ροή ειδήσεων

Guardian: Η ελληνική κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης!

Με την ελληνική κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να πέφτουν, η βρετανική εφημερίδα Guardian, απαντά σε ερωτήσεις...
για τα αίτια της κρίσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης και εξηγεί για ποιους λόγους η Ελλάδα βιώνει την συγκεκριμένη κατάσταση .
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ένα πακέτο διάσωσης, τότε γιατί εξακολουθεί να υπάρχει κρίση;
Στην Ελλάδα χορηγήθηκε δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ, μόλις ένα χρόνο πριν. Αυτό συμφωνήθηκε μετά που οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχασαν την πίστη τους στην ικανότητα της χώρας να εξοφλήσει τα χρέη της, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να παρέμβουν και να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε με περικοπές στον ευρύτατο δημόσιο τομέα, για να μειώσει το έλλειμμά της στα επιτρεπτά όρια. Όμως, μόλις ένα χρόνο μετά, η εικόνα μετατράπηκε σε αρκετά δυσοίωνη: το πρόγραμμα λιτότητας έπληξε την οικονομική ανάπτυξη και αύξησε την ανεργία απότομα. Η Ελλάδα έχει χάσει μέρος των οικονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με αντάλλαγμα το πακέτο διάσωσης, πυροδοτώντας νέο γύρο περικοπών.
Αλλά δεν μπορεί απλά να δανειστεί από τις χρηματαγορές;
Η Ελλάδα αρχικά ήλπιζε να δανειστεί από τους διεθνείς επενδυτές και πάλι το 2012, αλλά με τις αποδόσεις των ομολόγων της σε επίπεδα ρεκόρ αυτό φαίνεται αδύνατο. Με δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες να διαμαρτύρονται στους δρόμους, και τη κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης, η πραγματική χρεοκοπία είναι πλέον μια ρεαλιστική δυνατότητα.

Πόσα, λοιπόν, περισσότερα χρήματα χρειάζεται η Ελλάδα;
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο το αρχικό πακέτο, ίσως αποτελείται από 60 δις ευρώ από πρόσθετη χρηματοδότηση και 60 δις ευρώ από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα όλο το πακέτο διάσωσης. Το ΔΝΤ έχει καθυστερήσει την έγκριση της λεγόμενης "πέμπτη δόσης" - αξίας περίπου 12 δισ ευρώ. - γιατί ανησυχεί για την ικανότητα της Ελλάδας να βγει η ίδια στις αγορές το 2012. Ωστόσο, η χώρα διαθέτει ήδη ένα εθνικό χρέος 330 δισ ευρώ, με το έλλειμμα να αναμένεται να πέσει στο 9,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυτό το χρόνο .

Επιπλέον 120 δισ ευρώ θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση;
Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί πλήρως μέχρι το 2014.  Οι ρυθμιστές πολιτικής ελπίζουν ότι μέχρι τότε θα έχουν μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι απλώς καθυστερούν το αναπόφευκτο, δηλαδή τη χρεοκοπία.

Γιατί λοιπόν οι αγορές είναι τόσο αναστατωμένες για την Ελλάδα;
Μια ελληνική στάση πληρωμών τώρα ανοιχτά περιγράφεται ως "στιγμή της Lehman Brothers" της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί το τόσο μεγάλο μέρος του χρέους της κατέχεται από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει μεταξύ 40% και 80% του χρέους της, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες απώλειες για τις τράπεζες.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μετάδοσης προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που εφαρμόζουν ήδη τα δικά τους προγράμματα λιτότητας τους με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια.
Έτσι, αν η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, γιατί οι πολίτες διαμαρτύρονται;
Οι όροι της δεύτερης διάσωσης είναι σκληροί, συμπεριλαμβανομένης τη μείωση κατά 10% στις δημόσιες δαπάνες και κατά 33% μείωση των μισθών στο δημόσιο. Οι Έλληνες έχουν ήδη πληγεί από τις φορολογικές αυξήσεις και περικοπές αποδοχών, και υπάρχει βαθιά οργή εναντίον των πολιτικών όλων των κομμάτων καθώς και του ΔΝΤ. Η πολιτική κρίση έχει πλέον κλιμακωθεί, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου, απέτυχε να ωθήσει τις νέες περικοπές μέσω του κοινοβουλίου. Οι απεργίες συνεχίστηκαν την Πέμπτη, μετά από τη γενική απεργία της Τετάρτης.

Μήπως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχουν σχέδιο Β;
Η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζει ότι ο Παπανδρέου έχει κάνει κακή διαχείριση της κατάστασης με πολύ μεγάλες περικοπές.  Αντ 'αυτού, η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ ενός πιο επιθετικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου της πώλησης στην Ελλάδα της ΔΕΗ, οι οποίες θα αποφέρουν τα κεφάλαια για να αποφευχθούν κάποιες φορολογικές αυξήσεις.

Η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να αποσυρθεί από το ευρώ;
Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από την χρεοκοπία και την εγκατάληψη του ενιιαίου νομιίσματος. Αυτό θα επιτρέψει να υποτιμήσει, τη βελτίωση της οικονομικής της ανταγωνιστικότητας, καθιστώντας τις εξαγωγές φθηνότερες. Το αντεπιχείρημα, όμως, είναι ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα προκαλέσει πλήρες χάος. Οι καταθέτες θα σπεύσουν να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους πριν από τη μεταστροφή αυτή. Ακόμη και οι ελληνικές τράπεζες που επιζησουν, δεν θα μπορούσαν να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Είναι η ευρωζώνη ασφαλής;
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ απαγορεύει ρητά μια χώρα της ευρωζώνης να φύγει από το ευρώ. Ορισμένοι παρατηρητές, όμως, έχουν δείξει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μια "προσωρινή άδεια απουσίας" αντ 'αυτού. Μια άλλη δυνατότητα είναι το ευρώ να χωριστεί, με τα ασθενέστερα μέλη να στραφούν σε ένα νέο κοινό νόμισμα που να αξίζει λιγότερο από το αρχικό ενιαίο νόμισμα.

Πώς θα μπορούσε μια χρεοκοπία να αποφευχθεί;
Ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ότι η απάντηση στα προβλήματα στην Ελλάδα είναι να "reprofile" τα χρέη της, έτσι ώστε τα ομόλογα θα πρέπει να επιστραφούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να αγοράσει η Ελλάδα χρόνο, ενώ θα διαφυλάσσει τους δανειστές από μια πραγματική χρεοκοπία. Θα δημιουργήσει, επίσης, χρόνο για τις τράπεζες να προετοιμαστούν για μια μελλοντική στάση πληρωμών με τη δημιουργία των αποθεματικών κεφαλαίων τους.
Είναι οι ηγέτες της Ευρώπης ενωμένοι;
Μετά βίας. Η κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει μια σημαντική διάσπαση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η Γαλλία υποστηρίζει την αναδιάταξη του χρέους, η ιδέα συναντά την παγωμένη απάντηση της Γερμανίας, όπου υπάρχει έντονη απροθυμία να επιτρέψει στους ιδιώτες πιστωτές να μοιραστούν το βάρος του χρέους. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια υψηλού επιπέδου αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αντιτίθεται αμείλικτα κάθε «κούρεμα» - ή μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων - που επιβάλλονται στους πιστωτές, και τη Γερμανία.
Θα μπορούσε η ιδέα του reprofiling να λειτουργήσει?

Σύμφωνα με τους οίκους πιστωληπτικής ικανότητας, τα "μαστορέματα" με τα ομόλογα με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τεχνική χρεοκοπία. Μια άλλη επιλογή είναι μια ευθεία "μετακύλιση", στην οποία η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα που έχουν ωριμάσει και αμέσως μετά θα δανειστεί τα χρήματα πίσω. Και πάλι, οι οίκοι αξιολόγησης αναρωτιούνται κατά πόσον αυτό θα γινόταν σε εθελοντική βάση.

Ποιοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε περίπτωση στάσης πληρωμών στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει δανειστεί από μια μεγάλη ομάδα επενδυτών. Πολλοί από αυτούς είναι οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλοι είναι τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΚΤ έχει γίνει πρόσφατα ένα ακόμα σημαντικός δανειστής προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διάσωσης που έλαβαν χώρα το περασμένο έτος. Η χρεοκοπία θα έβλαπτε τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες ειδικότερα. Ήταν μερικοί από τους μεγαλύτερους δανειστές, κατέχοντας περισσότερο από τα δύο τρίτα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χέρια των διεθνών δανειστών στο τέλος του περασμένου έτους. Οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν 22.7 δισ ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ οι γαλλικές τράπεζες 15 δισ. ευρώ. Η Ιταλία και η Ιαπωνία, αντίθετα, έχουν επιβιώσει με τεράστια χρέη για δεκαετίες, επειδή τα δημόσια ταμεία τους έχουν δανειστεί από τους εγχώριες αποταμιευτές.

Η Βρετανία πρόκειται να συμβάλλει οικονομικά για την Ελλάδα ... και γιατί;
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι θέλουν και οι 27 χώρες της ΕΕ να λάβουν μέρος στην επόμενη διάσωση. Το πρώτο σχέδιο διάσωσης περιορίστηκε στις 16 χώρες της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα λάβει επιπλέον 100 δισ ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει ενισχύσει με 15 δισ. ευρώ συνολικά.

Τι θα σήμαινε μια ελληνική χρεοκοπία για μένα;
Τα χρήματα που υποσχέθηκαν στην Ελλάδα προσφέρονται με τη μορφή επιστρεπτέων δανείων, όχι ελεημοσύνες, οπότε υπάρχει μόνο ο οικονομικός αντίκτυπος, αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί τα χρέη της κάποια στιγμή στο μέλλον. Ο σκοπός της διάσωσης είναι να αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Η Βρετανία δάνεισε στην Ιρλανδία επιπλέον 7 δισ. λίρες για να συμπληρωθούν τα κεφάλαια από τη ΕΕ και το ΔΝΤ τα οποία αναμένεται να τα αποπληρώσει στο μέλλον. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι Ελλάδα και η Ιρλανδία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη Ισλανδία, η οποία αρνείται να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσό των 2 δισ. που είχε λάβει ως "δάνειο"
newcode.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *