ροή ειδήσεων

Τα best of του νησιού των Ιπποτών

Η Ρόδος είναι πρόκληση, από κάθε άποψη. Το μέγεθός της δημιουργεί ακόμη και στον πιο φανατικό επισκέπτη της αμφιβολίες σχετικά με το πόσο καλά την γνωρίζει... Η υπέρμετρη «αξιοποίησή» της στήνει τουριστικές παγίδες μπροστά από τις φυσικές ομορφιές της, δυσκολεύοντάς ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο να την αγαπήσει. Και η κακή φήμη που πηγάζει από αυτήν την «αξιοποίηση» βάζει ακόμη και τον πιο εξασκημένο ταξιδιωτικό συντάκτη να παραθέτει επιχειρήματα, αισθανόμενος ότι απολογείται, μπροστά σε απορημένα βλέμματα κάθε φορά που δηλώνει πως την αγαπά.




Αντί για επιχειρήματα, εμείς συγκεντρώνουμε τριάντα αγαπημένες διευθύνσεις, παραλίες και βόλτες, που μπορούν να αποδείξουν πως το νησί των Ιπποτών εκτείνεται πολύ πέρα από τα beach bars στο Φαληράκι και τα άσχημα resorts της πενταήμερης. Βάζετε στοίχημα;

Best of… παραλίες Γλύστρα: Ένας λιλιπούτειος, αμμουδερός κολπίσκος που κλείνει στις άκρες του από δύο πράσινα λοφάκια, έντεκα χιλιόμετρα από τη Λίνδο, στο δρόμο για το Νότο, είναι, σύμφωνα με τους ντόπιους, η ωραιότερη παραλία του νησιού. Χρυσαφένια άμμος, πρασινογάλαζα νερά και ένα πάλαι ποτέ μυστικό που όσο πάει και διαρρέει. Ελάτε νωρίς, για να πιάσετε θέση στον ήλιο.

Πρασονήσι: Ο παράδεισος των surfers, το νοτιότερο άκρο του νησιού απέχει περί τις δύο ώρες από την πόλη της Ρόδου, αξίζει όμως τον κόπο της οδήγησης, αν μη τι άλλο για το μοναδικό του τοπίο. Η στενή λωρίδα άμμου που τον χειμώνα σκεπάζεται από τα κύματα –εξ ου και η κατάληξη «νησί» του ονόματος– το καλοκαίρι αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, δημιουργώντας μια ήρεμη παραλία για βουτιές και μια φουρτουνιασμένη για σερφ. Διαλέγετε και παίρνετε.



Άγιος Παύλος: Μην ακούσουμε γκρίνιες. Μπορεί να είναι πήχτρα στους ηλιοκαμένους τουρίστες, που κατεβαίνουν με τα πόδια από την Λίνδο για βουτιές, είναι όμως και μια από τις πλέον εξωτικές παραλίες του Αιγαίου, με τα τιρκουάζ νερά του, την μικρή αμμουδιά και τα βραχάκια – βατήρες για βουτιές. Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα είναι, για ευνόητους λόγους, οι καλύτερες ώρες του.

Βλυχά: Όσοι δεν πολυσυμπαθούν τις οργανωμένες παραλίες, εδώ θα βρουν τον παράδεισό τους. Ναι μεν ένα τμήμα της παραλίας των Βλυχών καταλαμβάνεται από ξαπλώστρες και ομπρέλες, το υπόλοιπο, όμως, εξίσου μεγάλο κομμάτι της διατηρεί ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του. Ψιλό, λευκό βοτσαλάκι και καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά συμπληρώνουν την εικόνα.


Τσαμπίκα: Ψιλή άμμος που χρυσαφίζει στον ήλιο, πεντακάθαρα, γαλάζια νερά, και θεόρατα βράχια που υψώνονται πίσω και γύρω της δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο σε μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. Στην κορυφή του βράχου είναι κτισμένη η μονή της Παναγίας Τσαμπίκας, που έδωσε το όνομά της στην παραλία. Η παραλία είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, το μέγεθός της όμως εξασφαλίζει και αρκετό χώρο για να απλώσετε την πετσέτα σας.

Αγαθή: Άλλο ένα "μυστικό" των ντόπιων που αρχίζει τελευταία να διαρρέει, η Αγαθή είναι μια μικρούλα, κουκλίστικη παραλία με χρυσαφένια άμμο και τιρκουάζ, διαυγή νερά. Θα τη βρείτε αν ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο δρομάκι από το παρακείμενο Χαράκι. Οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ θα την εκτιμήσουν ιδιαίτερα, καθώς η Αγαθή είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία της Ρόδου που φιλοξενεί σκηνές, μπροστά από τις σπηλιές στην άκρη της. Τα παρακείμενα ταβερνάκια εγγυώνται πως δεν θα σας λείψει ποτέ κρύο νερό.

Best of… βόλτες

Παλιά Πόλη της Ρόδου: Μπορεί να μοιάζει προφανής, υπερ-προβεβλημένη και υπερ-εκμεταλλευμένη, είναι όμως μακράν η καλύτερη βόλτα του νησιού, ιδιαίτερα αργά το απόγευμα και νωρίς το πρωί, όταν οι μεθυσμένοι τουρίστες κάνουν ανασύνταξη δυνάμεων πριν ή μετά το ξενύχτι. Μεσαιωνικά κτίσματα, λιθόκτιστα καλντερίμια που ελίσσονται κάτω από αψίδες και καμάρες, μιναρέδες που υψώνονται προς τον ουρανό, σπίτια με ολάνθιστα μπαλκόνια, κρυμμένες ή πολύβουες μικρές πλατείες, συνθέτουν ένα μωσαϊκό εποχών και πολιτισμικών επιρροών που στριμώχνει δυόμισι χιλιάδες χρόνια Ιστορίας σε 583 στρέμματα. Ποιος μπορεί να την κατηγορήσει για την πολυκοσμία της;

Λίνδος: Το έτερο «δυνατό χαρτί» του νησιού, σφύζει από ηλιοκαμένους τουρίστες και μαγαζάκια με σουβενίρ, παραμένει, όμως, παρ’ όλα αυτά ένας υπέροχος λαβύρινθος καλντεριμιών που ελίσσονται ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπιτάκια και ανθισμένες αυλές. Είναι πιο «νησιωτική» από την Παλιά Πόλη της Ρόδου, και στεφανώνεται και από ένα πανέμορφο κάστρο – φυσικό οχυρό που με τα χρόνια μετατράπηκε σε φρούριο, το οποίο φωτίζεται το βράδυ, συμβάλλοντας στη ρομαντική ατμόσφαιρα της πόλης.

Αρχαιολογικοί χώροι: Έτη φωτός μακριά από τη λογική «μια που είμαστε εδώ, να δούμε και τα αρχαία», η Κάμειρος και η Ιαλυσός είναι προορισμοί αφ’ εαυτοίς. Η πρώτη, γνωστή και ως Πομπηία της Ελλάδας, καθώς η ξαφνική ερήμωσή της παραμένει ένα άλυτο μυστήριο που προβληματίζει αρχαιολόγους και ιστορικούς, γοητεύει με το φυσικό της περιβάλλον, που ατενίζει από ψηλά τη θάλασσα, την αρχαία αγορά και τον δωρικό ναό της. Στη δεύτερη ξεχωρίζουν τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και η αρχαία νεκρόπολη, η Ακρόπολη και ο Ναός της Πολιάδας Αθηνάς.



Επτά Πηγές vs. Πεταλούδες: Λίμνες, ποταμάκια, ξύλινα γεφυράκια και πεζοπορικές διαδρομές που θα εκπλήξουν όσους πιστεύουν πως τα νησιά δεν διαθέτουν εντυπωσιακά πράσινα φυσικά τοπία. Στις λιγότερο προβεβλημένες Επτά Πηγές το ταβερνάκι προσφέρει πολύ περισσότερο θέα στα τρεχούμενα νερά και την εντυπωσιακή βλάστηση γύρω τους, παρά ιδιαίτερες γεύσεις. Πολύ κοντά του, ξεκινά μία μικρή –και αρκετά κλειστοφοβική– σήραγγα, η οποία οδηγεί σε μια καταπράσινη λίμνη, που δημιουργείται από το φράγμα στην άλλη πλευρά του λόφου. Για να αποφύγετε το σκοτάδι και την υγρασία της σήραγγας, μπορείτε άνετα να σκαρφαλώσετε και να κατεβείτε το λοφάκι, σε περίπου 20 λεπτά χαλαρού περπατήματος. Σαν βγείτε στον πηγαιμό για τις Πεταλούδες, να θυμάστε πως η περίοδος κατά την οποία οι κάμπιες γίνονται πεταλούδες και ξεκινούν να πετάνε πάνω από τα –ούτως ή άλλως πανέμορφα– καταπράσινα μονοπάτια και ρυάκια είναι μετά τα τέλη Ιουλίου. Και πως, σύμφωνα με την πασίγνωστη γκρίνια «δεν είναι πια αυτό που ήταν» –όπως και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, έχει αλλάξει από την δεκαετία του ’80.

in2life

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/8/11 17:35

    τα βλυχα καλυτερη παραλια απο την καλαθο; θα μας τρελλανετε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/8/11 19:59

    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ?
    Η ΡΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ
    ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΤΟΠΕΙΑ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΧΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΜΑΞΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΛΗ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/8/11 21:04

    Όσον αφορά την παραλία της Τσαμπίκας.. έχω να πω ένα μήνυμα σε όλους τους υπεύθυνους..
    να πάτε να πηδηχτείτε..
    έχετε καταπατήσει κάθε νόμος αυτής της χώρας..
    οι ξαπλώστρες φτάνουν μέχρι την θάλασσα κυριολεκτικά, ενώ δεν υπάρχουν τα 100μ απόστασης μεταξύ των ομπρελών των διαφορετικών ενοικιαστών..
    την επόμενη φορά που θα ξαναπάω στην Τσαμπίκα, αν ποτέ συμβεί αυτό, να είστε σίγουροι ότι δεν θα ψάχνω χώρο να απλώσω την πετσέτα μου.. θα τραβήξω τις ξαπλώστρες μακριά και θα κάτσω.. και στα .. μου αν έχει και καμιά ομπρέλλα πάνω από το κεφάλι μου να μου κάνει σκιά.. μην περιμένετε και να σας πληρώσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/8/11 11:18

    SAN TN AGIA MARINA DN EXEI!!!! POPH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/8/11 15:10

    ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΦΙΛΟΣ 15/8/11 21:04
    ΣΤΗΝ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΓΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ.ΕΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΥΤΟ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΤΑΗΔΕΣ
    ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
    ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *