ροή ειδήσεων

“Αντισυνταγματικές” οι εγκύκλιοι του ΟΑΕΕ για υποχρεωτική ασφάλιση στον οργανισμό !

Όλοι μιλάνε για ανάπτυξη και ανάπτυξη αλλά ξεζουμίζουν τον κοσμάκη. Οι Αυτοαπασχολούμενοι και οι Ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ άλλοι κλείνουν και άλλοι βρίσκονται...
στα πρόθυρα ενώ οι υπόλοιποι που απομένουν είναι καταχρεωμένοι και μη φανταστείτε μόνο στις τράπεζες αλλά και στο κράτος βλέπε ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ κτλ και τι έκανε το κράτος μέσα σε όλα αυτά?
Τι έκανε? Έκανε πρακαλω πρίν λίγους μήνες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ την ασφάλιση ακόμα και στα χωριά κάτω των 2000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ και απαγορεύει στους κατοίκους τους να ασφαλίζονται πλέον στον ΟΓΑ !

Ευτυχώς όμως που υπάρχει και ο Συνήγορος του Πολίτη και στις 8 του μήνα έκρινε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΑΓΑΖΙΑ, το άρθρο :

“Αντισυνταγματικές” οι εγκύκλιοι του ΟΑΕΕ

Ως αντισυνταγματικές και αντίθετες προς το Σύνταγμα έκρινε ο Συνήγορος του Πολίτη τις αλλαγές που έγιναν με εγκυκλίους για την προαιρετική ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων.

“Η αλλαγή της νομοθεσίας για την κοινωνική ασφάλιση πρέπει να γίνεται με νόμο και όχι με εγκυκλίους” υποστηρίζει ο οργανισμός με το πόρισμα του, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (8/3).

Το νέο αυτό πόρισμα επιβεβαιώνει προηγούμενο το οποίο ζητούσε την ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, λόγω παρέκκλισης από την αρχή της νομιμότητας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τροποποιείτο ανεπίτρεπτα ισχύων νόμος που ευνοούσε ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές με σχετικά μικρό πληθυσμό (π.χ. κάτω από 3.100 κατοίκους), δίνοντάς τους τη δυνατότητα, εφόσον πληρούσαν κάποια εισοδηματικά κριτήρια, να μην έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και να μπορούν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Ήταν μια ρύθμιση που ευνοούσε την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος σε χωριά και κωμοπόλεις της επαρχίας.

Όπως επισημαίνει στο πόρισμά της η Ανεξάρτητη Αρχή, “η δυσχερής δημοσιονομική κατάσταση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης δεν δικαιολογεί αποκλίσεις από την αρχή της νομιμότητας”.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ζητήσει την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου 113/2009, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε τροποποίηση έπρεπε να γίνει για το μέλλον και με γνώμονα τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη και ότι εισφορές που κατεβλήθησαν στον ΟΑΕΕ βάσει της εγκυκλίου θα έπρεπε να επιστραφούν

Έγινε αποδεκτή η θεσμικά αυτονόητη πρόταση η τροποποίηση να λάβει χώρα νομοθετικά και να μην εφαρμόζεται η εγκύκλιος 113/2009 από τον ΟΑΕΕ. Ωστόσο, στη νομοθετική ρύθμιση που ακολούθησε (άρθρο 25 του ν. 3486/2010) δεν ελήφθησαν αρκούντως υπ’ όψιν οι προτάσεις της Αρχής.

Ειδικότερα, το νέο άρθρο 25 του ν. 3846/2010 θέτει ως προϋπόθεση απαλλαγής από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, “πέρα από το εισοδηματικό κριτήριο (το οποίο επίσης αναπροσαρμόζει) και την αποκλειστική πραγματική άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε περιοχές κάτω των 3.100 κατοίκων ανάλογα με τον νομό).

Αντικαθίσταται, επίσης, το κριτήριο της έδρας της επαγγελματικής δραστηριότητας από το κριτήριο της αποκλειστικής πραγματικής άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, που απαιτεί συγκεκριμένη απόδειξη από τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία ενώπιον των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ”, προσθέτει η Αρχή.

Σημειώνει ότι “με επί μέρους «ρυθμίσεις”-οδηγίες στα έγγραφα αυτά επαναλαμβάνεται το πολύ προβληματικό φαινόμενο της μετατροπής επί τα χείρω για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων νομικών ρυθμίσεων με ισχύ τυπικού νόμου με “ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο”.

cosmo.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/3/11 21:37

    Γιατί ρε φίλε εμείς που είμαστε στην πόλη να είναι υποχρεωτικό; Ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος σε μας. Δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αυτός να μην έχετε ασφαλιστικές εισφορές. Δεν πρέπει να γίνεται με πληθυσμιακά αλλα με οικονομικά μέτρα και πόσο μπορεί μια εταιρία να πληρώσει για ασφάλιση.
    Εάν μια επιχείρηση δεν πάει καλά όπως τώρα σε περιόδους κρίσης να μπορείς να μειώσεις τα ασφάλιστρα. Να υπάρχουν παραπάνω από μία ασφαλιστική εταιρία για να μπορείς να επιλέξεις.
    Να είναι ξεκάθαρο εννοώ τι πληρώνεις, τι ιατρική κάλυψη έχεις και τι σύνταξη θα πάρεις και πότε και εάν δουλεύεις παραπάνω, πόσο παραπάνω θα παίρνεις, όχι σαν το(ΤΕΒΕ)ΟΑΕΕ. Δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα και δεν μπούμε να επιλέξουμε διαφορετική ασφαλιστική εταιρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/3/11 23:44

    Το πιο σωστό είναι να υπάρξει αναλογία δηλαδή με βάση τα έσοδα της κάθε επιχείρισης να πληρώνετε ανάλογο ποσό στο ΤΕΒΕ τα 400 ευρώ τα 500 ευρώ και τα 800ευρώ το δίμηνο που κοστολογεί σήμερα το ΤΕΒΕΟΑΕΕ είναι παναίσχυντα και ληστρικά εξοντοτικά ! Αναλογία εισφορών το λοιπόν δικαιοσύνη και λογικές εισφορές πρέπει να ζητήσουν όλοι οι Ελεύθεροι Επαγγελματείς και ειδικά οι Αυτοπασχολούμενοι! Είναι ΚΑΤΑΝΤΙΑ και ΜΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ οι αυτοαπασχολούμενοι να πληρώνουν 400 500 800 και 1000 ευρώ στην Ελλάδα ! Είναι ξεκάθαρη κλεψά !!
    Βέβαια και σε ένα χωρίο που δεν ξερπαρνά τους 1000 κατοίκους θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα ασφάλισης στον ΟΓΑ γιατί απλά στον ΟΑΕΕ δεν πρόκειται να πληρώσουν ποτέ γιατί δεν υπάρχπουν τόσοι πελάτες και έσοδα για να πληρώνουν 400 ευρώ το ελάχιστο κάθε δύο μήνες που ζηρά το ΤΕΒΕ.
    Απ την άλλη το πιο ΣΩΣΤΟ είναι να ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ το σύστημα εισφορών στον ΟΑΕΕΤΕΒΕ και να υπάρξει για όλους αναλογια ανάλογα με τα εσοδα της κάθε εταιρίας και φυσικά αν έχεις μικρά έσοδβα να μην υποχρεώνει το ΤΕΒΕΟΑΕΕ το καθε ένα να το πληρώνει έχει δεν έχει χρήματα !

    ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ - ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Ο,ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΪΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ !

    ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ - ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ ΤΕΒΕ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΜΕΙΟΥ - ΕΠΙΛΟΦΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ή ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΜΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε δίμηνο εδώ και 11 χρόνια που είμαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ(ΟΑΕΕ)πληρώνω ΠΑΝΤΑ στην ώρα μ ου τις εισφορές και σήμερα που πήγα σε ορθοπεδικό για κάποιο πρόβλημα μου έδεσε το πόδι με μεταξωτή γάζα και ζήτησε 50 γιατί δεν τα καλύπτει ο ΟΑΕΕ
    Αυτή είναι η ασφάλιση που μας παρέχει ο μπουρδελοοργανισμός
    Ζητώ συγνώμη για τις ύβρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/3/11 14:59

    Να μη ζητάς συγνώμη φίλε για τέτοια θέματα και όταν έχει να κάνει με την Ασφάλιση σου ! Μια ασφάλιση που σε κατακλέβει, μας καταλέβει όλους !

    Είναι δυνατόν να πληρώνουμε εισφορές στο γαμ**** το κωλο ΤΕΒΕ τόσο ακριβά, εισφορές που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ σχέση με τα έσοδα μας δήλ με το πόσα χρήματα βγάζουμε ;

    Πως είναι δηνατόν να έχω για 1 μήνα έσοδα πχ 200 ευρώ ως Αυτοαπσχολούμενος και το ΤΕΒΕ κάθε 2 μήνες νηα μου ζητά υποχρεωτικά και με το ζόρι 400 ευρώ ? ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΒΡΩ ΕΓΩ ΡΕ ΚΛΕΦΤΑΡΑΦΕΣ ?

    Κλέφτες θα γίνουμε για το ΤΕΒΕ~ΟΑΕΕ ?

    Πήγαν να βάλουν τώρα και όσους μένουν στα χωριά να ασφαλίζονται υποχρεωτικά λέει στον ΟΓΑ ! Ρε ΣΟΥΡΓΕΛΑ ε ΣΟΥΡΓΕΛΑ που θα τα έβρει τα χρήματα που ζητά το ΤΕΒΕ~ΟΑΕΕ ο κάτοικος των χωριών κάθε δίμηνο ? Έχετε επαφή με την πραγματικότητα ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ

    Ευτυχώς που υπάρχει και ο συνήγορος του πολίτη !!! Ευτυχώς γιατί την κρίση που ζούμε την συντηρούν και οι πρακτικές του ΤΕΒΕ αλλίως ας ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ και ΑΝΑΡΔΙΑΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ως πόυ θα πάει η αθλιότητα αυτή με το ΤΕΒΕ δηλαδή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/3/11 15:01

    διόρθωση στο παραπάνω..

    Πήγαν να ΒΓΑΛΟΥΝ τώρα και όσους μένουν στα χωριά να ασφαλίζονται υποχρεωτικά λέει στον ΟΓΑ ! Ρε ΣΟΥΡΓΕΛΑ ε ΣΟΥΡΓΕΛΑ που θα τα έβρει τα χρήματα που ζητά το ΤΕΒΕ~ΟΑΕΕ ο κάτοικος των χωριών κάθε δίμηνο ? Έχετε επαφή με την πραγματικότητα ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/3/11 22:02

    ο ΟΑΕΕς να παει να κάνει μπάνιο !

    Ειναι αδύνατον οι κατοικοί των χωριών που αποφασίζουν να ανοίξουν οποιαδήποτε επ\ιχείρηση με έδρα το χωριό τους να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ α δ ύ ν α τ ο ν ! Ακόμα και αν έχουν πελάτες απο άλλα μέρη πχ διπλανά χωριά η πόλεις τα έξοδα μετακίνησης βετζίνες πετρέλαια κτλ δεν αυξάνουν τα έσοδα, αυτό το ξέρουν όλοι όσοι έχουν κάποια επιχήρηση σε χωριό και δεν εννοώ μόνο καφενείο όπως σήμερα άδικα ζητά ο ΟΑΕΕ .

    Σε χωριά με μικρό πληθυσμό ΄< 3100 κατοίκων πρέπει να δίδεται το δικαίωμα επολογής ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ όπως ίσχυε και πρίν και κανονικά σύφωνα με το νόμο ΠΡΕΠΕΙ να ισχύει και ΤΩΡΑ !

    Η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ είναι για γέλοια και κλάματα και δεν γνωρίζει τη πραγματικότητα με όσους δραστηριοοπιούνται σε χωριά με λίγο πληθυσμό ! ΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΛΟΙΠΟΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/3/11 16:45

    τα λαμόγια του ΤΕΒΕ μόνο προβλήματα ξέρουν να δημιουργούν, μόνο ξέρουν πως να τα ΠΑΙΡΝΟΥΝ απο τον κόσμο!

    για να μειώσουν τους μισθούς τους οι διοικητές τους του ΤΕΒΕ νομίζω παίρνει γύρω στα 60 χιλιάρικα

    ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/5/11 09:05

    Μας βάζουν σε ψευτοδηλλήματα, Ο.Γ.Α ή ΟΑΕΕ. Στην Ευρώπη δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση σε ένα ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά κατ΄επιλογήν του ασφαλισμένου ή με βάση τα ετήσια κερδη. Στην Αγγλία και αλλού, όταν τα ετήσια κέρδη είναι κάτω από ένα ποσόν δεν πληρώνει ο αυτοαπασχολούμενος για να καταφέρει να επιβιώση. Το ΟΓΑ τους ενόχλησε εδώ; Τα χρήματα του ΟΑΕΕ ποιός τα μάσησε; ο ΟΓΑ;
    ποιός μπορεί να πληρώσει; Ειδικά στην επαρχία, όταν τους έρχεται ...κωλόχαρτο από το ΟΑΕΕ (συγγνώμη για το ... ΟΑΕΕ..!!) κάνουν διακοπή εργασιών και δουλεύουν παράνομα... Όταν και άν προκύψει μερεμέτι... Να δούμε τι θα εισπράξουν... Έτσι χάνουν και το ΦΠΑ... ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ που συνενούν στην παρανομία του ΟΑΕΕ..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19/5/11 09:12

    Αν αφήσουν ελεύθερους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ... αναρωτιέμαι πόσοι ασφαλισμένοι θα μείνουν σε ένα δικομανές ασφαλιστρικό ταμείο τέτοιο σαν το ΟΑΕΕ... αναρωτιέμε...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.tasiopoulospanagiotis.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *