ροή ειδήσεων

«Λαβράκια» στο Περιουσιολόγιο

Η έρευνα του Δ. Σπινέλλη εντόπισε δεκάδες φορολογούμενους «υψηλού κινδύνου» να κρύβουν τεράστια ποσά

Με 70 διαφορετικές παραμέτρους πραγματοποιεί τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις...

η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να εντοπίσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής
και να καταγράψει ομάδες φορολογουμένων που συγκαταλέγονται στις «υψηλού κινδύνου».

Η αντιπαραβολή των δηλώσεων και περιουσιακών στοιχείων οδήγησε στον εντοπισμό 150 δικηγόρων όπου η αναλογία των εισοδημάτων που δηλώνουν, σε σχέση με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, είναι 1 προς 113. Δηλαδή ενώ δηλώνουν εισόδημα 1 ευρώ, την ίδια στιγμή η περιουσία τους ανέρχεται σε 113 ευρώ!
Ανάλογη αντιπαραβολή οδήγησε σε ένα σύνολο 65 συμβολαιογράφων με λόγο 1 προς 40 καθώς και σε 35 καλλιτέχνες, κυρίως από τον χώρο της πίστας, με αναλογία εισοδήματος / περιουσίας 1 προς 61. Ο μεγάλος λόγος υποδηλώνει πιθανή παραβατικότητα και ήδη για τις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος δρομολογήθηκε. Πολλές από τις 70 τεχνικές διασταύρωσης χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη φιλοσοφία που διέπει την ΓΓΠΣ για τις δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία.

Μεταξύ άλλων, πέρσι εντοπίστηκαν πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που εισέπρατταν από την εταιρεία τους αμοιβή αλλά δεν τη δήλωναν πλήρως στον φόρο εισοδήματος. Ενδεικτικό παράδειγμα: ιδιοκτήτης επιχείρησης που είχε λάβει 107.079 ευρώ αλλά δήλωσε 10.779... παραλείποντας ένα μηδενικό.

Το 2009 ήταν 1.763 περιπτώσεις που δεν δηλώθηκε καθόλου επιχειρηματική αμοιβή συνολικού ύψους 10.624.580 ευρώ. Σε ελέγχους που έγιναν το καλοκαίρι με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία (π.χ. Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη κ.λπ.) εντοπίστηκαν 990 άτομα με ακριβά ακίνητα και ληξιπρόθεσμα χρέη... Το ύψος της συνολικής οφειλής ήταν 6,7 εκατ. ευρώ και η ακίνητη περιουσία αποτιμήθηκε σε 288 εκατ. ευρώ. Τι έγινε τελικά; Οι 410 φρόντισαν να εξοφλήσουν επιτόπου ενώ 178 έκαναν ρύθμιση. Σε 23 το Δημόσιο προχώρησε στη διαδικασία κατάσχεσης και σε 10 περιπτώσεις η κατάσχεση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Εισοδήματα... εξωτερικού

Επίσης έγιναν αντιπαραβολές για απόδοση φόρου κληρονομιάς και την ακίνητη περιουσία όπου εντοπίστηκαν 561 οφειλέτες με χρέος 19 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία 290 εκατ. Τώρα οι υπολογιστές του Taxis εμφανίζουν στοιχεία για 30.000 περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό και ο έλεγχος θα δείξει εάν είχαν δηλωθεί.

«Έχουμε εγκαταστήσει σύστημα για να παρακολουθούμε άμεσα την απόδοση των ΔΟΥ σε σχέση με τις διασταυρώσεις που γίνονται.

Η Γραμματεία στέλνει στις ΔΟΥ τις περιπτώσεις που απαιτεiται έλεγχος και έχει τη δυνατότητα να βλέπει την εξέλιξη κάθε περίπτωσης και τον χειρισμό της Εφορίας», λέει ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων που έχει αναλάβει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να κλείσει τις τρύπες στο σύστημα.
Οπως λέει, τα επόμενα έργα αφορούν την ένταξη 13 νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες που μέχρι στιγμής γίνονταν χειρόγραφα, καθώς και ένα πρόγραμμα ελέγχου των επιχειρηματικών λογαριασμών για τον τζίρο που κάνουν μέσω πιστωτικών καρτών, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».

Λογισμικό - Περιουσιολόγιο για όλους

Από τα τέλη Δεκέμβρη η ΓΓΠΣ έχει τροφοδοτήσει το ΣΔΟΕ με ειδικό λογισμικό και οι ελεγκτές κάνουν εφόδους σε επιχειρήσεις με το laptop στα χέρια. Εκεί υπάρ¬χουν όλα τα στοιχεία, η εικόνα του φορολογούμενου, το μητρώο, η ακίνητη περιουσία, οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος, τα ΙΧ κ.λπ. «Σταδιακά καταχωρούνται όλα τα φορολογικά στοιχεία των πολιτών στο περιουσιολόγιο. Μια πλήρης ακτινογραφία ώστε οι ελεγκτές να έχουν την ευχέρεια για άμεση αντιπαραβολή» εξηγεί ο κ. Δ. Σπινέλλης, που από το Οικον. Πανεπιστήμιο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Μέσα σε ένα χρόνο γράφτηκαν 2.400 σελίδες που είναι διαθέσιμες μέσα από ένα δίκτυο σε 700 υπαλλήλους της ΓΓΠΠ αντί να στέλνει ο ένας χαρτιά στον άλλο. Κάθε μήνα συνεδριάζει η ειδική επιτροπή Ηλεκτρονικών Διασταυρώσεων. Η Γραμματεία έκανε την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, δημιούργησε την υποδομή για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου και τώρα προχωρούμε το έργο για τον έλεγχο πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων» λέει ο κ. Σπινέλλης, που καλείται να κατεβάζει ιδέες όπως ο Κύρος Γρανάζης... «Δεν με ενοχλεί ο συσχετισμός, άλλωστε ήταν ήρωάς μου όταν ήμουν μικρός», συμπληρώνει.

newsbeast.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *