ροή ειδήσεων

ΤΑ ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ (Ελληνο-τουρκικές σχέσεις )

Στις Φυσικές Επιστήμες , όπως τη Μετεωρολογία και τη Σεισμολογία υπάρχουν ειδικά κεφάλαια που μελετούν τα πρόδρομα φαινόμενα .Πρόδρομα φαινόμενα είναι τα ενδεικτικά φαινόμενα που... προηγούνται πριν από το ξέσπασμα μιας καταιγίδας , ή ενός σεισμού .

Έτσι , μεταφορικά αλλά και ουσιαστικά συμβαίνει με τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο .

* Οι Τούρκοι , στα Ίμια , με την προσγείωση του τουρκικού - πολιτικού- ελικοπτέρου, την 27-1-1996 και την απόβαση κομάντος ,την 31-1-1996 ,δεν αμφισβήτησαν το εύρος των χωρικών μας υδάτων ή την υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ , στα οποία ενδεχομένως να υπάρχουν εκατέρωθεν αμφισβητήσεις και ενστάσεις , αλλά αμφισβήτησαν και συνεχίζουν να αμφισβητούν την εδαφικήακεραιότητα της Ελλάδος .

Δεν παραβίασαν τα .......................

ελληνικά χωρικά ύδατα – σύνηθες γι αυτούς φαινόμενο - αλλά παραβίασαν και κατέλαβαν, ελληνικό έδαφος .

Έτσι κατασκεύασαν τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" και την επέκτειναν για εκατοντάδες άλλα ελληνικά νησιά , νησάκια και. βραχονησίδες στο Αιγαίο

Αυτό που έκαναν οι Τούρκοι στα Ίμια το 1996 , δεν ήταν κάτι αποσπασματικό , αλλά η αφετηρία μιας σειράς περιστατικών - πρόδρομων φαινομένων- με κοινό χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ανατροπή του status quo σε όλο το Αιγαίο .

Τα πρόδρομα φαινόμενα.

Το Μάιο του 1996 , στην Τουρκία κυκλοφόρησε το «Εγχειρίδιο της Στρατιωτικής Ακαδημίας » με ειδικό κεφάλαιο « Τα νησιά , νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, γεωγραφική ,ιστορική ,νομική ανασκόπηση και εισηγήσεις πολιτικής » .στο οποίο αναδύεται όλο το νομικό πλαίσιο στήριξης της θεωρίας

Τον ίδιο μήνα , λίγες μέρες μετά τη συνάντηση (26 / 4 ) Πάγκαλου – Γκιουνενσα , στο Βουκουρέστι , κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση «Μνημόνιο » , αναλύοντας τις θέσεις της για τις νησίδες και τις βραχονησίδες του Αιγαίου

Τον Ιούλιο του 1997, στη Μαδρίτη , ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση γνωστή ως « Συμφωνία της Μαδρίτης» .

Στο κείμενο αυτό , γίνεται αναφορά – για πρώτη φορά – σε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο .Δεδομένου όμως ότι το ζωτικό συμφέρον κάθε χώρας ορίζεται μονομερώς , η Τουρκία στηριζόμενη σε αυτή τη φράση , θεμελιώνει αυθαίρετες αξιώσεις και συνεχίζει .

. Τον Απρίλιο του 1999 , στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον με την επικύρωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ καταργούνται τα εθνικά όρια ευθύνης των κρατών – μελών και καθιερώνεται ο ενιαίος αμυντικός χώρος στα πλαίσια των ορίων της συμμαχίας .

Το Μάιο του 1999 , ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι « Στο Αιγαίο υπάρχουν 150 ακατοίκητοι βράχοι και σχηματισμοί που δεν αναφέρονται σε ποιον ανήκουν » ,

Το Σεπτέμβριο του 1999 , στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο Τορόντο ,η Τουρκία μεθοδεύοντας τη διχοτόμηση του Αιγαίου , πέτυχε να συζητηθούν «τεχνικά θέματα » , δηλαδή τη δημιουργία δυο Νατοϊκών υπο-στρατηγείων στη Λάρισα και τη Σμύρνη ,

Το 2001, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος – Strategic Derinlik » του Αχμέτ Νταβούτογλου , τώρα ΥΠΕΞ της Τουρκίας .Στο βιβλίο αμφισβητούνται πλήρως τα δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο , η κυριαρχία μας στα νησιά , η υφαλοκρηπίδα., τα δικαιώματα μας στο FIR Αθηνών κλπ.

Το 2004 , από τους καθηγητές Sertac Baseren και Ali Kouroumahmout του Πανεπιστήμιου της Άγκυρας , Τμήμα Πολιτικών Επιστημών , έδρα Διεθνών Σχέσεων , εκπονήθηκε μελέτη με τίτλο « Οι γκρίζες περιοχές στο Αιγαίο , τα ξεχασμένα τουρκικά νησιά »


Το Φεβρουάριο του 2005 , το τουρκικό περιοδικό AKSIYON σε άρθρο του , αναφέρει ονομαστικά 150 νησιά του Αιγαίου τα οποία διεκδικεί η Τουρκία , κάνοντας την πρόβλεψη ότι σε περίπτωση προσφυγής , το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης θα δικαιώσει την Τουρκία έχοντας ως δεδικασμένο σχετική απόφαση του (Απρίλιος 2001 ) σε διένεξη για βραχονησίδες μεταξύ Υεμένης και Ερυθραίας .

Τον Ιούνιο του 2005 , στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας εγκρίνεται το λεγόμενο « έγγραφο πολιτικής ασφαλείας » σύμφωνα με το οποίο 100 βραχονησίδες του Αιγαίου χαρακτηρίζονται ως «απροσδιόριστης κυριότητας» .

Τον Απρίλιο του 2006 , στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον , αναρτάται χάρτης μέρους του Αιγαίου όπου οι βραχονησίδες Ιμια , με την τουρκική ονομασία Kardak , βρίσκονται εντός της τουρκικής επικράτειας .

Τον Ιούλιο του 2007, στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου παρουσιάζεται μια «μελέτη» του καθηγητή Sertac Baseren με τίτλο «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της πιθανής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή της Τουρκίας».

Τον Ιανουάριο του 2008 (24-1-2008 ) , στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews προβάλλονται δυο χάρτες του Αιγαίου , ένας με διχοτομημένο το Αιγαίο και άλλος που παρουσιάζει τις νησίδες Ιμια ελληνικές αλλά τα νησιά Ρόδο Σάμο και Λέσβο τουρκικά .

Τον Ιανουάριο του 2008 ( 28-1-2008 ) , στην τουρκική εφημερίδα ΑΚSΑΜ , δημοσιεύεται χάρτης του Αιγαίου με «απροσδιόριστα» , σημειούμενα με κίτρινο χρώμα ,, χωρικά ύδατα

Τον Ιούλιο του 2010 , ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για την ενέργεια στην Ευρασία, Richard Morningstar. σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» προκρίνει εμπορική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο, ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές ενώ χαρακτηρίζει το Αιγαίο «αμφισβητούμενη περιοχή».

Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 , ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης , Εγκεµέν Μπαγίς , τρεις φορές , σε συνεντεύξεις του, (« ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ » 17-10-2010 , «ΤΑ ΝΕΑ» 18-11-2010 και κυπριακή «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» 12-12-2010 ) πρότεινε ανοικτά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου .

Η καταιγίδα

Οι Τούρκοι , συνεχίζουν το «χαβά» τους , πιστοί στην παροιμία « φωνάζει ο κλεφτής να φοβηθεί ο νοικοκύρης ».

Από το 1996 , μέχρι σήμερα , ο νοικοκύρης - Ελληνική Κυβέρνηση - δεν απαίτησε διμερώς ή διεθνώς την επίσημη εγκατάλειψη αυτής της πρωτοφανούς θεωρίας .

Στους «πονηρούς» καιρούς μας – οικονομική κρίση , τρόικα , μνημόνιο - όσο αστεία και ελλιπής κι αν είναι η θεωρία των "γκρίζων ζωνών" δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμούς .

Ο κίνδυνος μιας επερχόμενης καταιγίδας στο Αιγαίο , δυστυχώς , δεν προδικάζεται μόνο από τα πρόδρομα φαινόμενα αλλά και επιτείνεται , από την υποχωρητικότητα , ανοχή και αδράνειά μας .

Αλεξανδρούπολη Ιανουάριος 2011

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)

gatzoli.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/1/11 15:23

    Στείλτε το παντού!!!!!!

    Σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνον!!!!





    Ψηφίστε ΟΛΟΙ!


    Στην παρακάτω Αμερικανική τοποθεσία, γίνεται «δημοσκόπηση» για το αν η Μακεδονία είναι Ελληνική ή όχι. Μπείτε, ψηφίστε και διαδώστε το σε όσους ξέρετε!

    http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAFN23PMGMJ147

    Είναι πολύ απλό. Ούτε όνομα πρέπει να βάλετε, ούτε στοιχεία, ούτε τίποτε. Μόνο επιλέγετε το Yes και μετά βλέπετε το ως τώρα αποτέλεσμα.
    Έχουν μπει οι Σκοπιανοί και έχουν σαρώσει.
    GO!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *