ροή ειδήσεων

Τουρισμός σε Νέες Συνθήκες

Χτες ανακοινώθηκε η δράση για τον Οκτώβρη Μεταποίηση σε Νέες Συνθήκες ΙΙ με υψηλότερα ποσοστά 50% και 60%...
Αυτό μάλλον δεν έλειπε, διότι αφενός έτσι θα δημιουργηθεί ένα κύμα μη υλοποιήσεων από τους εγκεκριμένους που θα ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους (εφόσον δεν βιάζονται) με εξαιρετικά καλύτερα ποσοστά επιδότησης, αφετέρου η πλειοψηφία των επενδύσεων εγκρίθηκε και άρα δεν υπάρχουν πολλοί που ήθελαν να επενδύσουν και δεν μπόρεσαν λόγω χαμηλής βαθμολογίας.

Κρίνοντας λοιπόν από το γεγονός ότι ο τουριστικός κλάδος παρά την κρίση κινήθηκε σε αξιοπρεπή νούμερα επιδόσεως, θεωρώ -έπειτα και από συζητήσεις με συναδέλφους μου- ότι εκεί υπάρχει ένα κενό, ένα έλλειμμα δράσεων. Και αυτή τη στιγμή «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» και ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ για επενδύσεις. Όχι σε 5 μήνες, ΤΩΡΑ και ΑΜΕΣΑ.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος αναφέροντας ενδεικτικά στοιχεία από μία υποθετική δράση:

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δράση διαθέσιμου προϋπολογισμού 1 δις €
50-60% ποσοστό επιδότησης (και επιτέλους περιφερειακή κατανομή καλή για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνιο που έχουν υψηλή συγκέντρωση τουριστικών επιχειρήσεων).

Επιλέξιμες επιχειρήσεις:

Νέες Επιχειρήσεις Ίδρυσης/Ανακαίνισης τουριστικών καταλυμάτων (1,2,3,4 αστεριών και 1,2,3,4 κλειδιών-ώστε να καλυφθούν όσοι δεν εντάσσονται Επενδυτικό)

Υφιστάμενες Επιχειρήσεις Επέκτασης/Ανακαίνισης τουριστικών καταλυμάτων (1,2,3,4 αστεριών και 1,2,3,4 κλειδιών – ώστε να καλυφθούν όσοι δεν εντάσσονται Επενδυτικό)

Επιλέξιμοι ΚΑΔ:

Τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, κάμπιγκ, διαμερίσματα, επαύλειες, καμπάνες)
Εστιατόρια-ταβέρνες-ψησταριές
Ενοικιάσεις σκαφών, αλόγων, αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, σανίδων, καταδύσεων
Τουριστικά πρακτορεία και όλες οι άλλες δραστηριότητες που είναι συναφείς με τον τουρισμό.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός:

Καταλύματα από 30.000-300.000€ για ίδρυση/ανέγερση
Καταλύματα από 30.000-200.000€ για ανακαίνιση
Λοιπές 20.000-150.000

Επιλέξιμες δαπάνες:

Καταλύματα
Κτιριακά ως 70% για ανέγερση/επέκταση
Κτιριακά ως 50% για ανακαίνιση
Επιλέξιμη η αγορά μεταφορικού μέσου για μεταφορά επισκεπτών >6 θέσεων

Λοιπές επιχειρήσεις

Κτιριακά ως 40%
Επιλέξιμη η αγορά επαγγελματικού μέσου (σκάφους, αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας) με υποχρέωση 7 ετών μη πώλησης

Χρόνος υλοποίησης 18 μήνες για τον τουρισμό και 12 μήνες για τα υπόλοιπα. Δικαίωμα παράτασης 6 μήνες λόγω χρονικής στιγμής έγκρισης (π.χ. Ιούνιο)… Τα περί ανωτέρας βίας παπατζιλίκια τέλος.

Δικαιολογητικά υποβολής αίτησης:

Υπεύθυνη δήλωση αποδοχής των όρων της δράσης «Έχω λάβει γνώση…» καθώς και ακρίβειας των υποβαλλόμενων της αίτησης από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας.

Άδεια λειτουργίας σε ισχύ (ή σήμα ΕΟΤ).

Μισθωτήριο ή Συμβόλαιο Ιδιοκτησίας του Ακινήτου επί του οποίου θα λάβει χώρα η επένδυση.

Οικονομικές προσφορές.

Στοιχεία τεκμηρίωσης των όσων αναφέρονται στην πρόταση και αφορούν στην ίδια την επένδυση και το μετά την ολοκλήρωση χρονικό διάστημα.

Χρονικά όρια διεκπεραίωσης

Χρόνος αξιολόγησης προτάσεων:
<1.000 προτάσεις 2 μήνες
<5.000 προτάσεις 3 μήνες
<10.000 προτάσεις 4 μήνες

Απόκλιση των παραπάνω: Ρήτρα 5% αύξηση επιδότησης ανά εβδομάδα που πληρώνεται από τα διαχειριστικά έξοδα του Ενδιάμεσου Φορέα. Εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του Ενδιάμεσου Φορέα για την ορθή και ακριβή εκτέλεση του έργου της αξιολόγησης.

Αίτημα ελέγχου: Δικαίωμα υποβολής 1 μήνα μετά την υπογραφή σύμβασης εγκεκριμένης επένδυσης.Με την υποβολή, αποστολή στον επενδυτή των δικαιολογητικών για την πληρωμή του.

Έλεγχος: 10 ημερολογιακές από το αίτημα ελέγχου.
Πληρωμή: 10 εργάσιμες από τον επιτόπιο έλεγχο.

Απόκλιση από τις παραπάνω προθεσμίες: 200€ για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης από τα χρήματα διαχείρισης του Ενδιάμεσου Φορέα.

Δικαίωμα προκαταβολής:

50% της επιδότησης με προσκόμιση της εγκριτικής επιστολής στην Τράπεζα, προεγγυοδοτημένο ποσό από ΕΤΕΑΝ. Λήψη χρημάτων με προσκόμιση επί πιστώσει τιμολογίων προμηθευτών, έκδοση δίγραμμων επιταγών στο όνομα του προμηθευτή.Άρα προκαταβολή σε όλους ανεξαιρέτως για γρήγορη υλοποίηση και απορρόφηση πόρων.

Αξιολόγηση

1.Σε κάθε περικοπή δαπανών να επισυνάπτεται αντίγραφο προσφοράς που να τεκμηριώνει τη «μεσοσταθμισμένη τιμή αγοράς». Άλλως επαναφορά της αρχικώς υποβληθείσας αξίας δαπάνης.

2.Επώνυμη αξιολόγηση από τους αξιολογητές με δυνατότητα ιχνηλασιμότητας. Υπεύθυνη δήλωση από τους αξιοογητές με ρήτρα ότι δεν έχουν σύνδεση με τη δράση αυτή πλην του σταδίου αξιολόγησης, τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργοδότες τους.

3. Όλες οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι/οδηγίες οτυ Υπουργείου στο διαδίκτυο με ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

4. Δικαίωμα ένστασης σε Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν υποχρεωτικά και Σύμβουλοι-Μελετητές.

Κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν την προτεινόμενη επένδυση:(εξέταση του επιχειρηματικού σχεδίου στην ουσία του και όχι κριτική της μέχρι τώρα επιχειρηματικής επίδοσης)

Υλικά και εξοπλισμός: Οικολογικά υλικά, χαμηλής κατανάλωσης συσκευές, αειφορία, υποκατάσταση ενεργοβόρων ή ρυπογόνων συσκευών/υλικών/πρώτων υλών.

Διεθνοποίηση επιχείρησης: Πολύγλωσση ιστοσελίδα, σύνδεση με τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού

Περιβάλλον: Βελτίωση στις Περιβαλλοντικές Επιδόσεις, Έναρξη Ανακύκλωσης, Αντικατάσταση ενεργειακών πηγών με φιλικότερες, αντιστάθμιση ανθρακικού αποτυπώματος, υπολογισμός κύκλου ζωής,υπηρεσίας, εξοικονόμηση νερού-ενέργειας

Στήριξη τοπικής αγοράς: Ποσοστό προμηθειών από επιχειρήσεις της Διοικητικής Περιφέρειας, τόπος μόνιμης κατοικίας εργαζομένων

Ποιοτικά κριτήρια πρόσθετης βαθμολογίας: Χορηγία τοπικών εκδηλώσεων, διοργάνωση events προώθησης και ανάδειξης τοπικών και εθνικών χαρακτηριστικών, διοργάνωση π.χ. αιμοδοσίας, κοινωνική υπευθυνότητα

Έλεγχος των δεσμευτικών κριτηρίων όχι κατά την αποπληρωμή αλλά 1 έτος μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης:

Νέες θέσεις εργασίας, περιβαλλοντικές επιδόσεις, προμήθειες από τοπικούς προμηθευτές…

Σε περίπτωση μη τήρησης, ισόποση επιστροφή ποσού επιδότησης στο ύψος που το κριτήριο συμμετείχε στη βαθμολογία της πρότασης. Όχι απένταξη εφόσον έγινε πιστοποίηση δαπανών σε α’ και τελικό έλεγχο.

Πληρωμή σε 2 δόσεις με την 1η δόση όταν υλοποιηθεί το 30-80% της επένδυσης.Ακόμα και στην περίπτωση προκαταβολής με τον παραπάνω τρόπο.

Λοιπές υπηρεσίες για αδειοδοτήσεις-εγκρίσεις:

Σε περίπτωση που υποβάλει εγκεκριμένη επιχείρηση αίτημα προς υπηρεσία με πλήρη δικαιολογητικά για έγκριση-αδειοδότηση (Πολεοδομία, ΕΟΤ, Δήμος) αυτή εξετάζεται με απόλυτη προτεραιότητα εντός 10 ημερολογιακών ημερών, εκτός και απαιτείται η απόφαση από 2 υπηρεσίες οπότε προστίθεται διάστημα 5 εργασίμων ημερών επιπλέον. Σε κάθε περίπτωση, εντός 15 εργασίμων ημερών (αν το αίτημα δεν έχει απορριφθεί), θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτό ήδη από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης. Το αντίγραφο του πρωτοκόλλου υποκαθιστά την έγκριση, συνοδεία Υ/Δ ότι το αίτημα δεν έχει λάβει απορριπτική απόφαση. Και όλα αυτά με σεβασμό στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ στην Ελλάδα.

panospanayiotopoulos.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *