ροή ειδήσεων

Αυξάνουν τα κατσίκια τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στον άνθρωπο;

Μια γαλλική μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν πριν από λίγο στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της....
Πνευμονολογικής Εταιρείας που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, μπορεί να τρομάξει τις 15000 χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες που έρχονται σε καθημερινή επαφή με κατσίκια.Γιατί; Γιατί η συγκεκριμένη έρευνα ούτε λίγο ούτε πολύ συσχετίζει μια ιογενής λοίμωξη της κατσίκας με την ανάπτυξη ενός σοβαρού καρκίνου του πνεύμονα, του πνευμονικού τύπου αδενοκαρκινώματος.
 ι είναι το αδενοκαρκίνωμα πνευμονικού τύπου;

Το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα αποτελεί περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των διεισδυτικών μορφών του καρκίνου του πνεύμονα. Ο όγκος αυτός συνήθως αναπτύσσεται στην περιφέρεια των πνευμόνων και έχει τη μορφή μάζας με ακανόνιστο σχήμα και διάμετρο που κυμαίνεται από 2-5 εκ. αν και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτερος. Η χειρουργική αφαίρεση είναι δυνατή σε λιγότερα από το 40% των αδενοκαρκινωμάτων και δυστυχώς η πενταετής επιβίωση των ασθενών καταγράφεται μόνο στο 25%.

Πριν βιαστούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει η δημοσίευση των Γάλλων ερευνητών.

Τι δείχνει η μελέτη;

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της επαγγελματικής έκθεσης σε κατσίκες και μιας συχνής μορφή καρκίνου του πνεύμονα, γνωστής ως πνευμονικού τύπου αδενοκαρκίνωμα (P-ADC).
Στην προσπάθεια τους οι επιστήμονες να διαπιστώσουν τον «σπινθήρα» εκδήλωσης τους αδενοκαρκινώματος, βρήκαν στο παρελθόν μια σχέση μετάξυ του συγκεκριμένου καρκίνου και μια ιωγενούς λοίμωξης η οποία ευθύνεται για ανάπτυξη όγκων στους πνεύμονες των αιγοπροβάτων. Βασισμένοι σε αυτές τις πληροφορίες οι Γάλλοι ερευνητές θέλησαν να διευρενήσουν κατά πόσο ένας ιογενής παράγοντας που ταυτοποιείται σε πρόβατα και κατσίκια θα μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί σε ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν με αυτά τα ζώα κι οι οποίοι εμφανίζουν το αδενοκαρκίνωμα στον πνεύμονα τους.

Η συγκεκριμένη επιδημιολογική μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 176 συμμετέχοντες. 44 εξ αυτών ήταν ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα και 132 άλλοι υγιείς εθελοντές. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο οι ειδικοί τους ζητούσαν να απαντήσουν για τη σχέση τους με διάφορους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το ιατρικό ιστορικό τους, αλλά και την έκθεση τους στις κατσίκες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν επαγγελματική έκθεση στα κατσίκια, δηλαδή η επαφής τους με τα κατσίκια ήταν καθημερινή και για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είχαν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αδενοκαρκίνωμα πνευμονικού τύπου συγκριτικά με άλλους μορφές καρκίνου του πνεύμονα.Μάλιστα σύμφωνα με τα ευρήματα το αδενοκαρκίνωμα πνευμονικού τύπου έδειχνε μεγαλύτερη συσχέτιση με τις γυναίκες και τους μη καπνιστές η εκείνους που ουδέποτε εμφάνισαν κάποιας μορφής καρκίνου.

Ο Δρ.Νικόλας Ζιράρντ από το Νοσοκομείο Louis Pradel στη Λυόν δήλωσε τα εξής: " Οι επιστήμονες εδώ και καιρό πρόσεξαν κάποια σχέση μεταξύ του αδενοκαρκινώματος πνευμονικού τύπου και της μεταδιδόμενης ιογενούς λοίμωξης των αιγοπροβάτων.Αυτό ήταν η αιτία να μας οδηγήσει στην έρευνα πιθανότητας μια γενικότερης σχέσης μεταξύ της επαγγελματικής έκθεσης σε αυτά τα ζώα η οποία κάνει τους ανθρώπους πιο ευπαθείς στον πνευμονικού τύπου αδενοκαρκίνωμα.’’
Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε σχόλιο στα ευρήματα των Γάλλων επιστημόνων. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αν διαβάσει κανείς την δημοσίευση προσεκτικά θα δει ότι το 5πλάσιο ρίσκο εμφάνισης αδενοκαρκινώματος αφορά στη σύγκριση με τον κίνδυνο εμφάνισης άλλης μορφής καρκίνου του πνεύμονα.Με απλά λόγια κάποιος βοσκός σύμφωνα με την γαλλική μελέτη έχει 5πλάσιο ρίσκο να εμφανίσει αδενοκαρκίνωμα πνευνομικού τύπου από το να εμφανίσει για παράδειγμα πλακώδες καρκίνωμα του πνεύμονα. Και τι γίνεται με εκείνους τους μη καπνιστές που έρχονται σε επαφή με κατσίκια αλλά ουδέποτε εμφανίζουν την παραμικρή αλλοίωση στον πνεύμονα τους. Ο δεύτερος λόγος που δεν μου προκαλεί ανησυχία η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι πρόκεται για μια ανάλυση βάση ερωτηματολογίου και όχι άμεσης βιολογικής συσχέτισης.Χωρίς να αμφισβητείται η αξιοπιστία των ερωτηματολογίων απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα τα οποία θα ικανοποιούν τη βασική αρχή της επιστήμης που είναι η επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

Για να μπορέσουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα θα πρέπει να γνωρίζουμε αν άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στον πνεύμονα. Για αυτό και ο Δρ. Ζιράρντ συνεχίζει το σχόλιο του ως εξής: “Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι πράγματι η έκθεση στα κατσίκια θα μπορούσε να είναι παράγοντας κινδύνου για το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου στον πνεύμονα, ωστόσο περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη ώστε να διερευνηθούν άλλα πιθανά αίτια της ασθένειας.’’
skai.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/9/11 14:54

    ...αυτά να τα βλέπουν όσοι τρώνε τα καμένα τα ζωάκια

    και είναι ενα κρέας που βρωμά μάλιστα...

    κτήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/9/11 16:07

    14:54 Πλυνε πρωτα τον κωλο σου βρωμιλε..και ασε τα κατσικια! Το κατσικισιο πα'ι'δακι μυριζει καλυτερα απο σενα σαπιε ανθρωπε! και κτηνος εισαι εσυ παιδεραστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/9/11 23:15

    η κτηνοβασία πειράζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/10/11 01:30

    εξαρτάται... από πόσο καιρό έχεις να ενεργηθείς, να πλύνεις το κώλο σου κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *