ροή ειδήσεων

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ A. MERKEL ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΠΡΟΪΟΝ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΤΡΙΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

A. MERKEL: Κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πολύ που ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γiώργος Παπανδρέου, βρίσκεται... κοντά μας σήμερα. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα επικείμενα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Όμως, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να πω και κάποια πράγματα, σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία αποτέλεσε και θέμα συζήτησης μεταξύ μας, καθώς η Λιβύη είναι γειτονική χώρα της Ελλάδας.

Οι ειδήσεις που έχουμε λάβει από τη Λιβύη, τόσο χθες, όσο και σήμερα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Και τα λόγια του κ. Καντάφι ήταν επίσης πολύ ανησυχητικά σήμερα, διότι φαίνεται ότι πρόκειται να ξεσπάσει ένας πόλεμος ανάμεσα σε εκείνον και στο λαό του.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να καλέσουμε τη Λιβύη να πάψει οποιαδήποτε βιαιοπραγία κατά του Λιβυκού λαού. Διαφορετικά, η Γερμανία θα κάνει ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και των οποιωνδήποτε ποινών, πιθανότατα, θα πρέπει να επιβληθούν στη Λιβύη.

Πιστεύουμε ότι η κατάσταση εκεί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ασχολείται επίσης με το ζήτημα. Εμείς βεβαίως δεν θέλουμε καμία βία εις βάρος του Λιβυκού λαού. Επιπλέον, έχουμε εκατοντάδες Γερμανούς στη Λιβύη και λαμβάνονται όλα τα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακεραιότητά τους.

Κατά τα άλλα, συζητήσαμε για την Ευρώπη, συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα και θα ήθελα ρητά να πω, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες και βρίσκεται σε μία πορεία προόδου, παρότι υπήρξαν και μεταρρυθμίσεις που ήταν οδυνηρές για το λαό. Παρόλα αυτά, έχει αποδείξει η Ελληνική Κυβέρνηση ότι έχει τη βούληση, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε μία πορεία βιωσιμότητας.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε μια σειρά από ζητήματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολούνται με το θέμα των δόσεων, οι οποίες καταβάλλονται και, είμαι βέβαιη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σ’ αυτή την πορεία, έτσι ώστε να παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα το ευρώ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει αυτή η σταθερότητα μεταξύ των χωρών του ευρώ.

Στις 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου θα έχουμε Συνόδους, όπου από πλευράς της Γερμανίας, αλλά γι’ αυτό υπάρχει και μία γενικότερη ομοφωνία, θα συζητήσουμε μία συνολική λύση. Θέλουμε ένα μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος θα φροντίζει, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα συζητήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις ενέργειες που αυτό θα αναλάβει. Και θέλουμε ως Γερμανία να καταστήσουμε σαφές ότι, θέλουμε την πολιτική σύγκλιση, δηλαδή βεβαίως και είναι σημαντικό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θέλουμε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών – μελών της Ευρώπης.

Γι’ αυτά τα θέματα, το Μάρτιο θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, διότι η Ευρώπη βρίσκεται και σε ένα διεθνές πλαίσιο ανταγωνιστικότητας. Θα πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα των χωρών μας και στο διεθνές πλαίσιο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί το Βερολίνο πριν από περίπου ένα χρόνο και είχαμε συμφωνήσει ότι θέλουμε σε πολλούς τομείς να συνεργαστούμε. Αυτή η συνεργασία πραγματοποιήθηκε και νομίζω ότι, σ’ αυτό το πλαίσιο, μπορεί να πει η Γερμανία ότι συνέβαλε με έναν τρόπο στην περαιτέρω πρόοδο.

Αναγνωρίζουμε ότι οι μήνες αυτοί υπήρξαν πολύ δύσκολοι για όλους. Έχουμε μία πολιτική δέσμευση απέναντι στο ευρώ, μας αφορά όλους, γι’ αυτό και ο καθένας θα πρέπει να συνεισφέρει προς το σκοπό αυτό.

Σας καλωσορίζω και πάλι στο Βερολίνο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ Άνγκελα. Θα ήθελα καταρχάς να συμφωνήσω με την Καγκελάριο, όσον αφορά τις εξελίξεις στο Μαγκρέμπ και στις χώρες της περιοχής, που βρίσκονται νότια της Μεσογείου.

Πράγματι, τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στη Μέση Ανατολή, είναι τέτοια που καθιστούν σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Ήδη, τα γεγονότα στη Λιβύη, μας ανάγκασαν να μεταφέρουμε από τη χώρα αυτή ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων, αλλά και άλλων πολιτών, να τους στείλουμε στην Κρήτη και, μέσω της Κρήτης, στις χώρες τους. Σίγουρα, η βία δεν είναι λύση, δεν μπορεί να φέρει οποιαδήποτε λύση, δεν μπορεί να φέρει μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το ζητούμενο από τους λαούς της περιοχής. Πολλές χώρες έχουν αναταραχές στην περιοχή αυτή, μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις, αλλά βεβαίως κάθε περίπτωση είναι μοναδική, είναι διαφορετική.
Γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυσκολίες, η Ελλάδα είναι τμήμα της περιοχής αυτής, όπως είναι και τμήμα της Ευρώπης. Και γι’ αυτό και συνεισφέρει στη διατήρηση της σταθερότητας.
Θα πρέπει να είμαστε θαρραλέοι, θα πρέπει να βρεθούμε στο πλευρό των λαών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και να τους βοηθήσουμε, για να αλλάξουν τα πάντα, την κοινωνία τους, την οικονομία τους, την πολιτική τους κατάσταση.
Αυτές τις αλλαγές, θα τις φέρουν οι ίδιοι οι λαοί. Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό και έχει και σημαντικό συμφέρον να φροντίσει για το καλύτερο.
Τώρα, όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, θα ήθελα να πω ότι, πριν από ένα χρόνο περίπου, πράγματι, ήμουν εδώ, μαζί σου Άνγκελα. Έκτοτε, πολλά έχουν γίνει, διότι τότε η Ελλάδα βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη καμπή, κοντά στη χρεοκοπία. Χρειάστηκε να λάβουμε αποφάσεις, οι οποίες μας έδωσαν χρόνο, μας έδωσαν τους πόρους, έτσι ώστε να σώσουμε τη χώρα μας, αλλά και να διανύσουμε μια διαφορετική πορεία, μια πορεία βιωσιμότητας.
Ο ρόλος της Γερμανίας υπήρξε σημαντικότατος. Αναλάβαμε από τη δική μας πλευρά τη δέσμευση να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας και να κάνουμε αλλαγές, οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα.
Θα συνεχίσουμε στην πορεία αυτή. Οι δεσμεύσεις μας έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον του λαού μας. Σε ένα χρόνο, μειώσαμε κατά έξι μονάδες του ΑΕΠ, το έλλειμμά μας.
Επίσης, δρομολογήσαμε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, έτσι ώστε να καταστεί ένα από τα πιο βιώσιμα στην Ευρώπη. Δρομολογήσαμε τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Περαιτέρω ενέργειές μας είχαν να κάνουν με το διοικητικό σύστημα, με τη Δημόσια Διοίκηση και τις δημόσιες δαπάνες. Επίσης, έχουμε ανοίξει περίπου εκατό κλειστά επαγγέλματα και έχουμε μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους.
Γνωρίζουμε ότι είναι ένας μαραθώνιος, ξεκινήσαμε με ένα σπριντ και δεν ήταν κάτι εύκολο για τον Ελληνικό λαό. Χρειάστηκε να θυσιάσει πολλά, και επιτρέψτε μου να πω για άλλη μια φορά ότι, η δέσμευση του Ελληνικού λαού για την αλλαγή, για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, είναι πολύ σταθερή. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι θυσίες θα οδηγήσουν σε μια νέα Ελλάδα, η οποία είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αναδυθεί.
Αυτή τη χρονιά, αναγνωρίσαμε από κοινού ότι υπήρξε και μια πρόκληση ευρωπαϊκή, που αφορούσε και αφορά στο κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, αλλά και στην κοινή μας μοίρα.

Και υπήρξε μια πρόκληση, έτσι ώστε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας και να δημιουργήσουμε περισσότερη ανταγωνιστικότητα στο διεθνές σκηνικό. Μια πρόκληση, που μας κάνει όλους να θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας μας και όχι το αντίθετο.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δυνατό μήνυμα. Και είμαι βέβαιος ότι, αυτό το μήνυμα θα το δώσει η Εαρινή Σύνοδος. Και βεβαίως, αυτό θα είναι το συνολικό πακέτο, στο οποίο αναφέρθηκε η Καγκελάριος.
Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή η συνάντηση υπήρξε μια ευκαιρία για εμένα και την Άνγκελα, να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά και να προχωρήσουμε.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειές σας Άνγκελα, προς την κατεύθυνση μιας νέας αρχιτεκτονικής, η οποία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Επίσης, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την υποστήριξή σου, τη φιλία σου και τη φιλοξενία σου. Όπως είπε και η Άνγκελα, έχουμε μια πολύ στενή διμερή σχέση σε πολλούς τομείς, στον τουρισμό, τον τομέα της υγείας, την πράσινη ενέργεια. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση προς εσάς, κυρία Καγκελάριε. Πώς εκτιμάτε την πορεία μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα και, αν μου επιτρέπετε να συμπληρώσω, υπάρχει στο Γερμανικό λαό ο φόβος ότι, εντέλει, ο Γερμανός φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τα χρέη των Ελλήνων; Είναι δικαιολογημένος αυτός ο φόβος και τι κάνετε εσείς, για να τον αντιμετωπίσετε;
A. MERKEL: Μπορώ να επαναλάβω αυτό που ήδη έχω πει. Η Ελλάδα, όπως μόλις είπε ο Πρωθυπουργός, έχει ξεκινήσει να νοικοκυρεύει τα οικονομικά της. Και αυτό το παρακολουθούμε από κοντά και αυτό το βλέπουν και οι άνθρωποι στην Γερμανία. Πιστεύω ότι έχει γίνει ορατό. Βλέπουμε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος, απαιτεί πολιτική βούληση. Από τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες που γίνονται, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν και αντιστάσεις.
Γι’ αυτό, πιστεύω ότι πολλοί στην Γερμανία είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά παραμένουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όσο πιο σταθερά συνεχιστεί η πορεία αυτή, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, τόσο περισσότερο θα υπάρξει και η πεποίθηση στην Γερμανία, ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την πορεία αυτή με επιτυχία.
Επίσης, γνωρίζουμε ότι όλοι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ότι η Γερμανία έχει πολλά οφέλη, πολλά πλεονεκτήματα, από το κοινό νόμισμα. Τα 2/3 των εξαγωγών μας βρίσκονται στην Ευρώπη, οπότε είναι και δικό μας συμφέρον να παραμείνει σταθερό το ευρώ.
Και έχουμε κατανοήσει την τελευταία χρονιά, ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι σε μας η κατάσταση του χρέους είναι καλή, οπότε «άσε τους άλλους να κάνουν ό,τι μπορούν». Έχουμε κατανοήσει ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και οι Γερμανοί γνωρίζουν και πόσο σημαντικό, και πόσο δυνατό είναι το ευρώ, και νομίζω ότι αυτό μετράει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Καγκαλέριε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε χθες να μειωθεί η επιβάρυνση, κατά την αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Πώς βλέπετε το ζήτημα αυτό, πώς μπορεί να γίνει; Και σε σας κ. Πρωθυπουργέ, μια ερώτηση. Ακούσαμε ότι υπάρχουν πολλές επικρίσεις, ως προς το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στη χώρα σας.
A. MERKEL: Εμείς μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο και η κατάσταση έχει ως εξής: τα μέτρα βοήθειας της Ελλάδας είναι περιορισμένα στα 3 χρόνια, ενώ για την Ιρλανδία η αντίστοιχη περίοδος είναι 7 χρόνια. Υπάρχει μία συζήτηση, αλλά αυτή η συζήτηση και αυτή η απόφαση θα ληφθεί σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα. Η συζήτηση αφορά στο κατά πόσο θα μπορέσει να υπάρξει μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά είναι ένα μέρος του συνολικότερου πακέτου.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιτρέψτε μου να απαντήσω κι εγώ στην ερώτηση που τέθηκε. Όσον αφορά το χρέος μας και την αντιμετώπιση του χρέους, θα πω ότι έχουμε ένα πρόγραμμα γι' αυτό. Ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή πορεία προς τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, προς τη μείωση του ελλείμματος και, μέσω της μείωσης του ελλείμματος και της ανάπτυξης, θα καταφέρουμε να μειώσουμε και το χρέος συστηματικά.
Μπορώ να πω σαφώς, ότι όχι, δεν θα επιβαρύνουμε τον Γερμανό φορολογούμενο. Έχουμε πάρει ένα δάνειο, το οποίο αποπληρώνουμε με τόκο. Και αυτό για μας είναι θέμα εμπιστοσύνης, να υπάρξει μια εμπιστοσύνη μεταξύ ημών και των εταίρων μας στην Ευρώπη, αλλά και στη διεθνή οικονομία.
Μέρος του προβλήματος στην Ελλάδα, βεβαίως, δεν ήταν μόνο το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική οικονομία. Δεν ήμασταν ανταγωνιστική οικονομία. Αγοράζαμε περισσότερα απ’ όσα πουλούσαμε, για να το πω απλά.
Γι’ αυτό το λόγο, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχουμε δρομολογήσει, έχουν στόχο να καταστεί η χώρα πιο ανταγωνιστική. Σ' αυτό το πλαίσιο, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, έχουμε περισσότερη διαφάνεια, έχουμε ένα φορολογικό σύστημα πλέον, το οποίο θα είναι πιο σαφές και πιο αποτελεσματικό, ενώ ο καταμερισμός των δημόσιων οικονομικών θα γίνεται με τρόπο ο οποίος θα βοηθάει την ανάπτυξη.
Θα έλεγα ότι, τα περισσότερα από αυτά που έχουν προταθεί, αν όχι όλα, στο πλαίσιο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει η Γερμανία με την Γαλλία, ήδη, τα έχουμε κάνει.
Πρέπει, βεβαίως, να επενδύσουμε και στην ποιότητα. Θα είμαστε ανταγωνιστικοί, εφόσον παράγουμε ποιότητα, άρα, καινοτομία, εκπαίδευση και υποδομές, που θα μας βοηθήσουν να συνδυάσουμε τα δίκτυα μεταφορών και ενέργειας με τα ευρυζωνικά δίκτυα.
Όλα αυτά χρειάζονται επενδύσεις, όπως και η πράσινη ανάπτυξη, η πράσινη οικονομία, η οποία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Νομίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία θα συμπληρώσουν την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από την επίσκεψή σας, πριν έρθετε στο Βερολίνο, μια ομάδα οικονομολόγων υπολόγισε ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες, μετά το 2013, το χρέος της Ελλάδας θα είναι υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα και ότι θα είναι μεγάλο το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης στις αγορές κεφαλαίων. Τι πιστεύετε, πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και πάλι θα πω, ότι όλο αυτό το πρόγραμμα, το έχουμε διαμορφώσει με βάση μία παραδοχή, ότι θα τυγχάνουμε εμπιστοσύνης στις αγορές και στους δανειστές μας, ώστε να μην χρειαστεί καμία αναδιάρθρωση ή «haircut».
Πράγματι, το χρέος αυξάνεται. Και παρότι έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, εξακολουθεί να είναι υψηλό. Τα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσουμε να το μειώνουμε και αυτό θα μας βοηθήσει, καθώς θα έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι μέρος του προγράμματος, το γνωρίζαμε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το χρέος, πριν μειωθεί. Δεν είναι κάτι το νέο για μας, είναι μέρος του προγράμματος. Βεβαίως, σε ένα συνολικό πακέτο, όπου θα υπάρχει μία αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας, ειδικά για την Ευρωζώνη, για τη βιωσιμότητα του ευρώ, θα είχαμε ένα καλύτερο κλίμα.Υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για τη διαχείριση του χρέους, οι οποίες ωστόσο δεν περιλαμβάνουν το λεγόμενο «κούρεμα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μέρκελ, θέλω να σας ρωτήσω αν θα υπάρξει έγκαιρα συνολική λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης. Το λέω αυτό, διότι γνωρίζετε ότι ακόμα και μέσα στη Γερμανία ακούγονται αυτές οι φωνές, ότι ενεργείτε περισσότερο με το βλέμμα στραμμένο προς τις γερμανικές εσωτερικές υποθέσεις, παρά ότι έχετε μια ευρύτερη άποψη για το μέλλον της Ευρώπης, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον.

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αν αυτό που είπε προηγουμένως η κυρία Μέρκελ, ότι απομένουν να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη, υπονοεί προφανώς ότι πρέπει να λάβετε ως Κυβέρνηση και άλλα μέτρα στην Ελλάδα και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι αυτά. Ευχαριστώ.

A. MERKEL: Θα ερμηνεύσω εγώ η ίδια τα λόγια μου και θα πω ότι, αυτό που εννοούσα είναι ότι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτά τα οποία είναι μέρος του προγράμματος, το οποίο δεν λήγει το 2011, αν είμαι σωστά ενημερωμένη.

Κατά δεύτερον, εάν ασχολούμουν μόνο με τα εσωτερικά της Γερμανίας, τότε δεν θα ασχολούμουν τόσο εντατικά και τόσο πολύ με όλα αυτά τα ζητήματα. Επειδή είμαι Ευρωπαία, επειδή γνωρίζω ότι όλοι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και ότι όλοι θα πρέπει να έχουμε μία ευημερία, τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα, γι’ αυτό ασχολούμαι με ένα μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας, με τη διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, με την ανταγωνιστικότητα και την αύξησή της.

Βεβαίως, είμαι Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά πέραν αυτού, μια Γερμανίδα Καγκελάριος είναι και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμευμένη σε πολλούς τομείς. Πιστεύουμε ότι παρότι είμαστε μια μεγάλη οικονομία, ζούμε σήμερα σε έναν κόσμο 80 δισεκατομμυρίων ατόμων και δεν μπορούμε να υπάρξουμε μόνοι μας στον κόσμο αυτό.

Και είμαστε πεπεισμένοι ότι 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, σε όλα τα θέματα, που μπορεί να αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δικαιοσύνη, στη ρύθμιση των οικονομικών αγορών, δεν θα είχαμε κανένα βάρος, αν δεν είχαμε μια κοινή ευρωπαϊκή φωνή.

Αυτή η φωνή μπορεί να προκύψει μόνο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου και γι’ αυτό και εργαζόμαστε μαζί. Αυτό που αποτελεί ανησυχία για τον έναν, είναι και ανησυχία για τον άλλον.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα προσθέσω σ’ αυτά που είπε η Άνγκελα το εξής: δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, είναι σαφές το πρόγραμμα που έχουμε και είναι και πολύ διεξοδικό το τι θα πρέπει να κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι μέρος του προγράμματός μας, αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς. Και θα πρέπει να το κάνουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και το χρέος μας, και το έλλειμμά μας. Θα πρέπει να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα πρέπει να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό και πιο διαφανές το σύστημα υγείας.

Θα πρέπει να αναδιοργανώσουμε τη γεωργία μας, έτσι ώστε τα αγροτικά μας προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, γιατί μπορούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να έχουν μια μοναδική θέση. Και ο τουρισμός μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Οι προοπτικές στον τουριστικό τομέα σήμερα είναι καλύτερες, καθώς ανοίγουν νέες αγορές, αλλά και διαφαίνονται νέες δυνατότητες για τον αγροτουρισμό, τον πράσινο τουρισμό και τον τουρισμό στον τομέα της υγείας. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την ανάπτυξή μας και για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του χρέους μας.

Νομίζω επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μία αίσθηση πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας στην Ελλάδα, κάτι που χάθηκε τις περασμένες χρονιές. Αυτό είναι σημαντικό για τη συνοχή της κοινωνίας μας.

Οπότε, ναι, είμαστε στην σωστή πορεία και δεν υπάρχουν νέα, πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν μόνο μέτρα, τα οποία θα μας καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς, πιο διαφανείς και θα βοηθήσουν στην ευημερία της Ελλάδας. Αυτό είναι σημαντικό και για την Ευρώπη.

Αναφέρατε την εντύπωση που έχετε σε σχέση με την Γερμανία και την Κυβέρνησή της. Πέρυσι, Άνγκελα, όταν ήμασταν εδώ, κανένας δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει ποιες θα ήταν οι εξελίξεις στη συνέχεια. Νομίζω ότι όλοι μάθαμε ότι είμαστε πολύ πιο στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας σ’ αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ότι το μέλλον μας, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω της στενής συνεργασίας.

Αυτό είναι κάτι που το έχει επαναλάβει πολλές φορές η Άνγκελα, τους τελευταίους μήνες. Είναι σημαντικό για όλους να κατανοήσουμε αυτό το πράγμα, διότι εντέλει δεν πρόκειται για την αδυναμία μας, αλλά για τη δύναμή μας. Έχουμε πολλές δυνατότητες στην Ευρώπη και όσο πιο στενά συνεργαζόμαστε, τόσο περισσότερο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις, όπως η χρηματοοικονομική, ή η περιβαλλοντική πρόκληση, οι προκλήσεις στον τομέα των τροφίμων και της ενέργειας, ή ακόμα και οι προκλήσεις που έχουμε σήμερα στο Μπαγκρέμπ και στη Βόρεια Αφρική. Να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές, στην πορεία τους προς τη Δημοκρατία.

Αυτή είναι η δύναμη της Ευρώπης, λοιπόν, και θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου εκτίμηση για τη δουλειά που κάνει η Άνγκελα, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η νέα αρχιτεκτονική, που θα βοηθήσει να διαχειριστούμε όλοι μαζί αυτές τις προκλήσεις.

A. MERKEL: Ευχαριστώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *