ροή ειδήσεων

Oxfam: Προβλέπεται εκτόξευση στις τιμές βασικών τροφίμων έως το 2030 !!

Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής θα υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2030, εκτός εάν...


οι ηγέτες των κρατών αναλάβουν δράση ώστε να μεταρρυθμίσουν το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα, βελτιώνοντας τις ρυθμίσεις της αγοράς τροφίμων και επενδύοντας σε ένα παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα, προειδοποιεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Oxfam.

Σύμφωνα με το BBC, στην έκθεσή της με τίτλο “Growing a Better Future”, η Oxfam εκτιμά, πως μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, το μέσο κόστος των σιτηρών θα αυξηθεί κατά 120% έως 180%, ενώ η αύξηση αυτή θα οφείλεται κατά 50% στην κλιματική αλλαγή.

“Το σύστημα των τροφίμων πρέπει να αναθεωρηθεί, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις πιεστικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων και της σπανιότητας της γης, του νερού και της ενέργειας”, δήλωσε η Μπάρμπαρα Στόκινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam.

Στην έκθεσή της η οργάνωση παρέθεσε τέσσερις “περιοχές υψηλού κινδύνου επισιτιστικής ανασφάλειας”, τη Γουεταμάλα, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν και την ανατολική Αφρική.

“Υπνοβατούμε προς μία κρίση, που μπορεί να αποφευχθεί. Σήμερα, ένας στους εφτά ανθρώπους ζουν υπό καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να τους θρέψει όλους”, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης, στη Γουατεμάλα, 865.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από υποσιτισμό, εξαιτίας της απουσίας κρατικής επιχορήγησης στους αγρότες, που στηρίζονται στην εισαγωγή τροφίμων.

Στην Ινδία, εκτιμάται, ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν το διπλάσιο του ποσοστού που αναλογεί στο εισόδημά τους για τρόφιμα, σε σύγκριση με όσα ξοδεύουν οι Βρετανοί.

Στο Αζερμπαϊτζάν, η παραγωγή σιταριού το 2010 σημείωσε πτώση 33%, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνει εισαγωγή από τη Ρωσία και το Καζακστάν, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα το Δεκέμβριο του 2010 ήταν κατά 20% υψηλότερες, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Στην ανατολική Αφρική, περίπου 8.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις στα τρόφιμα, εξαιτίας της ξηρασίας, με τις γυναίκες και τα παιδιά να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακόμη, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί, ότι “οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια”.

Η Oxfam προτείνει και καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών, να λάβουν άμεσα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πρώτων υλών, η ρύθμιση των αγορών, η αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων και οι επενδύσεις σε μικροκαλλιεργητές και κυρίως γυναίκες.

cosmo.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *