ροή ειδήσεων

Σε «πτήση» συγχώνευσης η OA με την Cyprus Airways

Το φλερτ μπορεί να εξελιχθεί σε γάμο; Η έναρξη διευρυμένης συνεργασίας των δυο «εθνικών» αερομεταφορέων, της Olympic Air και της Cyprus Airways, μπορεί να σηματοδοτήσει...
μελλοντική μετοχική συνεργασία; Καταφατικά απαντούν αναλυτές της εγχώριας αεροπορικής αγοράς. Οι δυο «εθνικοί» αερομεταφορείς, «τραυματισμένοι» από τη μείωση της επιβατικής κίνησης και της αλματώδους αύξησης των καυσίμων, αναζητούν συνέργιες και νέα μερίδια αγοράς.

H Olympic Air, μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με την Aegean Airlines, προχωρεί σταδιακά στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, ύστερα από την αναθεώρηση των επιχειρησιακών της πλάνων. Εγκαταλείποντας όλους τους προορισμούς της Κεντρικής και της Βορειοδυτικής Ευρώπης, πλην του Άμστερνταμ, η Olympic Air επικεντρώνει τη δραστηριότητά της στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τον ελλαδικό χώρο.

Η ανασύνταξη δρομολογίων έφερε και αναδιοργάνωση του στόλου αεροσκαφών, με την αποδέσμευση 6 Airbus. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει 8 Airbus (5 A320 και 3 A319), 10 Bombardier Q 400, 5 Bombardier Dash 100 και 1 ATR-42, επιχειρώντας σε 40 προορισμούς (8 εξωτερικού και 32 εσωτερικού).

Η αναδιοργάνωση της εταιρείας, με σαφώς πιο «ρεαλιστικούς» στόχους, κρίθηκε αναγκαία, καθότι ο όμιλος της Ολυμπιακής (Olympic Air, Olympic Handling και Olympic Engineering) παραμένει ζημιογόνος. Ο όμιλος έκλεισε το 2010 με ζημιές μετά από φόρους 143 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 367 εκατ. ευρώ.

Για το 2009 τα αντίστοιχα μεγέθη προσέγγισαν τα 79 και τα 67 εκατ. ευρώ. Αλλαγές επήλθαν και στη διοικητική ιεραρχία. Αξιοσημείωτες ήταν οι τοποθετήσεις, ως εκτελεστικού αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην Olympic Air, του γενικού διευθυντή της MIG, του Γιώργου Ευστρατιάδη και φυσικά, ως εκτελεστικού προέδρου της ΟΑ, του προέδρου της Singular Logic Γιάννη Καρακαδά.


(Αναδημοσίευση απο isotimia.gr)Τα επόμενα βήματα
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο κ. Καρακαδάς εξήγγειλε την επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας με την Cyprus Airways. Σε πρώτη φάση η συνεργασία αυτή περιορίζεται σε πτήσεις κοινού κωδικού, οι οποίες αντιστοιχούν στο 60% του δικτύου τους.

Την καλοκαιρινή περίοδο οι Κυπριακές Αερογραμμές θα εκμεταλλεύονται ημερησίως περισσότερες από 52 πτήσεις εσωτερικού της Olympic Air. Έμφαση θα δοθεί ακόμη και στην αγορά της Βορείου Ελλάδος, όπου οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Olympic Air θα καλύπτουν με 28 εβδομαδιαίες πτήσεις τη Θεσσαλονίκη με την Λάρνακα, προσφέροντας το 56% των διαθέσιμων θέσεων στη γραμμή.

Παράλληλα, η επαναφορά των 56 εβδομαδιαίων απευθείας συχνοτήτων της Olympic Air από Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη, Ρόδο, Ηράκλειο και Χανιά πρόκειται να ενισχύσει τη δυναμική της συγκεκριμένης συνεργασίας. Ωστόσο, η συνεργασία των δυο εταιρειών δεν σταματά στις πτήσεις κοινού κωδικού, οι οποίες θα διευρυνθούν στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, Olympic και Cyprus εξετάζουν τη δημιουργία συνεργιών στο handling (επίγεια εξυπηρέτηση) στα ελληνικά και κυπριακά αεροδρόμια, μέσω κυρίως της Olympic Handling.

Εφόσον οι ανωτέρω συνέργιες, τόσο στον πτητικό τομέα, όσο και στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης κριθούν επιτυχημένες, τότε θα εξεταστεί η μετοχική συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών.

Από τη μια πλευρά υπάρχει η MIG (υπενθυμίζεται ότι η έδρα της Marfin Popular Bank βρίσκεται στην Κύπρο) και από την άλλη το κυπριακό κράτος και οι ιδιώτες Κύπριοι επενδυτές. Οι ιδιώτες διαθέτουν περί το 30% της Cyprus Airways (στο δ.σ. μετέχουν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Κων/νος Λευκαρίτης, Χρίστος Πατσαλίδης, Ανδρέας Φιλίππου, Παύλος Φωτιάδης, Ελένη Καλογήρου). Αυτή την περίοδο το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας ή συγχώνευσης δεν έχει συζητηθεί, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι και η Cyprus Airways αναζητεί εναγωνίως ζωτικό χώρο ανάπτυξης, μετρώντας κι αυτή ζημιές (σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού).
Το φλερτ από τα παλιά και η επιθετική κίνηση της Aegean
Η προοπτική συγχώνευσης των δυο εταιρειών μονάχα έκπληξη δεν προκαλεί. Οι κυπριακές αερογραμμές είχαν εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν την επιθυμία να εξαγοράσουν την κρατική (τότε) Ολυμπιακή Αεροπορία.

Η τελευταία και πιο σοβαρή απόπειρα έγινε το 2000-2001. Παρά το γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν κατάφεραν ποτέ να εξαγοράσουν την κρατική ΟΑ, δεν εγκατέλειψαν το πλάνο εισόδου στην ελληνική αεροπορική αγορά. Γι’ αυτό το λόγο προχώρησαν το 2002 στην ίδρυση της θυγατρικής Hellas Jet. Το εγχείρημα απέβη αποτυχημένο, με αποτέλεσμα να πουληθεί η εταιρεία το 2005 (σήμερα η Hellas Jet είναι ανενεργή). Η προοπτική συγχώνευσης ή μετοχικής συνεργασίας των 2 «εθνικών» αερομεταφορέων αποκτά επιπρόσθετη δυναμική και από έναν άλλο εξωγενή παράγοντα: τη δυναμική είσοδο της Aegean Airlines στην κυπριακή αγορά. Με μια εντυπωσιακή κίνηση η Aegean δημιούργησε μίνι βάση στη Λάρνακα με 3 Airbus.

Η ελληνική εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη, «χτύπησε» την καρδιά των δρομολογίων της Cyprus, όπως τα Λάρνακα - Λονδίνο, Λάρνακα - Αθήνα και Λάρνακα - Θεσ/νίκη.


mediametadata.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *