ροή ειδήσεων

Να ανακηρυχθεί άμεσα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς

Την άμεση προστασία του συγκροτήματος της πρώην αλευροποιίας S.A.M.I.C.A. στη Ρόδο, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι... Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Θεματικές Ομάδες Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού απαιτούν:
-Τον άμεσο χαρακτηρισμό του συγκροτήματος των «Αλευρομύλων» σε μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς και την εκκίνηση των διαδικασιών κριτικής αναπαλαίωσης και μετατροπής του ίσως σε μουσείο νεότερης ιστορίας της Δωδεκανήσου, με ξεχωριστή πτέρυγα τοπικής βιομηχανικής ιστορίας επί Ιταλοκρατίας.
-Την ανακήρυξη της ευρύτερης πρώην βιομηχανικής περιοχής σε ανοικτό πολιτιστικό πάρκο με την
ενσωμάτωση όλων των ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων που εμπεριέχει.

-Την παράλληλη παροχή ανταποδοτικών κινήτρων προς τον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος καθόσον η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί υποχρέωσή της πολιτείας.

-Την άμεση αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας για την «πολιτιστική κληρονομιά», με ενσωμάτωση των οδηγιών όλων των ευρωπαϊκών συμβάσεων έως σήμερα.

Αναλυτικά:

Η Ιταλοκρατία του μεσοπολέμου άφησε στα Δωδεκάνησα ένα ισχυρό αποτύπωμα ποιοτικής αρχιτεκτονικής παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα - αναδιαμόρφωση ιστορικών κέντρων, επεκτάσεις και επανασχεδιάσεις πολεοδομικού ιστού, σημαντικά κτήρια δημόσιου χαρακτήρα - συστηματικά εντεταγμένης στο πλαίσιο μιας ενδελεχούς οργάνωσης και καταγραφής του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, είτε μέσω καινοτόμων για την εποχή ρυθμιστικών και πολεοδομικών σχεδίων είτε μέσω της δημιουργίας κτηματολογίου.

Σε αυτή τη σημαντική ιστορικό-πολιτισμική κορνίζα τοποθετείται και το κτιριακό συγκρότημα της πρώην ιταλικής αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A. (1938) στην περιοχή «Κόβα» της πόλης της Ρόδου, βιομηχανικής ζώνης σύμφωνα με το ρυθμιστικό του 1926, που περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά βιομηχανικά κτήρια της εποχής. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιταλικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου και της επιλεγόμενης «αρχιτεκτονικής των αποικιών», το πολυώροφο συγκρότημα συνιστά σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχαιολογίας και υλικο-τεχνικού πολιτισμού. Συνιστά «μνήμη του ροδιακού λαού» και σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας της εποχής, με λίγα λόγια ένα από τα ελάχιστα αποτυπώματα της «Ρόδου του βιομηχανικού πολιτισμού» και, συνάμα, αξία συγκινησιακή, μνήμης και πολιτισμικής διάστασης.

Σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη το συγκρότημα θα είχε τεθεί από πολλού σε καθεστώς προστασίας και δεξιότεχνης πολιτισμικής ανάδειξης, πολύ πιθανά στο πλαίσιο της ανακήρυξης της όλης περιοχής σε ανοικτό πολιτιστικό πάρκο. Αντίθετα, στα καθ’ ημάς, μεταξύ της χρόνιας ανεπάρκειας αποτελεσματικών θεσμικών πλαισίων, της σκληρής γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης «αρμοδίων» και αρμοδιοτήτων και της απανταχού παρέμβασης του ιδιωτικού συμφέροντος, το συγκρότημα έχασε, καθημερινά, κομμάτια της πολιτισμικής αξίας του για να βρεθεί σήμερα στα πρόθυρα της κατεδάφισης. Η περιπετειώδης διαδρομή της πρόσφατης ιστορίας του το επικυρώνει περίτρανα μαζί με την απόδειξη της διαιώνισης της παντελούς απουσίας της οιασδήποτε πολιτικής στο πεδίο της διαφύλαξης και της ανάδειξης της πολιτισμικής διάστασης της νεώτερης ιστορίας μας, συχνά ανάμεικτης με επεισόδια που προσλαμβάνουν ακόμη και ποινικό χαρακτήρα.

-Το 2001 γνωμοδοτείται η διατήρηση του συγκροτήματος σαν «δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής ιταλικής περιόδου - από τα πλέον σημαντικά της Ρόδου (...)» από μέρους της ΕΠΑΕ Πολεοδομίας Ρόδου.

- Το 2006 πωλείται στον σημερινό του ιδιοκτήτη, γνωμοδοτείται η ανακήρυξη του κεντρικού του τμήματος σε διατηρητέο βιομηχανικό μνημείο από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και κατεδαφίζονται, χάριν ανασκαφών, τα βοηθητικά του κτήρια από την ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

- Το 2008 καταστρέφεται από «ύποπτη» πυρκαγιά το σύνολο του αυθεντικού μηχανολογικού εξοπλισμού του, πρωτοποριακού σε τεχνολογία και μέγεθος για την εποχή.

-Το 2010 εισηγείται ο χαρακτηρισμός του κεντρικού του τμήματος ως βιομηχανικού μνημείου από την ∆/νση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος απορρίπτεται λίγο αργότερα, με απόφαση του Υπουργού, καθόσον το κτίριο «δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, έχει απολεστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός - απαραίτητο στοιχείο για τον χαρακτηρισμό του ως βιομηχανικού μνημείου - ενώ είναι τέτοιες οι ζημιές στον φέροντα οργανισμό, που τυχόν αποκατάστασή τους θα μειώσει περαιτέρω την αυθεντικότητά του».

-Τέλος, αυτές τις μέρες, ενώ η Οργάνωση Προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς «Monumenta» προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Yπουργού, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου στρέφεται κατά της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών του πρώην Δήμου Ροδίων διότι, απ’ότι φαίνεται, δεν διαβιβάστηκε ποτέ στο Υπουργείο Αιγαίου η απόφαση του 2001 σχετικά με τη μη κατεδάφιση του συγκροτήματος και την κήρυξη του σε διατηρητέο βιομηχανικό μνημείο.

Οι Θεματικές Ομάδες Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων ενώνουν τη φωνή τους με όσους αντιτίθενται στην αποστέρηση του συγκροτήματος από καθεστώς προστασίας και στην κατεδάφισή του, συνυπογράφουν το κείμενο διαμαρτυρίας http://www.petitiononline.com/SAMICA/petition.html, και απαιτούν:

-Τον άμεσο χαρακτηρισμό του συγκροτήματος των «Αλευρομύλων» σε μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς και την εκκίνηση των διαδικασιών κριτικής αναπαλαίωσης και μετατροπής του ίσως σε μουσείο νεότερης ιστορίας της Δωδεκανήσου, με ξεχωριστή πτέρυγα τοπικής βιομηχανικής ιστορίας επί Ιταλοκρατίας.

-Την ανακήρυξη της ευρύτερης, πρώην βιομηχανικής περιοχής, σε ανοικτό πολιτιστικό πάρκο με την ενσωμάτωση όλων των ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων που εμπεριέχει.

-Την παράλληλη παροχή ανταποδοτικών κινήτρων προς τον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος καθόσον η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί υποχρέωσή της πολιτείας.

-Την άμεση αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας για την «πολιτιστική κληρονομιά», με ενσωμάτωση των οδηγιών όλων των ευρωπαϊκών συμβάσεων έως σήμερα.

Λέγεται ότι οι κοινωνίες που ξεχνούν το παρελθόν τους δεν έχουν μέλλον. Και από αυτή την σκοπιά, η οικολογία δεν επιτρέπει παραχωρήσεις. Θέμα «ταυτότητας» ή, καλύτερα, του περίφημου «πνεύματος τόπου» και της διατήρησης της σοφής ισορροπίας μεταξύ φύσης και κουλτούρας προς όφελος της οικολογικής αρμονίας των πολύμορφων και πολυδιάστατων απεικονίσεων της ύπαρξης.


Θεματική Ομάδα Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων

Θεματική Ομάδα Πολιτισμού Οικολόγων Πράσινων

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/4/11 14:02

    STU KUFU TIN PORTA OSO 8ELIS VRONDA. 8A TO RIXUN STO TELOS TO KTIRIO DE PA NA HTIPIESTE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/4/11 14:35

    Πράσινοι στο Πάσχα φτάσαμε τα Χριστούγεννα πέρασαν.
    Αργήσατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/4/11 16:56

    Αντε να το ριξουμε το φαντασμα!! και μονο που το βλεπεις θελεις να παρεις τον κασμα και να το γκρεμισεις!! Σταματηστε πια ψευτομνημιοι... πας πρηξατε τα συκωτια με τις μπαρουφες σας!! Να πεσει και να γινει οτιδηποτε..τουλαχιστον θα ειναι πιο ομορφο απο αυτη την αηδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/4/11 17:23

    Rixto...rixto...rixto!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/4/11 17:36

    distixos xasate pefti amesa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/4/11 17:49

    τι μνημειο και μαλακιες .. ριξτε το εκτρωμα τωρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος20/4/11 18:43

    re ikologoi prasini... oli tin paralia falirakiou exoun mpazosei... kai esis thimithikate auto to ektroma???
    a re ti kanei mia marina....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/4/11 18:50

    Mhn meio na kaneis th dikh sou periousia blaka. Ayto anhkei se idiwth kai mporei na to kanei oti thelei. o anthrwpos bghke kai eipe. AN TO THELEI O DHMOS GIAMHNMIO NA ME APOZHMIWSEI KAI NA TO PAREI. 10 Ekatomyria E kanei. TO THES??? eimaste 120.000 katoikoi se olo to nhsi kane th diairesh . 83,3 eyrw o kathe enas mas (332 e mia 4 melhs oikogeneia ) na mpei foros sta dhmotika telh kai einai diko mas na to kanoume mhnmeio. Theleis,,??? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος20/4/11 18:57

    Μετά το Πάσχα αγαπητοί οικολόγοι θα έρθουν πάλι Χριστούγεννα, και για να μην αργήσετε και πάλι κάντε κάτι για την καντίνα στα Κρητικά, ώστε να έρθετε να μας πείτε τα κάλαντα και να απολαύετε με τα ποδήλατα σας όσες ομορφιές έμειναν στο νησί μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/4/11 19:12

    Το κτίριο των παλαιών Αλευρομύλων δεν έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Επομένως σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα ο ιδιοκτήτης του έχει δικαίωμα να το κατεδαφίσει και κανένας δεν μπορεί να του το αρνηθεί διότι το Σύνταγμα μας προστατεύει την ιδιοκτησία του κάθε πολίτη.
    Κατά την γνώμη μου το κτίριο αυτό, στην κατάσταση που είναι σήμερα, είναι αντιαισθητικό και δημιουργεί πάρα πολύ κακή εικόνα για την Ρόδο. Μάλιστα χωρίς να είναι κανείς ειδικός μπορεί να καταλάβει ότι είναι ετοιμόρροπο και πάρα πού σύντομα θα καταρρεύσει από μόνο του. Επίσης εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι η επισκευή του είναι αδύνατο να γίνει, διότι είναι τελείως αποσαρθρωμένο. Και αν ακόμα κάποιος αναλάμβανε την επισκευή του δεν θα μπορούσε να την επιτύχει χωρίς να διακινδυνεύσουν με ατυχήματα τα συνεργεία που θα την αναλάμβαναν.
    Όλοι όσοι προσπαθούν να πουν ότι πρέπει να διατηρηθεί το κτίριο πρέπει να κάνουν μια επίσκεψη στο εσωτερικό του για να καταλάβουν ότι όχι μόνο δεν μπορεί να επισκευασθεί το κτίριο αλλά κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα ακόμα και αν μόνο επιθυμήσουν να το πλησιάσουν. Επομένως ας αφήσουμε τα όνειρα και τα ευχολόγια και ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε για το καλό της Ρόδου , η οποία κινδυνεύει ακόμα μια φορά να φορτωθεί για πολύ καιρό ένα ερείπιο στην πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή της, από γνώμες ανθρώπων που προτείνουν πράγματα που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι είναι απραγματοποίητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος20/4/11 19:37

    εγω λεω να πεσουν και εκεινα τα παλιοσπιτα στα κρητικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος20/4/11 23:08

    Ωραίο μνημείο... Θα πλήρωνα και 2.000 ευρώ εισιτήριο για είσοδο να μπω μέσα να θαυμάσω την αρχιτεκτονική αυτού του μοναδικού αριστουργήματος της εποχής των δεινοσαύρων....! Α ρε αθάνατη Ελλάδα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος21/4/11 07:58

    Εχουν γινει τοσα πολλα σχολια για το κτηριο που ειπα δεν παω να δω απο κοντα για πιο μνημιο μιλαει ο κοσμος...? 100 μετρα ηθελα για να φτασω στο σημειο που ηταν το κτηριο...ηδη σκεπτομουν να παρω μια βαριοπουλα και να παω να το γκρεμισω!!!! Καλα ρε νουμερα πλακα μας κανετε? Για πιο μνημιο μιλατε ρε ασχετοι? Ενα χαλασμα ειναι και τιποτα αλλο! Και μονο που υπαρχει νομιζεις οτι στην περιοχη υπαρχει χωματερη!!!Ειναι και το λιμανι απεναντι και το κτηριο ψιλο και ο τουριστας νομιζει οτι το πλοιο εδεσε σε καποια εμπολεμη περιοχη!! Να το ριξετε να ομορφηνει η περιοχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος21/4/11 10:07

    Όλο το σκηνικό είναι στημένο, η εργολαβία για τα σφαγεία είναι τυπωμένη, ο εργολάβος περιμένει να υπογράψει, ας τελειώνουμε με αυτό .
    Πάμε μπροστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος21/4/11 10:53

    Αγαπητε Γιαννη Κυπριαδη Φερε ενα σαραβαλακι αυτοκινητο που θα εχεις για πεταμα δεσε το με συρματοσχοινο σε δυο τρεις κολονες ,το καθε ενα θα εχει διαφορετικο μηκος κι ετσι θα πεφτει η μια μετα την αλλη και θα χαθει εντελως η στατικοτητα μαλιστα αν χρησιμοποιησεις και κανενα παλιο χωματουργικο μηχανημα θα υπαρξει και αμερικανικο θεαμα οπως της ελεγχομενης κατεδαφισης.Ζητα εθελοντες για βοηθεια και να δεις ποσοι θα ερθουν.Σιγουρα θα ειναι οι ταλαιπωρημενοι απο τις διαφορες υπηρεσιες οπως αρχ/για,πολ/μια κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος21/4/11 10:59

    ΤΟ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ. ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ - ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΑΡΧΙΤΕΧΤΟΝΙΚΗΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΥΡΙΕ ΚΥΠΡΙΑΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος21/4/11 11:01

    ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΕΡΠΥΣΤΡΙΟΦΟΡΑ ΜΠΟΥΛΤΟΖΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΜΠΡΟΣ ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΑΣΤΗΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ; ΕΠΕΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος21/4/11 11:10

    Παρε τον νομο στα χερια σου .Ριξτο κατω οπως μπορεις το γρηγοροτερο.Αστους να βρεθουν προ τετελεσμενων γεγονοτων.Στο ελληνικο κολοκρατος του λαδοματος ολα ξεπερνιουνται. Χτισε τα βορινα παραθυρα να μην βρισκει διεξοδο ο νοτιας και θα πεσει μονο του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος21/4/11 11:38

    Η κατεδάφιση πρέπει να γίνει , όμως επειδή αυτό το κτήριο τάισε κόσμο, ας μην είμαστε και αχάριστοι.
    Θα πρότεινα την εξέδρα που θα στήσουν στον Ευαγγελισμό να τη μεταφέρουμε μαζί με το στολισμό και τους παπάδες εκεί μπροστά, να κάνουμε μια τελετή όπως πρέπει, με κεράκια ομιλία του Μαχαιριδη, του Κουσούρια, στρατιωτικό άγημα, κατάθεση στεφάνων, μαθητική παρέλαση και φυσικά τη φιλαρμονική του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. και η καντινα του μαργελου ειναι μνημειο τουριστικης κληρονομιας.γιατι την κλεισανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος21/4/11 18:19

    Πρός kosmo : Ποιά καντίνα κλείσανε, πλάκα με κάνεις ;
    Ο Κυπριάδης μποστά στον Μαργέλο είναι αγγελούδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος22/4/11 09:34

    O MARGELOS SAS FTEEI TORA POU NA DITE TIN PSAROBROMIA TOU HATZHKELH POU EXI PAREI OLO TO PARKO KAI TO EKANE MAGAZI MEGALYTERO LAMOGIO DEN EXEI I RODOS POULAEI TO PSARI 2 KILA 700 EURO!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *