ροή ειδήσεων

Οι άγγελοι των ελληνικών παραλιών

Αυξημένη ζήτηση έχει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη...
Καλοκαίρι, θάλασσα, ανεμελιά... Μια ανεμελιά που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να στοιχίσει ακριβά... Τα ατυχήματα μέσα στη θάλασσα κάποτε έχουν τραγικές συνέπειες, καθώς οι πνιγμοί λουομένων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αναδεικνύοντας συχνά τους ναυαγοσώστες στους αγίους των ελληνικών ακτών.

Ναυαγοσώστες δεν διαθέτουν βέβαια όλες οι παραλίες, ωστόσο σύμφωνα με τη νομοθεσία, που ρυθμίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 23/2000, επιβάλλεται η απασχόλησή τους σε λουτρικές εγκαταστάσεις που έχουν χαρακτηριστεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή ως πολυσύχναστες.

Οι παραλίες αυτές μπορεί να είναι δύο κατηγοριών. Είτε οργανωμένες πλαζ για την είσοδο, στις οποίες απαιτείται η καταβολή εισιτηρίου, είτε ανοιχτές παραλίες, στις οποίες εκμισθώνονται στους λουόμενους ξαπλώστρες, ομπρέλες ή άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής από επιχειρηματία ή άλλο φορέα ακόμα και αν δεν υπάρχει αντίτιμο για την είσοδο στην παραλία.

Παρ' όλα αυτά δεν θεωρούνται πολυσύχναστες όλες οι παραλίες της δεύτερης κατηγορίας και κατά συνέπεια δεν έχουν όλες ναυαγοσώστη. Όπως δηλώνει στο «Έθνος του Σαββάτου» η κ. Βάνια Βήχου, διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, τουλάχιστον στην Αττική, όλες οι παραλίες που κατά τον νόμο οφείλουν να έχουν ναυαγοσώστη, έχουν πράγματι.

Ωστόσο η εικόνα δεν είναι η ίδια για την περιφέρεια, καθώς, όπως λέει η ίδια, πολύ συχνά οι δήμοι καθυστερούν να προκηρύξουν τις θέσεις ναυαγοσώστη με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται τελικά τον Ιούλιο, ενώ ο νόμος ορίζει την απασχόλησή τους για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως και 31η Αυγούστου.

Για να γίνει κανείς ναυαγοσώστης, θα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα σε κάποια από τις ιδιωτικές σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να περάσει τις εξετάσεις του λιμεναρχείου, προκειμένου να πάρει τη σχετική άδεια.

Μολονότι η συγκεκριμένη δουλειά παρουσιάζει το μειονέκτημα ότι είναι εκ των πραγμάτων εποχική -με δεδομένο και το ότι η απορρόφηση ναυαγοσωστών σε πισίνες δεν είναι νομικά επιβεβλημένη-, όπως λένε οι άνθρωποι που απασχολούνται στη ναυαγοσωστική, πρόκειται για μια ειδικότητα που δεν έχει κορεστεί.

«Έχω δουλειά κάθε καλοκαίρι και επιλέγω εγώ πού θα πάω. Πέρυσι ήμουν στη Ρόδο, φέτος εδώ», δηλώνει η Νομική Κουτσουμπάρη, ναυαγοσώστρια στην ανοιχτή παραλία στο Μικρό Καβούρι. «Η αμοιβή κυμαίνεται από 900 - 1.200 ευρώ τον μήνα.

Το πρόβλημα είναι ωστόσο ότι επειδή είναι λίγος ο χρόνος της απασχόλησης, δεν προλαβαίνουμε καν να συμπληρώσουμε τα ένσημα που χρειάζονται για να μπούμε στο Ταμείο Ανεργίας. Είναι ένα καλό χαρτζιλίκι», συμπληρώνει η Νομική, η οποία μόλις ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές και δεν έχει άλλη απασχόληση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

24wro.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/7/11 14:42

    ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΟΚ!!!!
    ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!!!!
    ΠΡΟΔΟΤΕΣ & ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ!!!
    ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!!!
    ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!
    ΑΛΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *