ροή ειδήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1.500 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

Περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες, ενώ περισσότεροι από 600.000 καταναλωτές κάθε μήνα κάνουν τις αγορές τους από την άλλη πλευρά... των συνόρων, δαπανώντας περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δίνοντας μιά άλλη διάσταση της οικονομικής χρεωκοπίας επιχειρήσεων και καταναλωτών. Σημειώνει μάλιστα ότι στις παραμεθόριες περιοχές η μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο.

Ειδικότερα η ΕΣΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τον τελευταίο χρόνο και μετά τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, παρατηρούμε να ακολουθεί η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, αλλά και η φυγή των καταναλωτών που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές.

Περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές μας χώρες, ενώ οι Έλληνες που περνούν καθημερινά στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους αυξάνονται ανησυχητικά και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 600.000 σε μηνιαία βάση». Και σχολιάζει πως «οι έλληνες από πολίτες του τόπου μας», αναγκαζόμαστε να γίνουμε «πολίτες του κάθε τόπου».

Η μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και η «μετανάστευση» των καταναλωτών της μιας ημέρας προκαλούν μια ακόμα «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά, αφού όχι μόνο στερούν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά τα περιορισμένα «μετρητά» της ελληνικής αγοράς ξοδεύονται εκτός Ελλάδος. και προσθέτει ότι «σήμερα, 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο σκέπτονται τη φυγή.

Δυστυχώς, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αντί να επενδύσουν στην έδρα τους και στη χώρα που αναπτύχθηκαν, μεταναστεύουν αλλού, άλλες αφού κλείσουν, άλλες πριν υπαχθούν στο άρθρο 99 και άλλες πριν αδειάσουν τα ταμεία τους».

Από την άλλη πλευρά η ΕΣΕΕ τονίζει πως «την ίδια στιγμή η περιοριστική πολιτική που ακολουθείται στην ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά οδηγεί την παραγωγική ελληνική μεσαία τάξη στην καταστροφή.

Η κρίση πλήττει με ανελέητη σφοδρότητα τους μικρομεσαίους εμπόρους και καταναλωτές. Το ελληνικό εμπόριο έχει ανάγκη από ένα υγιές και δίκαιο κράτος που θα είναι αρωγός των δυνάμεων της αγοράς και όχι διώκτης τους. Θα πρέπει άμεσα να αντιληφθεί η Τρόικα ότι η ελληνική αγορά δεν αντέχει άλλη υπερφορολόγηση, πρόσθετα μέτρα και ισοπεδωτικές απαιτήσεις».

Βέβαια το «διασυνοριακό παρεμπόριο και λαθρεμπόριο» μαστίζουν τις περιφέρειες της Μακεδονίας, Θράκης, Β. Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Εμπορικών Συλλόγων ακριτικών περιοχών, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ελληνικού ρευστού χρήματος διαρρέουν κάθε χρόνο προς Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων.

Στην κορυφή των προτιμήσεων είναι τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, τα ποτά, τα τσιγάρα, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι επισκευές αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν όλα τα τρόφιμα της εβδομάδας. Η προτίμηση στη φτηνότερη βουλγαρική βενζίνη οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε μπαράζ λουκέτων βενζινάδικων της Ανατολικής Μακεδονίας, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50 ευρώ το λίτρο φθηνότερα από όσο κοστίζει στη χώρα μας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου η ΕΣΔΕΕ προτείνει την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών, διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές, την αρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας και την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων σε μικροπωλητές από τρίτες χώρες οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.

dunamitis.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/9/11 11:55

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΗΤΕ ΣΤΟ YOU TUbe και βαλτε :

    Ζωή Γεωργαντά - Το ΠΑΣΟΚ αύξησε σκόπιμα το έλλειμμα

    ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

    ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΣΟΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ
    ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ !!!

    ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΕΨΑΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

    ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ??ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΑΜΕ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΝΤ

    ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΑΠ
    ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    ΥΠΟΓΕΙΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ

    ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΟΛΟΙ .

    10 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΩΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΤΗΘΗΚΑΝ

    ΒΓΑΛΑΝΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ,ΤΑ SPREADS ΑΠΟ 120 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΤΑΣΕ 2000 ΜΟΝΑΔΕΣ

    ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ .

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΣΟΚΟΙ ΠΟΥ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕ .

    ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ..ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *