ροή ειδήσεων

Η σοβαρή διάσταση της αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη χρονικά καμπή. Μια χρονική συγκυρία στην οποία συμπίπτει η χώρα μας να ευρίσκεται στη δίνη της χειρότερης μεταπολεμικά κρίσης...


Τη χρονική αυτή στιγμή όμως, όπου στη διεθνή κοινή γνώμη εξυφαίνεται μια περιρρέουσα αμφισβήτηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας να υπερβεί αυτή τη δοκιμασία, ενώ καλείται ταυτόχρονα να εδραιώσει διεθνώς τα ερείσματα της πολιτισμικής και τουριστικής της υποδομής δημιουργείται ταυτόχρονα μία ανυπέρβλητη ευκαιρία υπέρβασης και αξιοποίησης της .


«Δε θα βγούμε από την κρίση με μαγικές συνταγές, αλλά μέσα από τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου 19η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, όπου έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού.


Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Αρχηγός της κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο από το Ζάππειο II για επανεκκίνηση της οικονομίας μας με μεγάλη έμφαση στην δημιουργικότητα και την καινοτομία ως μοναδικής οδού για να ξεφύγει η χώρα μας από την κρίση.


Ουδείς νομίζω πλέον αμφισβητεί ότι πρέπει επιτακτικά να επιτελεσθεί αυτό αλλά η προσοχή όλων επικεντρώνεται κυρίως στο πώς το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη.


Σε μια περίοδο λοιπόν που στην κοινή γνώμη επικρατεί η άποψη ότι εξαναγκαζόμαστε να εκποιήσουμε την περιουσία μας και να «ξεπουλήσουμε τα ασημικά μας» προκειμένου να αποπληρώσουμε επαχθώς τους δανειστές μας, ας δούμε πώς το εγχείρημα της Αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου μας δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την άυλη και αμύθητη περιουσία μας και να εξελίξουμε τη χώρα μας με ένα καινοτόμο και εμβληματικό έργο ενισχύοντας σημαντικά τη φήμη και την πληγείσα ανταγωνιστικότητά μας.


Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ


Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.


ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


Φιλοσοφία και φιλοδοξία του πολλά υποσχόμενου αυτού εγχειρήματος το οποίο έχει υιοθετηθεί με ομόφωνες αποφάσεις δύο διαφορετικών δημαρχιακών αρχών από το 1999 μέχρι σήμερα, είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό ήλιο την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς


ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ


Η σύλληψη του εγχειρήματος ενδείκνυται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με μοντέρνα καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα.


Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μίαδιεθνή επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού αλλά και την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ


Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως προσωπικοτήτων και της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως χορηγίες από μείζονα Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίξεις Περιφερειακών και δημαρχιακών αρχών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.


ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Κατά τα πρότυπα δε του συναφούς παραδείγματος της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (www.bibalex.org) και προςαποφυγή πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης προτείνεται επίσης , τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός θεματικού μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την Ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου συνάντησης παγκόσμιας ειρήνης που θα στεγάζει ένα πολιτιστικό πολυχώρο που θα περιέχει Συνεδριακό Κέντρο , Εκθεσιακούς χώρους , αμφιθέατρο , αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.


ΕΔΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ


Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.


Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό , κρινόμενο αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνοντας τηνσύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.


Γιώργος Α. Μπαρμπούτης


Εκπρόσωπος Έργου Κολοσσού Δήμου Ροδίων
Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Ιδρυτικό μέλος SITE Greece
Γ. Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας RODOS PALACE"


tourismlobby.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/7/11 15:28

    Αρλουμπες απροσδιοριστιες και γενικοτητες
    Σαν γραπτά σε σχολική εφημερίδα
    Στα 15 μου τα έγραφα αυτά έλεος .........
    Απορώ με τέτοιες λογικές .......
    Ας γρεμισουμε πρώτα το ασχημοτερο κτήριο του Αιγαίου........( χουντικοι ουρανοξύστες με μπαλοσιμο και θαλασσοδανεια ) και μετα να υποδεικνυουμε με ποιο τροπο θα διαχειρίζονται τα κρατικά χρήματα και η ιστορία του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/7/11 15:31

    Οποιαδήποτε οπτική αναφορά στον Κολοσσό είναι εκ προοιμίου άκυρη, γιατί κανείς δε γνωρίζει ακριβώς τη μορφή του, αλλά ούτε και τη θέση του.
    Η απεικόνιση με ανοιχτά τα πόδια στην είσοδο του λιμανιού είναι σχεδιαστική απόδοση που εμφανίστηκε στο μεσαίωνα, ενώ υπάρχει η θεωρία ότι τελικά ήταν τα πόδια κολλημένα μεταξύ τους. Όσον αφορά τη θέση του, υπάρχουν διάφοες εκδοχές.

    Είναι σαν απλά να ήταν γνωστό ότι κάποτε κάπου στην Αθήνα υπήρχε ένας Παρθενώνας που γνωρίζουμε ότι φαινόταν από μακρυά και να πηγαίναμε σήμερα να τον κατασκευάσουμε πχ στον Λυκαβητό έτσι όπως εμείς φανταζόμαστε ότι ήταν.
    Αυτά μόνο ψευδείς εικόνες και εντυπώσεις δημιουργούν.

    Όσον αφορά τη διαχείριση, όλα αυτά τα κέντρα πολιτισμού, Συνάντησης Παγκόσμιας Ειρήνης, πολυχώροι, χώροι συναυλιακοί κλπ, συγνώμη, αλλά είναι φαντασία (να το πω ευγενικά). Δεν αποδίδουν, είναι απλά για να κάνουμε κάτι, το οποίο μάλιστα στο τέλος θα ρημάξει. Το μόνο που ίσως άξιζε, ίσως, θα ήταν ένα μικρό μουσείο, όπου θα παρουσιάζονταν στοιχεία για τον Κολοσσό, από τις έως σήμερα έρευνες, μακέτες και αντίγραφα των διάφορων εκδοχών κλπ.

    Μιχάλης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/7/11 01:16

    Έχει να πέσει ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/7/11 01:30

    Αρκεί να διαβάσει κανείς τις 4 τελευταίες γραμμές για να καταλάβει το μέγεθος της λαμογιάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *