ροή ειδήσεων

Λειψυδρία και Ξηρασία: Μία Αυξανόμενη Πρόκληση για τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, στις 21 Μαρτίου 2011, έκθεση για την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας...

Η ισορροπία μεταξύ της ζήτησης για νερό και της υπάρχουσας διαθεσιμότητας έχει φθάσει σε κρίσιμο επίπεδο σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Εκτός από ορισμένες βόρειες και αραιοκατοικημένες χώρες που διαθέτουν άφθονους υδάτινους πόρους, η λειψυδρία πλήττει πολλές περιοχές της Ευρώπης, ιδίως στο νότο, όπου αντιμετωπίζεται ένας μοιραίος συνδυασμός λειψυδρίας και υψηλής ζήτησης νερού.

Τον Ιούνιο του 2010, το Συμβούλιο αναγνώριζε ότι η λειψυδρία και οι ξηρασίες συνιστούσαν ήδη σοβαρά προβλήματα σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες και κάλεσε τα κράτη μέλη να προαγάγουν την αποδοτικότερη και βιωσιμότερη χρήση των υδάτων και υπενθύμισε ότι θα χρειάζονταν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα λειψυδρίας και ξηρασιών ώστε να στηριχθεί η περαιτέρω διαμόρφωση πολιτικής. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να μελετήσει το κατάλληλο μείγμα μέτρων και χρηματοδοτικών μέσων που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα λειψυδρίας και ξηρασίας και να υποβάλει, ενδεχομένως, σχετικές προτάσεις.

Όσον αφορά τη λειψυδρία, η κατάσταση είχε ως εξής:
Η Τσέχικη Δημοκρατία, η Κύπρος και η Μάλτα δήλωσαν ότι αντιμετώπιζαν συνεχή λειψυδρία.
Η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ισπανία δήλωσαν ότι αντιμετώπιζαν ξηρασίες ή μικρότερες βροχοπτώσεις σε
σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και
Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Σουηδία ότι γνώρισαν τοπικά και περιορισμένα κρούσματα λειψυδρίας.

Η αποδοτική χρήση του νερού και η αποδοτική διαχείριση των φυσικών υδάτινων πόρων σε έναν κόσμο όπου οι πόροι αυτοί υπόκεινται σε σημαντικές πιέσεις σημαίνει μέριμνα ώστε οι εν λόγω φυσικοί υδάτινοι πόροι να είναι διαθέσιμοι και σε βάθος χρόνου, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, ούτως ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του ανθρώπου, της φύσης και της οικονομίας, χάρη σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση.




Να σημειωθεί ότι η έκθεση καλύπτει την περίοδο Μάιος 2009 - Μάιος 2010 και στηρίζεται στις απαντήσεις των 21 χωρών στο ετήσιο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής (το ερωτηματολόγιο στάλθηκε στα 27 κράτη μέλη καθώς και στην Ελβετία και στη Νορβηγία).
Οι χώρες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελβετία, Κύπρος, Τσέχικη Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Να υποθέσει κανείς ότι η Ελλάδα δεν έχει φαινόμενα λειψυδρίας και ξηρασίας!

Το 35% των ελληνικών εδαφών κινδυνεύει με ερημοποίηση λόγω της υπερεκμετάλλευσης των εδαφικών και των υδάτινων πόρων!

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν όλα τα νησιά του Αιγαίου, μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και της Κρήτης, η δυτική Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και ορισμένα τμήματα της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Θράκης. Το ένα τρίτο, δηλαδή, του ελλαδικού χώρου βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ήδη υποστεί ερημοποίηση, ενώ η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση: ec.europa.eu/environment/water/quantity

Envisecurity.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *