ροή ειδήσεων

«Απόβαση» 2,2 εκατ. Γερμανών τουριστών στα ελληνικά νησιά

Αλλάζει ρότα η τουριστική κίνηση τns γερμανικής αγοράς πpoς την Ελλάδα. Για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια η ισχυρότερη εισοδηματικά για τον ελληνικό τουρισμό πηγή άντλησης τουριστών θα έχει σύμφωνα με τις...
προκρατήσεις θετικό πρόσημο όσον αφορά τις αφίξεις, σε σχέση με την κίνηση του προηγούμενου έτους.

Από την άλλη πλευρά, για περισσότερα έσοδα δεν γίνεται λόγος, δεδομένης αφενός της συμπίεσης των τιμών από πλευράς Ελλήνων ξενοδόχων, που πολλές φορές φτάνουν τις αντίστοιχες τιμές ξενοδοχείων της γείτονος Τουρκίας, και αφετέρου εξαιτίας της μικρότερης διάρκειας των πακέτων διακοπών. Η Γερμανία δαπάνησε 59,4 δισ. ευρώ για ταξίδια, ποσό που κατατάσσει τους Γερμανούς ως τους τουρίστες που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα παγκοσμίως για ταξίδια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, κατά σειρά, φαίνεται να είναι οι προορισμοί που κερδίζουν περισσότερο από την ανέλιξη της γερμανικής αγοράς.

Βέβαια, μεγαλύτερη άνοδο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε tour operators, εμφανίζουν οι προκρατήσεις προς Τουρκία και Ισπανία, αγορές με ισχυρότερο marketing από αυτό της χώρας μας, η οποία εφέτος ελλείψει κονδυλίων δεν έχει πραγματοποιήσει καμία ενέργεια προβολής, τουναντίον κλείνει τα γραφεία του EOT σε Βερολίνο και Μόναχο. Η αύξηση της κίνησης προς την Ελλάδα, εκτιμάται μέχρι στιγμής ότι θα υπερβεί το 7% σε σχέση με το 2010, δηλαδή η χώρα μας θα αγγίξει τα 2,2 εκατ. Γερμανούς τουρίστες. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις δικαιολογούνται - σύμφωνα με ειδική έκθεση του EOT Γερμανίας - από την άνοδο του εισοδήματος του μέσου Γερμανού, την εικόνα ασφάλειας που παρουσιάζει η Ελλάδα μετά τα έκτροπα του Μαΐου του 2010 και από τη διάθεση του Γερμανού τουρίστα να αποφύγει τα αεροπορικά ταξίδια άνω των πέντε ωρών.

Καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα θα είναι και η κρίση στις αραβικές χώρες η οποία, αν συνεχισθεί μετά τον Απρίλιο, θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση προς την Ελλάδα, δίνοντας ποσοστιαία άνοδο που θα αγγίξει ακόμα και διψήφια νούμερα.

Σημειώνεται ότι η γερμανική αγορά το 2010 προς την Ελλάδα εμφάνισε πτώση ύψους 4% σε σχέση με το 2009. Η μείωση στις νησιωτικές περιοχές δεν ξεπέρασε το 0,5% κατά μέσο όρο και κατά κύριο λόγο αφορούσε την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αισιοδοξία

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, κ. Γιώργος Τσακίρης, το 2011 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αν δεν υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα. Προσθέτει, δε, ότι αν υπήρχε προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα καλύτερα, ενώ η μονοψήφια ποσοστιαία άνοδος που παρατηρείται στις αφίξεις και όχι στα έσοδα οφείλεται στο γεγονός ότι το μόνο εργαλείο μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού είναι οι τιμές των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των μεγάλων tour operators και με βάση τον ρυθμό προκρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η άνοδος που καταγράφεται προς την Ελλάδα είναι προς το παρόν στο 7%, ποσοστό που αναλογεί σε αύξηση κατά 140.000 τουρίστες από την ισχυρότερη αγορά για την Ελλάδα. Λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα της ΙΤΒ του Βερολίνου, της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης στον κόσμο, όπου καταγράφεται και η πορεία της κάθε χρονιάς, γίνεται εύκολα διακριτό ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι αυτές που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα της σεζόν. Aλλωστε, όπως επισημαίνουν, η Γερμανία φαίνεται ότι εισέρχεται σε περίοδο ανάπτυξης.

«Ανοδική» χαρακτηρίζει την τουριστική κίνηση από τη Γερμανία προς προορισμούς του εξωτερικού ο ιδιοκτήτης του ελληνικών συμφερόντων τουριστικού οργανισμού Attika Reisen κ. Μιχάλης Καραβάς, που ειδικεύεται εδώ και χρόνια στα ταξίδια Γερμανών στην Ελλάδα. «Η εικόνα για την Ελλάδα είναι καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι», αναφέρει ο κ. Καραβάς. «Όπως δείχνει η πορεία των προκρατήσεων μέχρι σήμερα, οι αριθμοί των bookings είναι καλύτεροι συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ο πολύς κόσμος περιμένει τις προσφορές της τελευταίας στιγμής, εξέλιξη που μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση προς τη χώρα μας». Κατά τον κ. Καραβά, «οι Γερμανοί αναθάρρησαν με την ανάπτυξη της οικονομίας τους και την άνοδο των εξαγωγών τους και ειδικά για την Ελλάδα ξεπεράστηκαν οι εντάσεις της περσινής χρονιάς, ενώ έχει επανέλθει κλίμα ασφάλειας προς τη χώρα μας».

«Η αγορά δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως ακόμη», παρατηρεί ο κ. Καραβάς, εξέλιξη η οποία δείχνει ότι τα νούμερα θα κινηθούν με ακόμα περισσότερο αυξητικούς ρυθμούς.

Πληρώνουν καλά...

Σύμφωνα με την έκθεση του EOT για τη γερμανική αγορά, οι δαπάνες των Γερμανών για ταξίδια στο εξωτερικό κινήθηκαν ανοδικά το 2010 κατά 2,9% και θα αυξηθούν εκ νέου τη φετινή χρονιά. Η δυναμική αυτή καταγράφηκε στην αύξηση των δαπανών για επαγγελματικά ταξίδια, ενώ οι δαπάνες για ταξίδια διακοπών σημείωσαν μέτρια αύξηση. Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρήθηκε μια μεγαλύτερη προθυμία των Γερμανών τουριστών να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών οδήγησε ήδη από την άνοιξη του 2010 σε ενίσχυση της καταναλωτικής διάθεσης των Γερμανών.

Η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας στηρίζεται πλέον σε ισχυρή βάση, καταλήγει η έκθεση του EOT, συμπληρώνοντας ότι «ενώ ταξιδεύουν πάλι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες στο εξωτερικό, πλέον ερευνούν την αγορά για χαμηλές τιμές ή συντομεύουν τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Κατά τη διάρκεια του έτους, όμως, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης. Οι ιδιωτικές δαπάνες για ταξίδια διακοπών αυξήθηκαν πάλι. Προφανώς, η μείωση της ανεργίας ενθάρρυνε τους καταναλωτές να διαθέσουν μεγαλύτερο ποσό από το εισόδημα τους όχι μόνο για γενική κατανάλωση, αλλά και για ταξίδια στο εξωτερικό. Στο τέλος του 2010, διέθεσαν σαφώς περισσότερα χρήματα για διακοπές στο εξωτερικό ό,τι στην αρχή του έτους. Οι Γερμανοί τουρίστες γίνονται και πάλι πιο θαρραλέοι. Αυτό γίνεται εμφανές επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις τουριστικών παραγόντων, από το δεδομένο ότι κλείνουν και πάλι ταξίδια νωρίτερα, όπως και στο παρελθόν, γεγονός που αποτυπώνεται και στις κρατήσεις προς την Ελλάδα».

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗ

kalymniansvoice.gr
dimokratiki.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/3/11 09:41

    Κάθε απόβαση έχει και θύματα, σίγουρα μερικοί δεν θα επιστρέψουν με τα πόδια τους, καλό θα ήταν να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση του οδικού μας δικτύου, να έχουν το νου τους τους, ώστε να μας έρθουν και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/3/11 14:39

    ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΩΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΡΚΟΥΝΤΑΙ ΔΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΥΧΑΙΟ ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/3/11 15:01

    Η τωρινή κυβέρνηση βγήκε από τις δίκες μας κάλπες δηλαδή από τη δίκη μας βλακεία , αυτοί άπλα γελούν με τη βλακεία μας, και να τους λεμέ και ευχαριστώ που έρχονται εδώ στην αγρία φύση γιατί διαφορετικά θα πάμε να ψάχνουμε κατσίκια στη Ρόδου Λίνδου.
    Αν οι Γερμανοί αγαπούν την περιπέτεια λοιπόν είναι καλοδεχούμενοι, και να ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι.
    Προσωπικά εγώ γελώ με την επιλογή τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *