ροή ειδήσεων

Σημαντικές προσωπικότητες στο 4ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 ανοίγει η αυλαία  του 4ου Διεθνούς Αντιπυρηνικού Φεστιβάλ Ρόδου, που θα διαρκέσει ένα ολόκληρο δεκαήμερο. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ...
παρουσιάστηκε σήμερα στις 11.00 το πρωί σε συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου κ Θανάση Αναπολιτάνο που έγινε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου με την παρουσία των φορέων που συνεργάζονται και στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μπάμπης Ευθυμιάδης, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος κ Πάρις Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης  Ρόδου «Θέασις» κ. Γιάννης Χατζηκώστας, η κα Βασιλεία Καζούλη εκπρόσωπος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Δημήτρης Παρασός εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Κοινόν Δωδεκανησίων», η κα  Ίρις Μαυράκη εκπρόσωπος της οργάνωσης «Λυσιστράτη», ο κ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος εκπρόσωπος του Ομίλου Κινηματογραφιστών Ρόδου «Cine Απόπειρα».
Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχει η ημερίδα που διοργανώνεται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Πυρηνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας: Μία διαρκής απειλή στη γειτονιά μας» με εισηγητές τον κ Θανάση Γεράνιο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ Παναγιώτη Τσάκωνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον κ Tolga Yarman καθηγητή του Πανεπιστημίου Οκάν της Κωνσταντινούπολης και πρώην μέλος της Τουρκικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εκδήλωση για τα ναυάγια στη Μεσόγειο που περιέχουν τοξικά και πυρηνικά απόβλητα, θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ιταλίας Legambiente, τη δραστηριότητα της οποίας θα παρουσιάσουν τα ηγετικά στελέχη της Michela Presta και Angelo Gentili. Σημειώνεται οτι έχει συμφωνηθεί και θα υπογραφεί την ημέρα της παρουσίασης Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Legambiente και του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Επίκεντρο του Φεστιβάλ καθ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι η αίθουσα της Πύλης DAmboise  όπου θα λειτουργήσει Έκθεση για το Περιβάλλον. Σ αυτήν θα εκθέσουν έργα τους οι διεθνώς πολυβραβευμένοι Ρόδιοι σκιτσογράφοι Βαγγέλης Παυλίδης και Μιχάλης Κουντούρης. Επίκαιρα θέματα για το Περιβάλλον της Ρόδου θα εκθέσει στον ίδιο χώρο η Ομάδα Οικολογικά-Ροδιακά, ενώ θα προβάλλονται και ταινίες μικρού μήκους από Ρόδιους κινηματογραφιστές. Στον ίδιο χώρο θα δίνονται  σχεδόν κάθε μέρα συνεντεύξεις τύπου για την αναλυτική παρουσίαση κάθε εκδήλωσης με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων του Φεστιβάλ.
Πολύ επίκαιρη  είναι και η εκδήλωση με θέμα τη Δημόσια Περιουσία και τις προβλέψεις του Εφαρμοστικού Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Σ’ αυτήν εισηγητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Μπέης.
Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε πρώτη προβολή στη Ρόδο θα προβληθούν η τελευταία ταινία της Λουκίας Ρικάκη «Όνειρα σε άλλη γλώσσα», βραβευμένη ως καλύτερο ελληνικό ντοκυμαντέρ 2010, η ταινία της Νέλλης Ψαρρού “Golfland” με την παρουσία της ίδιας της δημιουργού, καθώς και η ταινία «Μικρά Ασία πάλι» του βραβευμένου Τούρκου σκηνοθέτη Ταχσίν Ισμπιλέν, ο οποίος θα παρευρεθεί στην προβολή. Το πρώτο του ρεσιτάλ στη Ρόδο στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη θα κάνει το Duo Cueca, το οποίο αποτελούν οι Ρόδιοι σολίστ της κλασικής κιθάρας  Αντώνης Λιοπύρης και Κωνσταντίνος Αναπολιτάνος. Στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Αντιπυρηνικού Φεστιβάλ Ρόδου έχουν ενταχθεί και οι παραστάσεις της θεατρικής Ομάδας «Πράξις» με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας Τσίρκο» σε σκηνοθεσία του Κώστα Κατσουλάκη.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει με μιά ανοιχτή συναυλία και συγκέντρωση με το σχηματισμό του Σήματος της Ειρήνης με δάδες και κεριά στην Πλατεία Δημαρχείου την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ, που έχει ανακηρυχθεί με απόφαση του ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Στόχος είναι να γίνει μιά μεγάλη συγκέντρωση, μιά γιορτή για την Ειρήνη. 
«Η Ρόδος που εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τον Τουρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΑΠΜ Θανάσης Αναπολιτάνος «ευρισκόμενη στο επίκεντρο μιάς περιοχής με έντονα προβλήματα γεωπολιτικής ρευστότητας που έχουν κοστίσει πολύ κατά το παρελθόν στην οικονομία μας,  επιδιώκουμε να στείλει μέσα από το Φεστιβάλ και την ανοιχτή συγκέντρωση ένα σαφές μήνυμα: Να μετατραπεί η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή σε Ζώνη Ειρήνης Ελεύθερη από Πυρηνικά και Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Είναι απαίτησή μας για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον χωρίς την απειλή πολέμων, χωρίς το φόβο οικολογικών  καταστροφών και ανθρώπινων ολοκαυτωμάτων».
Για την οργάνωση των εκδηλώσεων συνεργάζονται: το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου, η Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις», ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, ο Όμιλος Κινηματογραφιστών Ρόδου Cine-Απόπειρα, η Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων», η ΜΚΟ Λυσιστράτη, η Ομάδα Οικολογικά-Ροδιακά.  H πραγματοποίηση του Φεστιβάλ γίνεται με τη στήριξη της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησης Ρόδου και της Δημοτικής Επιχείρησης «Πηγές Καλλιθέας ΑΕ».
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

 

Δευτέρα 12/9/11

19.00 ΧΩΡΟΣ ΠΥΛΗΣ DAMBOISE

Εγκαίνια έκθεσης για το Περιβάλλον

Συμμετέχουν
- οι βραβευμένοι Ρόδιοι σκιτσογράφοι Βαγγέλης Παυλίδης και Μιχάλης Κουντούρης.
- η Ομάδα Οικολογικά-Ροδιακά με επίκαιρα θέματα για το Περιβάλλον της Ρόδου
- Ρόδιοι Κινηματογραφιστές με Ταινίες μικρού μήκους
Οργάνωση: ΑΠΜ-Όμιλος Κινηματ/στών Ρόδου Cine Απόπειρα- Οικολογικά-Ροδιακά
Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή 10.00-13.00 και 18.00-21.00 μέχρι τις 21/9

 

Τρίτη 13/9/11

21.00  Δημοτικό Θέατρο
Ναυάγια στη Μεσόγειo: Μια συνήθης πρακτική για την απόρριψη τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων
Παρουσίαση από την ιταλική οργάνωση Legambiente
Προβολή της ταινίας μικρού μήκους “The door” της Juanita Wilson
Οργάνωση ΑΠΜ-Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις»

Τετάρτη 14/9/11

21.00  Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη
Συναυλία κλασικής κιθάρας με το Duo Cueca
Πρώτη Συναυλία του Duo Cueca  στη Ρόδο που αποτελούν οι Ρόδιοι μουσικοί:
Αντώνης Λιοπύρης - Κωνσταντίνος Αναπολιτάνος
Οργάνωση: Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ)

Πέμπτη 15/9/11

21.00 Δημοτικό Θέατρο 
«Όνειρα σε άλλη γλώσσα»
Πρώτη Προβολή στη Ρόδο της τελευταίας ταινίας της Λουκίας Ρικάκη, βραβευμένης ως το καλύτερο ελληνικό ντοκυμαντέρ 2010
Οργάνωση ΑΠΜ-Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις»

Παρασκευή 16/9/11

17.30 ΑΚΤΑΙΟΝ

Ημερίδα: «Πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας: Μία διαρκής απειλή στη γειτονιά μας»

Οργάνωση ΑΠΜ-ΣΑΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Εισηγητές:       Θανάσης Γεράνιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
                        Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
                        Tolga Yarman, καθηγητής Πανεπιστημίου Οκάν Κωνσταντινούπολης

Παρασκευή 16, Σάββατο 17, Κυριακή 18, Δευτέρα 19/9/11

21.00 ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ Μελίνα Μερκούρη

Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας Τσίρκο»

από τη Θεατρική Ομάδα «Πράξις» σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη


Κυριακή 18/9/11

21.00 Δημοτικό Θέατρο 
«Golfland»
Πρώτη Προβολή στη Ρόδο της ταινίας της Νέλλης Ψαρρού με την παρουσία της ίδιας της δημιουργού
Οργάνωση ΑΠΜ-Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου-Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις»

Δευτέρα  19/9/11

20.00  ΑΚΤΑΙΟΝ

Εκδήλωση για τη δημόσια περιουσία και τον Εφαρμοστικό Νόμο 3986/2011

Εισηγητής: Κώστας Μπέης, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Οργάνωση: ΑΠΜ-Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου- Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων»

Τετάρτη 21/9/11  Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

20.00 Δημοτικό Θέατρο Ρόδου
«Μικρά Ασία πάλι»
Πρώτη Προβολή στη Ρόδο του Ντοκυμαντέρ του πολυβραβευμένου Τούρκου Σκηνοθέτη Ταχσίν Ιζμπιλέν με την παρουσία του ίδιου του δημιουργού.
Οργάνωση: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ-Cine Απόπειρα-ΔΟΠΑΡ

21.30   Πλατεία Δημαρχείου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Οργάνωση: ΑΠΜ-Δημοτική Κοινότητα Ρόδου-Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις»

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *