ροή ειδήσεων

Ελληνικό θαύμα: Κάτω οι μισθοί, πάνω οι τιμές

Και ενώ οι Ελληνες καταναλωτές μετρούν καθημερινά πόσα χρήματα έκαναν φτερά από τις τσέπες τους από τη βαριά φορολογία, τα έκτακτα χαράτσια και τις μειώσεις των... εισοδημάτων τους, τα αγαθά και οι υπηρεσίες γίνονται ακόμη πιο ακριβά, κάνοντας την καθημερινότητα ακόμη πιο δύσκολη.

Τα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται, με τα εισοδήματα να κατρακυλούν, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να εξασθενεί, αλλά την ίδια ώρα τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 3,1% τον Σεπτέμβριο.

Ετσι, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά αναπροσαρμόζουν τις ανάγκες τους στα νέα δεδομένα και το καλάθι του σούπερ μάρκετ γίνεται όλο και πιο ελαφρύ, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει κόκκινο, με τις τιμές ακόμη και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης να καθίστανται απλησίαστες.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της βαρύτατης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% πολλών προϊόντων (εστίαση, αναψυκτικά κ.λπ.), αλλά και της λήξης της περιόδου των θερινών εκπτώσεων. Αποτέλεσμα ήταν η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 3,1%. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο +1,7% σε σχέση με πέρσι, επίδοση η οποία και πάλι δεν ήταν καλή, δεδομένου ότι η ύφεση στη χώρα μας ανέρχεται τουλάχιστον στο 5%.

Μάλιστα, η έκρηξη που καταγράφεται στις τιμές είναι επικίνδυνη και για έναν ακόμη λόγο. Μπορεί, δηλαδή, να αποτελέσει ένα ακόμη επιχείρημα στις επιταγές της τρόικας για περαιτέρω μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,3%, ενώ ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2010 - Σεπτεμβρίου 2011 παρουσίασε άνοδο 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις κατά 8,3% στη στέγαση, λόγω της ανόδου των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των ενοικίων κατοικιών, και κατά 4,8% στις μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στις υπηρεσίες μεταφορών.

Παράλληλα, αυξημένα κατά 5,8% ήταν σε σχέση με πέρσι τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά είδη, κυρίως λόγω της αύξησης της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ενώ στο +2,2% βρίσκονται οι τιμές και στα βασικά είδη διατροφής (κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά), τα είδη δηλαδή που είναι πρώτης ανάγκης σε ένα νοικοκυριό.

Ανοδικά κατά 2,8% κινήθηκαν και οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ ακριβότερες κατά 0,6% είναι και οι τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Αύξηση 2,9% παρουσίασαν οι τιμές σε καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και κυλικεία και 2,7% στο ύψος των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

Νεκταρία Σταμούλη
dimokratianews.gr

Σχόλια

  1. Logiko mou akougete :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/11 01:26

    ..πάνω οι τιμές, κάτω οι κιλότες και τα σόβρακα !

    Μετά την Αστεγοποίηση των Ελλήνων, το ΠΑΣΟΚ περνά στη δεύτερη φάση δηλ. στην Εκπόρνευση των Ελλήνων την εξώθηση στη πορνεία !

    Μας κάνανε Ρουμανία και Βουλγαρία.. και δεν αντέδρασε κανείς :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *