ροή ειδήσεων

Ανακύκλωση Φαρμάκων!

Πριν ακόμα το υπουργείο περιβάλλοντος ετοιμάσει ένα πρόγραμμα για την ανακύκλωση φαρμάκων και ιατρικών αποβλήτων... έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία για να δείξει το δρόμο.

Στο πλαίσιο των δράσεών του, το δίκτυο AthensGreen 360 υλοποιεί, με την αποκλειστική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis, πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την Περιβαλλοντικά Ασφαλή Διαχείριση των Οικιακών Φαρμάκων, με τον τίτλο χάπιend, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και από την Post Bank Green Institute.

Το AthensGreen 360 είναι το πρώτο πράσινο επιχειρηματικό δίκτυο στην Ελλάδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πρωτοπόρες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική ενώνονται με στόχο να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και την ενεργειακή τους κατανάλωση, να προστατεύσουν το Αττικό κλίμα και την ποιότητα ζωής μας και να επενδύσουν στο νέο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα τοποθετηθούν ειδικοί αδιαφανείς κάδοι μονής οδού για τη συλλογή των οικιακών φαρμάκων σε 22 επιλεγμένα φυλασσόμενα σημεία της Αττικής.

Το πρόγραμμα χάπιend, με την υποστήριξη του ΣΚΑΪ, έχει ως στόχο αφενός να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει και αφετέρου να προσκαλέσει το ευρύ κοινό να απορρίψει τα φάρμακά του με ασφάλεια στους κάδους αυτούς και να ενημερωθεί για τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλούς διαχείρισης στο μέλλον, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

Σε όλη την Αττική θα υπάρχουν 22 σημεία όπου θα γίνεται η ανακύκλωση των φαρμάκων.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 50 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων από όπου υπολογίζεται ότι περίπου το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα συλλογής και ασφαλούς διαχείρισης των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον οικιακό τομέα, τη στιγμή που είναι γνωστό πως η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη φαρμάκων έχει άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Οι φαρμακευτικές ουσίες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος χάπιend, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί αδιαφανείς κάδοι «μονής οδού» με ειδική σήμανση, σε επιλεγμένα σημεία στην Αττική και συγκεκριμένα σε 2 super-markets της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, στο εμπορικό κέντρο AVENUE και στο δίκτυο των 19 καταστημάτων Electronet. Οι πολίτες καλούνται να απορρίψουν τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους, στους ειδικούς κάδους, χωρίς την εξωτερική τους συσκευασία, παρά μόνο το περιεχόμενο. Η εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων μπορεί να απορρίπτεται στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών.

Τη συλλογή και τη διασυνοριακή μεταφορά των φαρμάκων προς καταστροφή στο εξωτερικό έχει αναλάβει σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων η πιστοποιημένη για το σκοπό αυτό εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων Envirochem Ελλάς.

Ο Ιωάννης Ζιώμας, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τόνισε πως «Υπολογίζεται ότι το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφεται στις φαρμακοβιομηχανίες από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, επειδή έχουν λήξει πριν ακόμα πουληθούν. Επιπλέον, ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιεχομένων του οικιακού φαρμακείου καταλήγει δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, στους όποιους χώρους διάθεσης. Πρόκειται για ληγμένα φάρμακα, στα οποία έχει παρέλθει ο χρόνος ασφαλούς χρήσης ή φάρμακα τα οποία τελικά δεν χρησιμοποιήσαμε για διάφορους λόγους. Με διάφορους μηχανισμούς και κυρίως μέσω της εισόδου τους στον υδροφόρο ορίζοντα, οι φαρμακευτικές ουσίες, είτε αυτούσιες είτε μετασχηματισμένες, εισέρχονται στο βιολογικό μας κύκλο».

«Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, καλωσορίζουμε το πρόγραμμα χάπιend, συμμετέχοντας ενεργά και στηρίζοντας πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών της Αθήνας για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Προσδοκία μας είναι να αγκαλιάσει το κοινό της πόλης το εγχείρημα και να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας, αλλάζοντας συνήθειες και υιοθετώντας τους ενδεδειγμένους τρόπους απόρριψης οικιακών φαρμάκων», επεσήμανε από την πλευρά του ο Μάρκος Γερασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της sanofi-aventis για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Ιωάννης Τούντας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ΕΟΦ, έχοντας σαν βασικό του σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας, θεώρησε χρέος του να θέσει υπό την αιγίδα του την πρωτοβουλία χάπιend. Ευελπιστούμε ότι η συμβολή μας αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία μιας γενικότερης συστηματικής προσπάθειας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων φαρμάκων, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, αλλά και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε τα άχρηστα και ληγμένα φάρμακα να μην αποτελούν στο μέλλον απειλή ούτε για το περιβάλλον ούτε για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού».

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Post Bank Green Institute, κ. Δημήτρης Ζήσης, «για την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος χρειάζεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις συνέργιες και τις συνεργασίες. Καλώ όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί μας».

Περίπτερο ενημέρωσης του κοινού

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 (17.00 μμ. - 21.00 μμ.), το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 (10.00 πμ. - 21.00 μμ.), στη Μαρίνα Φλοίσβου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος στο ευρύ κοινό, με ενημερωτικό περίπτερο και διαδραστικές εκδηλώσεις.

Δικτυακός τόπος www.χapiend.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Περιβαλλοντικά Ασφαλή Διαχείριση Οικιακών Φαρμάκων και το πρόγραμμα χάπιend, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.xapiend.gr.

Ποια φάρμακα μπορείτε να πετάξετε στους κάδους

Συγκεντρώστε το σύνολο των ληγμένων φαρμάκων που διατηρείτε ή των φαρμάκων που δεν χρησιμοποιείτε πλέον και συγκεκριμένα τις καρτέλες δισκίων (blisters) ή τα σωληνάρια των φαρμακευτικών σκευασμάτων και πετάξτε τα στους ειδικούς κάδους ασφαλούς απόρριψης οικιακών φαρμάκων που θα βρείτε στα επιλεγμένα σημεία.

Σημεία ασφαλούς απόρριψης των οικιακών φαρμάκων:

skai.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/6/11 17:31

    τα φαρμακα που περισεβουν μετα την οπια θεραπια πρεπη να παραδιδοντε στα κεντρα υγιας η στα νοσοκομια για περετερο χριση και οχι να τα αφινουμε να λιγουν στα ντολαπια τον σπιτιονμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *