ροή ειδήσεων

Τι ισχύει στην Γερμανία για τους Αυτοαπασχολούμενους

Δείτε τι ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες στην ασφάλιση της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ !

Όχι σαν εμείς που πληρώνουμε με το ζόρι ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ 1 ΕΥΡΩ... τις 400άρες τις 500άρες τις 800άρες και τις 1000άρες ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ στο ΚΩΛΟ-ΤΕΒΕ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ-ΟΑΕΕ !

Εισφορές Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων

Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας

Περιληπτικά για την Ασφάλιση Υγείας

Προϋπόθεση για την έναρξη Ελεύθερου Επαγγέλματος ή Αυτοαπασχόλησης στην Γερμανία είναι η εγγραφή σε ένα Δημόσιο ή Ιδιωτικό Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Υπόψη όμως ότι στην Γερμανία υπάρχουν πάνω 18 (ανάλογα το κρατίδιο) Δημόσιοι Οργανισμοί Ασφάλισης Υγείας και βεβαίως δεκάδες Ιδιωτικοί. Οι ασφαλισμένοι δηλ. έχουν τεράστιες επιλογές, ανάλογα με το βαλάντιό, τις απαιτήσεις και τις παροχές.

Για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς του ασφαλισμένου στην Ασφάλεια Υγείας χρησιμοποιούνται 2 Παράμετροι.

Α. Έσοδα που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών.

Το Ανώτατο όριο Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών στην Ασφάλεια Υγείας έχει καθοριστεί σε:

3.712,50 € /μήνα ή 44.550, € /έτος (2011)

Το Κατώτατο όριο Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών στην Ασφάλεια Υγείας έχει καθοριστεί σε:

1.890 € /μήνα ή 22.680, € /έτος (2011)

Το Ελάχιστο όριο Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών στην Ασφάλεια Υγείας έχει καθοριστεί σε:

1.260 € /μήνα ή 15.120, € /έτος (2011)

(Μόνο μετά από κατάθεση δικαιολογητικών οικονομικής αδυναμίας)

Β. Ο Ενιαίος Συντελεστής Συμμετοχής

Ο Ενιαίος Συντελεστής Συμμετοχής για όλες τις Ασφάλειες Υγείας είναι:

από 01/2011: 15,5 %

Ο Μειωμένος Ενιαίος Συντελεστής Συμμετοχής (χωρίς αξίωση Επιδόματος Ασθένειας) για όλες τις Ασφάλειες Υγείας είναι:

από 01/2011: 14,9 %

Παραδείγματα:

Α. Παράδειγμα με το Ανώτατο όριο & τον κανονικό Συντελεστή:

3.712,50 Χ 15,5% = 575,44 € Μηνιαία συμμετοχή

Β. Παράδειγμα με το Κατώτατο όριο & τον Μειωμένο Συντελεστή:

1.890,00 Χ 14,9% = 281,61 € Μηνιαία συμμετοχή

Γ. Παράδειγμα με το Ελάχιστο όριο & τον Μειωμένο Συντελεστή:

1.260,00 Χ 14,9% = 187,74 € Μηνιαία συμμετοχή

Σημείωση για τα Παραπάνω Παραδείγματα

Στην Πράξη όμως όλες οι Ασφάλειες Υγείας κάνουν Εκπτώσεις 10€ - 60€ όταν π.χ. δεν απασχολήσει ο ασφαλισμένος την ασφάλειά του π.χ. από εγχείρηση, πολλές ή ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις.

Έτσι με τις Εκπτώσεις η παραπάνω (Β) εισφορά των 281,61€ Μηνιαίως γίνεται:

Από 271,61€ έως 221,61€ Μηνιαίως
Και βεβαίως αν ο ασφαλισμένος τεκμηριώνει οικονομική αδυναμία η παραπάνω (Γ) Εισφορά των 187,74€ Μηνιαίως γίνεται:

Από 137,74€ - 177,74€ Μηνιαίως

Περιληπτικά για την Ασφάλιση Συντάξεων

Στην Γερμανία πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι Υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένοι στον «Δημόσιο Ταμείο Συντάξεων της Γερμανίας» εκτός πολύ λίγων εξαιρέσεων. Δεν αποτελούν εξαίρεση κλάδοι όπως π.χ. Τεχνίτες, Μαίες, Εκπαιδευτικοί, Καλλιτέχνες και Αρθρογράφοι. Επίσης ασφαλισμένοι πρέπει να είναι όλοι οι γονείς (Μητέρα – Πατέρας) κατά την διάρκεια ανατροφής των τέκνων (μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών) επίσης όλες οι Αποκλειστικές Νοσοκόμες και οι Φροντιστές γενικά, οι Στρατιωτικοί και όσοι εκτελούν Κοινωνική Εργασί! α αλλά και τα Α.Μ.Ε.Α.(Άτομα με Αναπηρία) εφόσον εργάζονται σε εγκεκριμένη εργασία. Επίσης υποχρεωμένοι είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα συντήρησης όπως το επίδομα ασθενείας ή ανεργίας από Δημόσια Ασφάλιση.

Στο «Δημόσιο Ταμείο Συντάξεων της Γερμανίας» οι εισφορές προκύπτουν βάσει εσόδων.

* Κανονική Εισφορά

508.45€ μηνιαίως, μπορεί όμως να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με τα Κέρδη (τα Όρια Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών)

* Μισή Εισφορά
254,22€ μηνιαίως, (κατά τα πρώτα 3 έτη από την έναρξη της Αυτοαπασχόλησης), μπορεί όμως να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με τα Κέρδη (τα Όρια Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών)

* Ελάχιστη Εισφορά

79.60€ μηνιαίως, (μετά από Αίτηση, λόγο χαμηλού εισοδήματος, και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών)

* Μέγιστη Εισφορά

1,094.50€ μηνιαίως, (μετά από Αίτηση, λόγο υψηλού εισοδήματος, και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών)

Αναλυτικά

Ασφάλιση Υγείας

Οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει όπως όλοι οι πολίτες, να συμμετέχουν σε ένα Δημόσιο ή Ιδιωτικό Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.


Προϋπόθεση για την έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος ή αυτοαπασχόλησης είναι η εγγραφή σε ένα Δημόσιο ή Ιδιωτικό Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Υπόψη ότι στην Γερμανία υπάρχουν πάνω 18 (ανάλογα το κρατίδιο) Δημόσιοι Οργανισμοί Ασφάλισης Υγείας και βεβαίως δεκάδες Ιδιωτικοί.

Όποιος είχε εγγραφεί προηγούμενος (π.χ ως υπάλληλος) σε Δημόσια Ασφάλιση ή όποιος δεν ήταν καθόλου ασφαλισμένος μπορεί κατά την έναρξη αυτοαπασχόλησης να επιλέξει μεταξύ Δημόσιας ή Ιδιωτικής Ασφάλισης. Εφόσον αποφασίσει για Δημόσια Ασφάλιση μπορεί αργότερα να αλλάξει και να περάσει στην Ιδιωτική Ασφάλιση (μετά από 3 έτη ελάχιστης παραμονής στην Δημόσια), εφόσον όμως εγγραφεί στην Ιδιωτική δεν μπορεί να επιστρέψει στην Δημόσια (μπορεί όμως να αλλάξει μεταφέροντας τα κεφάλαια του σε άλλη Ιδιωτική). Όπως και αν πριν την έναρξη ήταν ασφαλ! ισμένος σε Ιδιωτική Ασφάλιση πρέπει να παραμείνει στην Ιδιωτική (έχει βέβαια το δικαίωμα της επιλογής σε ποια ιδιωτική). Έτσι η επιλογή πρέπει να είναι μία κίνηση που κανείς πρέπει να την σκεφτεί πολύ σοβαρά και οι όποιες αλλαγές να γίνονται μετά από σοβαρή σκέψη.

Σημείωση: Για οικογένειες προτιμάτε η Δημόσια Ασφάλιση. Γιατί ο Αυτοαπασχολούμενος με οικογένεια στην Ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να πληρώνει επιπλέον εισφορές για το κάθε μέλος. Ενώ στην Δημόσια Ασφάλιση δεν υπάρχουν εισφορές για τα προστατευόμενα μέλη (Σύζυγος ή και Παιδιά), υπό την βέβαια προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνονται ορισμένα όρια εισοδήματος.

Υπολογισμός των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους

Για τον υπολογισμό των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους (πλήρης απασχόλησης), κατά βάσει, λαμβάνεται υπόψη η συνολική οικονομική απόδοση.

Αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα έσοδα και τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα στον αυτοαπασχολούμενο, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη για το πώς φορολογούνται. Σε αυτά περιλαμβάνονται, τα κέρδη (π.χ. από εμπόριο ή υπηρεσίες) μιας επιχείρησης, τα κέρδη από τη γεωργία και κτηνοτροφία, καθώς και έσοδα από επενδύσεις και αποδόσεις κεφαλαίων από ιδιόκτητα κεφάλαια, τα κέρδη από μη αυτοαπασχόληση, και τα έσοδα από εκμισθώσεις και χρηματοδοτικές μισθώσεις.
Στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Υγείας των αυτοαπασχολούμενων χρησιμοποιούνται τα «Όρια των Εσόδων» για να καθοριστούν τα «Έσοδα που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών».

Το Ανώτατο όριο Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών (BBG) στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Υγείας:

2009: 3.675,00 € /μήνα ή 44.100, € /έτος

2010: 3.750,00 € /μήνα ή 45.000, € /έτος

2011: 3.712,50 € /μήνα ή 44.550, € /έτος

Ποσά που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια δεν λαμβάνονται υπόψη και εξαιρούνται από τον «Υπολογισμό των Εισφορών».

Το Κατώτατο όριο Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Υγείας είναι:
1.890 € /μήνα ή 22.680, € /έτος

Αν όμως μπορεί να τεκμηριώσει κανείς οικονομική αδυναμία με στοιχεία βάσει εισοδημάτων το Ελάχιστο όριο Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών μπορεί (Μετά από Αίτηση) να κατέβει έως και τα:
1.260 € /μήνα ή 15.120, € /έτος

Εκτός από τα όρια των «Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών», το ποσό της εισφοράς που επιβαρύνει τον ασφαλισμένο εξαρτάται και από το Ποσοστό συνεισφοράς του «Ενιαίου Συντελεστή Συμμετοχής» στον Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας. Μέχρι το 2008 τα ποσοστά συμμετοχής δεν ήταν σταθερά, λόγω των διαφορετικών δομών στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Υγείας.

Από τις 01.08.2009 οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιλέξουν:

* Να δικαιούνται το Νόμιμο Επίδομα Ασθένειας (βάσει του ποσοστού συμμετοχής), μετά από την έβδομη εβδομάδα της ανικανότητας.

* Μέσω μεγαλύτερων αλλά προαιρετικών εισφορών να δικαιούνται ένα Επίδομα Ασθένειας που καλύπτει περισσότερες ανάγκες ή τους προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, όπως ή απόδοση του Επιδόματος νωρίτερα (κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων) η μεγαλύτερο ύψος επιδόματος.

* Μπορούν στην Ασφαλιστική τους Κάλυψη να μην έχουν αξίωση σε Επίδομα Ασθένειας με Μείωση των Ασφαλιστικών τους Εισφορών. Η επιστροφή όμως από την «Μειωμένη» στην «Κανονική Συμμετοχή» αλλά και το αντίθετο γίνεται μόνο μετά από ελάχιστη παραμονή 3 ετών.

Ο «Ενιαίος Συντελεστής Συμμετοχής» για όλους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Υγείας είναι:

01/2009 - 06/2009: 15,5 %

07/2009 - 12/2010: 14,9 % (λόγω κρίσης μειώθηκε για 14 μήνες)

από 01/2011 πάλι: 15,5 %

Παράδειγμα:

Μηνιαία έσοδα 1.890€: Νόμιμη Μηνιαία Εισφορά= 292,95€ (χωρίς τις εκπτώσεις)

Μηνιαία έσοδα 2.500€: Νόμιμη Μηνιαία Εισφορά= 387,50€ (χωρίς τις εκπτώσεις)

(οι εκπτώσεις μπορεί να είναι από 10 έως και 60 ευρώ το Μήνα βλέπε παρακάτω)

Ο «Μειωμένος Ενιαίος Συντελεστής Συμμετοχής» (χωρίς αξίωση Επιδόματος Ασθένειας) για όλους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Υγείας είναι:

01/2009 - 06/2009: 14,9 %

07/2009 - 12/2010: 14,3 % (λόγω κρίσης μειώθηκε για 14 μήνες)

από 01/2011 πάλι: 14,9 %

Παράδειγμα:

Μηνιαία έσοδα 1.890€: Νόμιμη Μηνιαία Εισφορά= 281,61€ (χωρίς τις εκπτώσεις)

Μηνιαία έσοδα 2.500€: Νόμιμη Μηνιαία Εισφορά= 372,50€ (χωρίς τις εκπτώσεις)

(οι εκπτώσεις μπορεί να είναι από 10 έως και 60 ευρώ το Μήνα βλέπε παρακάτω)

Σημείωση: Στην «Μειωμένη Συμμετοχή» μπορεί το Επίδομα Ασθένειας ο Ασφαλισμένος να το καλύψει, επιλέγοντας μία Συμπληρωματική Κρατική ή Ιδιωτική Ασφάλιση. Επίσης με τις Συμπληρωματικές επιλογές ο ασφαλισμένος μπορεί να μειώσει τις εισφορές του εφόσον τα ασφάλιστρά του διατηρούνται στο όριο των Εισφορών.

Εκπτώσεις 10€ - 60€ Μηνιαίως από τους Κρατικούς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς από τους Ιδιωτικούς είναι λίγο μεγαλύτερες γίνονται όταν π.χ. δεν απασχολήσει ο ασφαλισμένος την ασφάλειά του π.χ. από εγχείρηση, πολλές ή ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις.

Έτσι με τις Εκπτώσεις η παραπάνω εισφορά των 281,61€ Μηνιαίως γίνεται:

Από 271,61€ έως 221,61€ Μηνιαίως

Και βεβαίως αν λόγο οικονομικής αδυναμίας κάνει κανείς χρήση της Ελάχιστης Εισφοράς των 1.260 € /μήνα (Μετά από Αίτηση και δικαιολογητικά) μπορεί η μηνιαία του δόση να κατέβη στο ποσό των 187,74€ (χωρίς αξίωση Επιδόματος Ασθένειας) και βεβαίως αν δεν απασχολήσει και το ταμείο του κατεβαίνει από 10-50 μηνιαίος! δηλ. 137,74€ - 177,74€ !

Για να μπορεί κανείς να δικαιολογήσει Ελάχιστη Εισφορά Πρέπει:

• Τα εισοδημάτων του να μην είναι μεγαλύτερο των 3.780€.

• Δεν έχει φορολογητέο εισόδημα από κεφάλαια.

• Δεν έχει εισόδημα από εκμισθώσεις ή χρηματοδοτικές μίσθωση.

• Τα περιουσιακά στοιχεία του Ασφαλισμένου ή του συζύγου να μην υπερβαίνουν το τετραπλάσιο του ποσού των 10.080€ (ποσό αναφοράς).

Παράδειγμα των εκπτώσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

Αυτές οι ρυθμίσεις εξασφαλίζουν την αποφυγή της επιβάρυνσης Κοινωνικών Ομάδων όπως είναι οι αυτοαπασχολούμενοι ενώ προωθείτε η ένταξη των νέων να αναλάβουν δράση και να αποφασίσουν θετικά στην ιδέα της Έναρξη μίας Νέας Επιχείρησης η οποία δεν θα υπονομεύεται από το βάρος Υπέρογκων Εισφορών.

Σημαντικό: Οι Νεοσύστατες Επιχειρήσεις που έχουν το δικαίωμα επιδόματος «Επίδομα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών όπως το Επίδομα Έναρξης Νέας Επιχείρησης από τον ΟΑΕΔ» μπορούν να κάνουν χρήση της Ελάχιστης Εισφοράς των 1.260€ χωρίς να είναι απαραίτητη η Αίτηση και η χορήγηση δικαιολογητικών οικονομικής αδυναμίας (δικαιολογητικά εισοδημάτων) πώς να ήταν άλλωστε εφόσον τώρα ξεκινάνε.

Ασφάλιση Συντάξεων - Εισφορές


Στην Γερμανία πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι Υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένοι στον «Δημόσιο Ταμείο Συντάξεων της Γερμανίας» εκτός πολύ λίγων εξαιρέσεων. Δεν αποτελούν εξαίρεση κλάδοι όπως π.χ. Τεχνίτες, Μαίες, Εκπαιδευτικοί, Καλλιτέχνες και Αρθρογράφοι. Επίσης ασφαλισμένοι πρέπει να είναι όλοι οι γονείς (Μητέρα – Πατέρας) κατά την διάρκεια ανατροφής των τέκνων (μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών) επίσης όλες οι Αποκλειστικές Νοσοκόμες και οι Φροντιστές γενικά, οι Στρατιωτικοί και όσοι εκτελούν Κοινωνική Εργασί! α αλλά και τα Α.Μ.Ε.Α.(Άτομα με Αναπηρία) εφόσον εργάζονται σε εγκεκριμένη εργασία. Επίσης υποχρεωμένοι είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα συντήρησης όπως το επίδομα ασθενείας ή ανεργίας από Δημόσια Ασφάλιση.

Υπάρχει μία Ενιαία Εισφορά στο «Δημόσιο Ταμείο Συντάξεων της Γερμανίας», με Ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 79,60€ με την καταβολή τις ελάχιστης εισφοράς στο Ταμείο παίρνει κανείς αργότερα και την βασική Σύνταξη. Μεγαλύτερες εισφορές μεγαλύτερη Σύνταξη.

Οι Ασφαλιστικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

* Κανονική Εισφορά

508.45€ μηνιαίως, μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με τα Κέρδη (τα Όρια Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών)

* Μισή Εισφορά

254,22€ μηνιαίως, (κατά τα πρώτα 3 έτη από την έναρξη της Αυτοαπασχόλησης), μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με τα Κέρδη (τα Όρια Εσόδων που Υπόκεινται στον Υπολογισμό των Εισφορών)

* Ελάχιστη Εισφορά

79.60€ μηνιαίως, (μετά από Αίτηση, λόγο χαμηλού εισοδήματος, και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών)

* Μέγιστη Εισφορά

1,094.50€ μηνιαίως, (μετά από Αίτηση, λόγο υψηλού εισοδήματος, και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών)

Ωστόσο: Η Ελάχιστη Εισφορά Σύνταξης είναι μία Βασική Υπηρεσία η οποία για τον Αυτοαπασχολούμενο καλύπτει απλός τα βασικά πράγματα. Για να προστατεύεται επαρκώς ένας Αυτοαπασχολούμενος σε μεγάλη ηλικία, θα πρέπει να έχει μεριμνήσει για την επάρκεια περισσότερων αποθεματικών: Μέσω επενδύσεων όπως είναι τα Αποταμιευτικά Προγράμματα, Αμοιβαία Κεφάλαια, Ακίνητα, Ασφάλειες Ζωής που Κεφαλαιοποιούν τις εισφορές του ή ένα Ιδιωτικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα.

Επίσης στις Συντάξεις υπάρχουν Δημόσιες Κεφαλαιοποιητικές που ο Ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει το Κεφάλαιό του οποιαδήποτε στιγμή αυτός αποφασίσει, ενώ άλλες δεν είναι Κεφαλαιοποιητικές είναι απλός Αποταμιευτικές και μπορούν να εισπραχτούν μετά από μία ηλικία συνήθως τα 60 εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσης κλπ.

Σημείωση επειδή το κεφάλαιο Σύνταξη-Ασφάλιση Υγείας είναι τεράστιο τα παραπάνω κείμενα είναι απλώς μία πολύ συνοπτική περιγραφή (περίληψη).

Π.χ. οι καλλιτέχνες έχουν δικό τους ταμείο που τους καλύπτει τόσο Ιατροφαρμακευτικά όσο και Συνταξιοδοτικά στο οποίο ισχύουν άλλες διατάξεις. Δικά τους ταμεία έχουν επίσης και οι Ιατροί, Οδοντίατροι, Κτηνίατροι, Φαρμακοποιοί, Αρχιτέκτονες, Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Λογιστές ή Φοροτεχνικοί και Ορκωτοί Λογιστές.

Από : www.epaggelmatiesoaee.net

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/3/11 13:33

    Πολύ καλη έρευνα.Εδω στην Ελλαδα παντα το δημοσιο βλεπει τον ιδιωτικο τομεα σαν την αγελαδα μονο να την αρμέγη. Ουτε της περνάει αποτο μυαλό οτι πρεπεινα την ταΐσει την αγελαδα.Παντοτε το επειχηρηματικο περιβαλον ηταν και τωρα ειναι ακομη πιο εχθρικο.Ειναι τυχαιο οτι κλεινουν μια πισω απο την αλλη οι επηχειρησεις.Τωρα η αγελαδα ψωφησε και το δημοσιο δεν εχει που να αρμεξη .Το κρατος αντι να μειωση αυξανη τις εισφορες και τους φορους οι ανθρωποι ειναι εκτος τοπου και χρονου. Ειναι απλα ΗΛΙΘΙΟΙ ΜΑ ΠΟΛΥ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/3/11 16:42

    Βρε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα αυτοί που ψηφίζουμε και μας κυβεερνούν και όσοι ξέρουν με βάση αυτά που πράττουν είναι άκρως επικίνδυνοι !

    Είναι δυνατόν να μην μειώνουν τον ΦΠΑ τους χίλιους άλλους φόρους πάσις λόγης που έχουμε και το ΤΕΒΕ ?

    Μέσα στη κρίση και ούτε μια μείωση ! Ούτε 1 !
    Μας δουλεύουν ΟΛΟΥΣ κανονικότατα και αρμέγουν ώς να τον πάτο είναι κτήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/3/11 23:47

    Εσείς που ξέρετε να ειρωνεύεστε εδώ την Ελλάδα, μπορείτε να μας πείτε αν ειδατε πουθενά να γράφει οτι με 80 ενσημα τον χρόνο που βάζουν οι περισσότεροι να εχουν φούλ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτός/η και ολη η προστατευόμενη οικογένεια?

    Αν ειδατε πουθενά, οτι στην Γερμανία βάζουν 120 ενσημα μόνο και μετα πάνε και χτυπάνε μια ανεργία στον ΟΑΕΔ διάρκειας ενός ετους με το επίδομα κάθε μήνα, μπορεί και στα σίγουρα γίνεται απο τους περισσότερους δουλεια με μαύρα λεφτα και φυσικά αφορολόγητα, φούλ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ολη την οικογένεια, και 200 ενσημα δωρεάν απο το κράτος στον υπολογισμό της σύνταξης?

    Δεν νομίζω να γίνονται τέτοιες χάρες εκεί.

    Να λείπει καλλίτερα το μπλά μπλά και δείτε τι και τι ποσοστά πληρώνουν οι λεγόμενες πλούσιες χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/3/11 02:32

    Βρε στη Γερμανία υπάρχουν άνεργοι που πληρώνονται κανονικά απ το κράτος γιατί εκεί υπάρχει κοινωνικό κράτος και κράτος οργανωμένο όχι όπως εδώ . Τι να λέμε τώρα για τα νοσοκομεία ? Δεν συγκρόνονται της Γερμανίας με της Ελλάδας μπορεί να χουμε καλούς γιατρούς δεν έχουμε όμως σύστημα . Σύστημα δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Στην Γερμανία ανοίγεις εύκολα εταιρία πάρα πολύ έυκολα στην Αγγλία επίσης ...ακόμα και στη Κύπρο ! Στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφό, βάζεις με το ζόρι συναίτερο το κράτος ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ ΙΚΑ κτλ και πρέπει όλους αυτούς συν τα δηφοδό, φόρο ειδοσήματος ΦΠΑδες επιμελητήρια κτλ να τα πληρώνει ΟΛΑ (εδώ γελάμε και κλαίμε) στην ώρα αυτούς αλλιως πια θα σε κατασχέσουν και σένα τον ίδιο, όταν πρίν σε έχουν κατα-χέσει..........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *