ροή ειδήσεων

Γαλάζιες σημαίες

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος...

Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδόχοι και camping. Θα έπρεπε, λοιπόν, να το γνωρίζει ο Δήμος Λευκάδας και να το λάβει σοβαρά υπόψιν. Δυστυχώς, όμως, για το 2010, καμία παραλία δεν βραβεύτηκε με «Γαλάζια σημαία» στη Λευκάδα. Ένα μέρος, που στηρίζει την οικονομία του κατά κύριο λόγο στον τουρισμό.


Η δικαιολογία των υπεύθυνων του Δήμου ήταν ότι δεν κατατέθηκε φάκελος για τη συμμετοχή της Λευκάδας στο πρόγραμμα, λόγω της απαιτούμενης χρονοβόρας διαδικασίας – αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι παραλίες του νησιού πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν να διεκδικήσουν μια γαλάζια σημαία.

Αν λοιπόν, δεν ασχοληθεί ο Δήμος με τον τουρισμό, την πηγή εσόδων του, με τι θα ασχοληθεί; Και πόσο μάλλον, όταν ένα πράγμα για το οποίο μπορούν να αισθάνονται περήφανοι οι Λευκάδιτες είναι οι παραλίες. Είναι λυπηρό και εξοργιστικό να βλέπει κανείς την πλήρη αδιαφορία και παραίτηση! Γιατί όταν η φύση σου χαρίζει ένα πολύτιμο δώρο, κι εσύ αδιαφορείς, αυτό λέγεται αχαριστία! Το θετικό, παρ’ όλα αυτά, είναι ότι τουλάχιστον η Μαρίνα Λευκάδας απέκτησε για άλλη μια φορά «Γαλάζια Σημαία».

Γιατί είναι σημαντικό να πάρει μια παραλία «Γαλάζια σημαία»;

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 40 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992, η οποία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Υδάτων υλοποιούν τη διαδικασία ελέγχου με το κρατικό πρόγραμμα «Παρακολούθηση Ποιότητας Νερών Κολύμβησης».

Το εθελοντικό Πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» (BLUE FLAGS) (linκ: http://www.blueflag.org/) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education = Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.




Πώς μπορεί να κερδίσει μια παραλία «Γαλάζια σημαία»

Τα περισσότερα Κριτήρια των ακτών είναι υποχρεωτικά, το οποίο σημαίνει ότι οι ακτές πρέπει οπωσδήποτε να συμμορφώνονται με αυτά για να βραβευθούν με τη Γαλάζια Σημαία. Άλλα είναι προαιρετικά, τα οποία όμως, καλό είναι να εφαρμόζονται. Σίγουρο πάντως είναι, ότι τα περισσότερα από αυτά δεν εφαρμόζονται στις παραλίες της Λευκάδας, ακόμα και στις πιο δημοφιλείς στον κόσμο αλλά και τις πιο όμορφες.

Αυτά πρέπει να σχετίζονται με:

Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση

- Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο

- Συνεχή πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης

- Πληροφορίες για το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» στον Πίνακα Ανακοινώσεων της ακτής

- Έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή

- Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής

- Ποιότητα νερών κολύμβησης

- Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις

- Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή

- Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Κοινοτική Οδηγία

Περιβαλλοντική Διαχείριση

- Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση

- Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.

- Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα

- Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά

- Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης

- Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή

- Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης

- Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή

- Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή

- Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις

- Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες -ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο- σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες

- Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού

- Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Τρόποι βράβευσης

Μια ακτή μπορεί να βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία εάν είναι μία εθνική ή διεθνής, επίσημα χαρακτηρισμένη κολυμβητική περιοχή με τουλάχιστον ένα επισήμως καθορισμένο σημείο δειγματοληψίας για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Το όνομα και τα όρια της ακτής ορίζονται από τις επίσημες εθνικές αρχές.

Η ακτή πρέπει να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες και την υποδομή που απαιτούν τα Κριτήρια του Προγράμματος.

Ένα συγκεκριμένο άτομο από την τοπική αρχή οφείλει να ασχολείται ειδικώς με το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».

Η ακτή αξιολογείται για την οργάνωσή της και τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια από επιθεωρητές του Εθνικού Χειριστή κάθε χώρας αλλά και από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Συντονιστή.

Οι Συντονιστές του Προγράμματος (FEE, ΕΕΠΦ) δεν οφείλουν να προειδοποιούν για την ημερομηνία της επίσκεψης, η επιθεώρηση δηλαδή γίνεται είτε ενημερώνοντας τον διαχειριστή για την ημερομηνία επίσκεψης, είτε απροειδοποίητα, κατά την κρίση του Συντονιστή.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, και από τους χορηγούς του προγράμματος, Proton Bank και Όμιλος Alapis, οι βραβεύσεις ακτών και μαρίνων με «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2010. Με 421 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.884 ακτές και 627 μαρίνες. Πρωταθλητές σε αριθμό καθαρών παραλιών αναδεικνύονται το Λασίθι με 44, η Χαλκιδική με 40, η Κέρκυρα με 35, η Ρόδος με 33 και τα Χανιά με 27.

Οι έλεγχοι στις παραλίες, ασχέτως αν τελικά θα κερδίσει η κάθε παραλία «Γαλάζια σημαία», είναι σημαντικοί και για τους τουρίστες άλλα και για τους μόνιμους κατοίκους, αφού μπορούν με σιγουριά και ασφάλεια να κολυμπήσουν στις θάλασσες και έχουν εμπιστοσύνη να πάνε τα παιδιά τους σε αυτές. Η αξιολόγηση του νερού αλλά και του γύρω χώρου, αξίζει να γίνεται, ούτως ή άλλως και είναι σημαντικό και αναγκαίο να να συμβαίνει, ακόμη και χωρίς το κίνητρο μιας επιβράβευσης.

kolivas.de

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/4/11 07:29

    σε πάρα πολλές παραλίες έχω τύχει καλοκαίρι να επιπλέει στο νερό περίεργος αφρός...
    κυρίως σε παραλίες που κοντά έχει ξενοδοχεία.
    τι να είναι άραγε;...

    τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

    κανείς δε θα τους πειράξει, γιατί είναι γκέτο οι ξενοδόχοι και σίγουρα πέφτουν μίζες σε πολιτικούς για να μη γίνονται έλεγχοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *