ροή ειδήσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΤΔΘ ΓΙΑ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Καταστρέφεται στην Ρόδο η κληρονομιά των Οθωμανικών μνημείων
Στο τζαμί Μουράτ Ρείς και στην αυλή του συγκροτήματος του που χτίστηκαν...



την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ρόδο θα ιδρυθεί κέντρο φιλαρμονικής. Με βάση την είδηση της εφημερίδας Ζαμάν, ο δήμος Ρόδου κατασκευάζει στην ετοιμόρροπη αυλή του συγκροτήματος Μουράτ Ρείς ένα κέντρο φιλαρμονικής.

Με βάση την πινακίδα στην είσοδο του τζαμιού Μουράτ Ρείς που έκλεισε το 1972 και του αντίστοιχου συγκροτήματος, 900 χιλιάδες ευρώ δαπανώνται για την επισκευή τους. Όμως με βάση την είδηση αντί για επισκευή, κατασκευάζεται στην αυλή κέντρο εκπαίδευσης της φιλαρμονικής. Οι Τούρκοι που ζούνε στο νησί αντιδρούνε στην απόφαση του δήμου, λέγοντας πως το συγκρότημα αφαιρείται από τα χέρια των μουσουλμάνων και θα εξαφανιστεί.

Στην είδηση αναφέρεται ότι από την 400 ετών κυριαρχία της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Ρόδο υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία. Ο Μουράτ Ρείς την εποχή του Κανουνί Σουλτάν εντάχθηκε στο στόλο του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά και μετείχε στην ναυμαχία της Πρέβεζας με αντίπαλο τον στόλο των σταυροφόρων υπό τον Αντρέα Ντόρια. Ο Μουράτ Ρείς έπεσε μαχόμενος και θάφτηκε στην Ρόδο. Το συγκρότημα Μουράτ Ρείς πήρε από αυτόν το όνομα του και είναι γνωστό ως τουρκικό νεκροταφείο πολλών Οθωμανών στρατιωτών. Περιλαμβάνεται στην λίστα των μνημείων της UNESCO. Το ίδρυμα διαφύλαξης Ισλαμικών μνημείων Ρόδου φέρεται να αδιαφορεί για την καταστροφή του.

Χαμπίμπογλου : Γίνεται προσπάθεια να σβηστούνε τα ίχνη της Οθωμανικής κληρονομιάς

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης δήλωσε σχετικά : ¨Ένα από τα εξέχοντα από πλευράς ιστορίας και πολιτισμού νησιά της Ελλάδας η Ρόδος, κατέχει σημαντικό μέρος στην ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πολλά από τα μνημεία που έμειναν από την κυριαρχία εκατοντάδων ετών της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σήμερα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούνε μεγάλες καταστροφές. Όπως γίνεται στην Δυτική Θράκη, έτσι και στην Ρόδο πολλά μνημεία που ανήκαν σε βακούφια με διάφορες δικαιολογίες ή και χωρίς δικαιολογίες βγαίνουν από τα βακούφια και είτε αφήνονται στην εγκατάλειψη είτε χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Την ώρα που ώρα που το συγκρότημα Μουράτ Ρείς χρειάζεται επισκευή, το να κατασκευάζεται στην αυλή του ένα νέο κτίσμα για κέντρο φιλαρμονικής, είναι καταρχάς ασέβεια στην ιστορία. Φυσικά και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω. Καθώς οι Τούρκοι που ζούνε σε Ρόδο και Κω δεν είναι αναγνωρισμένη ως μειονότητα, για διάφορους λόγους στο παρελθόν, έκλεισαν τα τουρκικά σχολεία και τα τζαμιά στα οποία προσεύχονταν. Σήμερα μόνο ένα τζαμί υπάρχει στην Ρόδο για προσευχή… Για αυτό το λόγο οι Τούρκοι που ζούνε στην Ρόδο πιστεύουν πως ο πραγματικός σκοπός είναι να σβηστούνε τα ίχνη της οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ρόδο.

Ανακοίνωση τύπου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης 11-7-2011

tourkikanea.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/7/11 22:05

    ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/7/11 22:15

    :
    Ανώνυμος είπε...
    ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ

    13/7/11 22:05
    ===============================================

    Κριμα για την γραφή σου.

    Τα πολιτιστικά μνημεία ειναι διαχρονικά σεβαστά και απο τον χειρότερο εχθρό.

    Εξυπνη κίνηση δεν ειναι να δημιουργηθεί θύλακας αντίδρασης και θρησκευτικών προβλημάτων στην Ρόδο και στην Κώ, αλλα σεβόμενος πρώτα απ΄ολα την θρησκευτική πίστη του άλλου , να καταφέρεις να τον κερδίσεις με τον τρόπο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/7/11 22:22

    ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ...ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΜΟΥ..ΕΣΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ..ΕΓΩ ΟΧΙ..ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ...ΞΥΠΝΑ..ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΙΣΑ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/7/11 22:38

    @ 13/7/11 22:22

    =============================================

    Δεν ισοπεδώνω τα πράγματα, ουτε τα έκανα ισα, και ουτε τους υποστηρίζω..

    Και δεν καταλαβαίνω γιατί να καταστρέψουμε η να αφήσουμε να καταστραφεί ενα ιστορικό μνημείο μιάς άλλης εποχής.
    Ουτε εξυπνάδα ειναι αυτό η ξύπνιος οποιος σκέπτεται έτσι.

    Δεν μας τιμά τέτοιου είδους συμπεριφορές.

    Και ουτε εξετάζοντας επειδή έκαναν την Αγιά Σοφιά το 1453 τζαμί η μετέπειτα μουσείο να εχω σήμερα εν ετει 2011 αντίστοιχες σκέψεις..

    ΥΓ .Ετσι και για την σύγχρονη ιστορία..... Και οι Ερυθροί Χμέρ στην Καμποτζη με τις εκκαθαρίσεις τους σεβάστηκαν τους Βουδιστικούς ναούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/7/11 22:47

    re aisixtir

    13/7/11 22:43


    Πρώτα εσεις ευγενικέ μου και υψηλής νοημοσύνης κύριέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/7/11 23:38

    ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ, ΙΣΩΣ ΤΟΥΡΚΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΓΟΓΗΣ. ΖΟΥΝ ΣΠΟΥΔΆΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΏΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΒΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΊΖΟΥΜΕ ΟΠΌΤΕ- Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης- ΝΑ ΚΑΤΣΗ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΆΝΟΙ ΡΟΔΙΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΎΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΑΞΊΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΕΒΑΣΜΌ ΟΥΤΕ ΤΊΠΟΤΑ.ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΟΛΟΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΌ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ.Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΊΖΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ" ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗ...............???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/7/11 00:06

    στειλτε την μπουλτοζα τοσες εκκλησιες εκαναν σταυλους και αλλα τοσα μνημεια κατεστρεψαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/7/11 00:44

    Λυπαμαι πολυ για την προσπαθεια κυκλων της Θρακης, να εισαγουν τα προβληματα τους στην Ροδο. Ουδεμια σχεση εχει η κατασταση των εδω μουσουλμανων, με αυτα που επικαλουνται εξωγενης παραγοντες για να δημιουργησουν προβληματα. Εδω υπαρχει σεβασμος στους μουσουλμανους, και καλες σχεσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/7/11 01:00

    Αφου γράφεται ότι είναι ετοιμόρροπο..δεν ειναι καλυτερα να κατεδαφιστει και να χρησιμοποιηθει ο χωρος για αλλο σκοπό,μη γινει και κανενα ατυχημα. Εγώ πάντως είμαι αντίθετος στο να δαπανηθούν χρήματα για να ανακατασκευή του σε περίπτωση που υπάρξει και αυτη η άποψη. Καλύτερα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/7/11 16:19

    ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΦΗΣΑΜΕ???ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ,ΜΙΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ,ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *