ροή ειδήσεων

«Λουκέτα» σε επιχειρήσεις για την αδήλωτη εργασία

Ολομέτωπο κατά της αδήλωτης εργασίας ανοίγει το υπουργείο Εργασίας, απειλώντας με «λουκέτα» όσες επιχειρήσεις βρεθούν να απασχολούν ανασφάλιστους...

Στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας, πέραν των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ και των ελεγκτών του ΙΚΑ αναμένεται να μπουν και οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, ενώ οι έλεγχοι δείχνουν ότι παρά τις νέες ρυθμίσεις, το πρόβλημα συνεχίζει να εντείνεται.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έδωσε εντολή για την εντατικοποίηση των ελέγχων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τομείς όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή οι καφετερίες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης καθώς και οι εταιρείες υπηρεσιών καθαριότητας και ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει καθιερώσει την υποχρεωτική πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή ΕΛΤΑ, ώστε να διευκολύνονται οι διασταυρώσεις στοιχείων για τις εισφορές των επιχειρήσεων.
Με βάση τους υπολογισμούς, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν ποσό άνω των 11 δισ. ευρώ από την αδήλωτη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και την αύξηση της ανεργίας.
Ενίσχυση του ΣΕΠΕ
Στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας –πάγιο αίτημα και της τρόικα που αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα- αναμένεται ότι θα συμβάλλει η εφαρμογή του νομοσχεδίου για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που προβλέπουν και τη συμμετοχή οργάνων του ΣΔΟΕ στα μικτά κλιμάκια ελέγχου των επιχειρήσεων και των χώρων εργασίας.
Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, σε επιχειρήσεις που δεν έχουν απογραφεί στο Ταμείο θα επιβάλλεται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τμημάτων ή της επιχείρησης συνολικά, μέχρι να προσκομιστούν τα πιστοποιητικά εγγραφής στα μητρώα των ασφαλιστικών φορέων.
Επίσης, σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτης εργασίας δύο φορές σε μια διετία, τότε θα επιβάλλονται ποινές που φθάνουν μέχρι και τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα από τρεις μέχρι δέκα ημέρες.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο καθιερώνει φυλάκιση έξι μηνών ή και χρηματική ποινή 900 ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και πρόστιμο ύψους 500-50.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση. Εφόσον ο εργοδότης συμμορφωθεί άμεσα, τότε μπορεί να πετύχει στο πρόστιμο έκπτωση 30%-80%.
Σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικών αδήλωτης εργασίας για δεύτερη φορά εντός τετραετίας, τότε η επιχείρηση θα οδηγείται σε αποκλεισμό από δημόσιους διαγωνισμούς για διάστημα από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια.
newscode.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/8/11 20:57

    Ωραίο σαν σκέψη, αλλά ομως στο δια ταύτα αν εφαρμοστούν αυτά τι γίνεται και ποιό θα ειναι το τελικό αποτέλεσμα?.

    Περισσότερα θα χαθούν σε τελική ανάλυση απο το κλείσιμο των μαγαζιών και των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας των μικροεπιχειρήσεων και μαγαζιών που εναπόμειναν και κραστιούνται ακόμα σε λειτουργία.

    Τα περισσότερα μαγαζάκια κρατιούνται ανοικτά, και οι μικροεπιχειρήσεις κουτσολειτουργούνε ακόμα γιατί δουλεύουν ετσι στην ..... ημιπαράνομη κατάσταση που δουλεύουν σήμερα.

    Καλή η "τάξις και η ηθική" αλλα το τελικό ομως αποτέλεσμα μετράει στην πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/8/11 22:34

    Για καντε μια βολτα σε ολα τα κλαμπ της Ροδου να δειτε ποσοι δουλευουν χωρις ΙΚΑ...σχεδον ολοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/8/11 00:53

    ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ!!!!!!!!!

    ΠΟΛΥ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/8/11 14:57

    @ 14/8/11 00:53

    Οι τιμές (σκοτωμένες) που δώσανε για να κλείσουν τα τουριστικά καταλύματα στα πρακτορεία,οσο σκληρό και απάνθρωπο και να ακούγεται βασίστηκε στο κόστος εργασίας μεγάλου αριθμού αν οχι ολων, δηλαδή εργαζομένων αλλοδαπών χωρίς ασφάλεια, με χαμηλούς μισθούς, ωράρια εξω απο την λογική κλπ.

    Δυστυχώς αυτή ειναι η πικρή αλήθεια σήμερα που οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση και στον ανταγωνισμο του τουρισμού μεταξύ των διαφόρων τουριστικών τόπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *