ροή ειδήσεων

Ασιατική στήριξη στον παγκόσμιο τουρισμό

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός το 2010 σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), καθώς οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά...
σχεδόν 7% σε 935 εκατ., σε συνέχεια της πτώσης
κατά 4% το 2009 – χρονιά που έπληξε περισσότερο η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Θετικά στοιχεία παρουσίασε η συντριπτική πλειοψηφία των προορισμών σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η ανάκαμψη εμφανίζει διαφορετικές ταχύτητες και οφείλεται κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί στον τομέα και το 2011, αλλά με πιο αργό ρυθμό, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΤ οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% έως 5% το 2011, ποσοστό ελαφρά πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ωστόσο η υψηλή ανεργία παραμένει σημαντική ανησυχία, με τη σταδιακή ανάκαμψη της απασχόλησης να εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη για το 2011, για να αντισταθμίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Από την άλλη η πρόσφατη τάση για καθιέρωση και αύξηση της φορολογίας στα οργανωμένα ταξίδια ως μέσο για την εξισορρόπηση των δημόσιων λογαριασμών αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τον τομέα. «Αυτοί οι φόροι επηρεάζουν σοβαρά την αποδεδειγμένη ικανότητα του τουρισμού για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, επηρεάζοντας αρνητικά την δική οικονομιών τους και για τις δυνατότητες ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών », σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι.
Το 2010 ο διεθνής τουρισμός παρουσίασε ταχύτερη ανάκαμψη από το αναμενόμενο, από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης στα τέλη του 2008 και 2009, εξαιτίας της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές του κόσμου κατά 6,7% σε σύγκριση με το 2009 με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Παγκοσμίως ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών έφθασε τα 935 εκατ., αυξημένος κατά 58 εκατ. από το 2009 και 22 εκατ. περισσότερα από το ανώτατο επίπεδο πριν την κρίση του 2008 (913 εκατ. ευρώ). Οι αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν οι κύριοι παράγοντες αυτής της ανάκαμψης, παρότι όλες οι περιφέρειες εμφάνισαν αύξηση. Η ανάκαμψη είναι χαμηλότερη στις προηγμένες οικονομίες (+5%) και ταχύτερη στις αναδυόμενες (+8%), καθώς αποτελεί αντανάκλαση της ευρύτερης παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης που αναμένεται να κυριαρχήσει το 2011, αλλά και στο προσεχές μέλλον. Η Ασία ήταν η πρώτη περιοχή που παρουσίασε άνοδο (+13% το 2010, καταγράφοντας ρεκόρ με διεθνείς αφίξεις τουριστών στα 204 εκατ. πέρυσι (αύξηση κατά 181 εκατ. από το 2009). Η Αφρική διατήρησε την ανάπτυξη στη διάρκεια του 2010 (+6% με 49 εκατ. ευρώ), η Μέση Ανατολή επέστρεψε σε διψήφια μεγέθη (+14% με 60 εκατ.) και η Αμερική ανέκαμψε από την ύφεση του 2009 (+8% στα 151 εκατ.).
Στην Ευρώπη η ανάκαμψη ήταν βραδύτερη (+3%, στα 471 εκατ.) απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές, λόγω της διακοπής της εναέριας κυκλοφορίας που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία αλλά και της οικονομικής αβεβαιότητας που επηρεάζουν τη ζώνη του ευρώ. Αν και ο τομέας ενισχύθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη η ανάπτυξη ήταν ακόμη ανεπαρκής για να αντισταθμίσει την απώλεια των τουριστικών ροών του 2009. Αντίθετα η Βόρεια Ευρώπη δεν επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς αύξησης το 2010.
Οι αναδυόμενες οικονομίες συνέχισαν να οδηγούν την ανάπτυξη, σε ό,τι αφορά και τις δαπάνες στο εξωτερικό, όπως η Κίνα (+17%), η Ρωσική Ομοσπονδία (+26%), η Σαουδική Αραβία (+28%) και η Βραζιλία (+52%). Από τις παραδοσιακές αγορές προέλευσης, η Αυστραλία (+9%), ο Καναδάς (+8%), η Ιαπωνία (+7%) και η Γαλλία (+4%) ανέκαμψαν επίσης, ενώ πιο μετριοπαθής ήταν η πορεία (2%) από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία. Από την αντίθετη πλευρά οι δαπάνες στο εξωτερικό από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίστηκαν κατά 4% το 2010.

tovima.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *