση υπαλλήλου που πήρε χρήματα για διαμονή σε ξενοδοχείο, στο οποίο δεν έμεινε. Παρατηρήθηκε δε έγκριση μετακινήσεων προσωπικού από άλλες υπηρεσίες στον ΕΟΤ και δυσλειτουργίες σε πολλά γραφεία του Οργανισμού.


Όσον αφορά στη στελέχωση των γραφείων του εξωτερικού, οι ελεγκτές εντόπισαν, μεταξύ άλλων, αποσπάσεις υπαλλήλων χωρίς προηγούμενη προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος, υπέρβαση σε ορισμένα γραφεία ή παραρτήματα των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένου σε μη μόνιμο υπάλληλο, περίπτωση υπαλλήλου με διευθυντική θέση που απασχολούνταν το ίδιο διάστημα και σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου, παίρνοντας δύο μισθούς, διαφοροποιήσεις μεταξύ γραφείων όσον αφορά τα προσόντα του προσωπικού που προσλαμβανόταν στα γραφεία, καθώς και τεράστιες διαφορές στις αποδοχές υπαλλήλων με ίδια καθήκοντα.


Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε πρόσληψη ή απόλυση επιτόπιου προσωπικού με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου του Γραφείου, χωρίς να προηγείται σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου και χωρίς να προκύπτει ότι έχουν συνεκτιμηθεί οι συνεπαγόμενες συνέπειες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *