ροή ειδήσεων

Αυτό είναι το γερμανικό σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ

Το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας με τον κωδικό «Εύρηκα»!  Παρουσιάζουν το ξεπούλημα της χώρας ως σανίδα σωτηρίας!...


Με την κωδική ονομασία «Εύρηκα» έγινε γνωστό τo "μυστικό" σχέδιο της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας θα πρέπει να εκχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Την ίδια πρόταση, όλως τυχαίως, την είχαμε ξανασυναντήσει εβδομάδες πριν, όταν η Φινλανδία πρότεινε την σύσταση μιας εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο για να μπουν εκεί τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, κάνοντας στην ουσία λόγο για εμπράγματες εγγυήσεις, αφού υπήρχαν αντιδράσεις για τις χρηματικές εγγυήσεις που είχε συμφωνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Έτσι, μετά από εβδομάδες που το πράγμα «ωρίμασε» το φέρνουν ως «σχέδιο σωτηρίας» για την Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι η χώρα αφού έτσι θα μπορέσει να βγει στις αγορές και να μειώσει το χρέος, χωρίς να λένε ότι πρόκειται για το υπέρτατο ξεπούλημα της χώρας με απίστευτους έως προδοτικούς όρους και διαδικασίες.

Μάλιστα, όλα αυτά σε μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου «συχνάζουν» hedge funds και τράπεζες που δεν γνωρίζουμε ακόμα το ρόλο τους στην κρίση χρέους και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Το σχέδιο “Εύρηκα” αναφέρει:

"Την εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε μία εταιρία, με έδρα το Λουξεμβούργο, και τη σταδιακή πώλησή τους με στόχο τη μείωση του χρέους στο 88% του ΑΕΠ περιλαμβάνει μυστικό “plan B” της Γερμανίας για τη διάσωση της Ελλάδας με την κωδική ονομασία – δανεισμένη από την χώρα μας – “Εureca”.

Με βάση το σχέδιο, το οποίο επεξεργάζονται οι στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Ά. Μέρκελ με επικεφαλής τον κ. Martin Wittig, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Roland Berger, η Ελλάδα θα πρέπει να εκχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της αξίας 125 δισ. ευρώ σε μία εταιρία holding με έδρα το Λουξεμβούργο.

Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Το σχέδιο στη συνέχεια προβλέπει την εξαγορά της εταιρίας holding από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 125 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 125 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ (!) και το EFSF (!), μειώνοντας έτσι το χρέος της στο 88% του ΑΕΠ από σημερινά επίπεδα στο 145%, χωρίς να απαιτηθεί “κούρεμα”.

Με τη μείωση του χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, ενώ αναμένεται να επανακτήσει επενδυτική αξιολόγηση (“Α” ή “Α+”) βραχυπρόθεσμα, σημειώνεται σχετικά.

Η εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Roland Berger εκτιμά ότι αυτό θα αποφέρει αμέσως περί τα 40 – 60 δισ. ευρώ.

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης θα έχουν θετική επίδραση 8% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, κάτι που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5%, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων ύψους 4% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, θα μειωθεί περισσότερο από 50% το βάρος των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, χάρη στη μείωση του χρέους και στη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όλα τα παραπάνω θα δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ ετησίως, κάτι που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 60% έως το 2018, εκπληρώνοντας έτσι τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 και, σε περίπτωση όπου υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα αφαιρουμένων των τόκων!! Αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα των 125 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ ή τα 150 δισ. ευρώ έως το 2025. Οι αναλυτές της Roland Berger εκτιμούν ότι και σε αυτήν την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.

Ο σχεδιασμός αυτός θα αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους που ποντάρουν σε χρεοκοπίες των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέσω των CDSs, οδηγώντας σε κατάρρευση των spreads των αδύναμων κρίκων της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση κατά 100% του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα θα οδηγήσει και σε εξάλειψη της διαφθοράς, ενθαρρύνοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Μία ακόμη θετική συνέπεια από τους Γερμανούς εμπνευστές του σχεδίου είναι ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και μειώνοντας το ρίσκο ενεχύρων της ΕΚΤ κατά 95%, και θα τεθεί τέρμα στην κρίση ρευστότητας της Ελλάδας".

• Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης τονίζει ότι δεν θα τολμήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην αποδοχή αυτού του σχεδίου γιατί θα οδηγηθούν στο ΓΟΥΔΙ για εθνική προδοσία και εκχήρηση του ελληνικού εθνικού πλούτου.
Δείτε το video



• Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, σε ερώτηση της τηλεόρασης ΚΟΣΜΟΣ, διαψεύδει την ύπαρξη του σχεδίου αυτού, επικαλούμενος τη διάψευση του υπουργού οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο.
Δείτε το video




Εν τω μεταξύ στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ένα μεγάλο κούρεμα στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε την Τρίτη η εταιρεία Roland Berger, η οποία έχει καταρτίσει το σχέδιο «Εύρηκα» για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιούσιας.
Το στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Μάρκους Κράλλ μιλώντας στο Dow Jones Newswires εξέφρασε την εκτίμηση πως ένα μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα από αυτό του 21% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες και δεν θα οδηγούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο ίδιος υπερασπίσθηκε το σχέδιο «Εύρηκα» που έχει καταρτίσει η εταιρεία του και το οποίο προβλέπει μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς να προκληθεί χρεοκοπία.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι η χώρα μας θα καταγράψει σε μια δομή το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, τα οποία εκτιμώνται τουλάχιστον στα 125 δισ. ευρώ. Η δομή αυτή θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος θα οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Με τα 125 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών της προς την ΕΚΤ και τον EFSF. Ως εκ τούτου, το χρέος θα υποχωρήσει στο 88% του ΑΕΠ από 145% σήμερα. Παράλληλα, θα μειωθούν κατά 50% τα επιτόκια, γεγονός που θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.
Σύμφωνα με την Roland Berger, εκτός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν χρειάζεται να ληφθούν αλλά δυσάρεστα φορολογικά μέτρα. Και επειδή το σχέδιο είναι αναπτυξιακό από τη σύλληψη του, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να γίνει Βουλγαρία για να προσελκύσει επενδύσεις.
Το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία προς αποκρατικοποίηση θα περιέλθουν σε ευρωπαϊκά χέρια για να διαχειριστούν τη διαδικασία, αφαιρεί από τα χέρια των κυβερνώντων την «πηγή της διαφθοράς».
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού θα έχουν τον πρώτο λόγο και προτίμηση στις αποκρατικοποιήσεις. Σε αντίθεση με το Μνημόνιο το οποίο προβλέπει ότι τα κρατικοποιηθεντα περιουσιακά στοιχεία περνάνε κατευθείαν σε ευρωπαϊκά χέρια.
Η αποδοχή του σχεδίου θα έχει την απόλυτη αποδυνάμωση των CDS, οι κάτοχοι των οποίων θα τρέξουν να κλείσουν τις θέσεις τους αγοράζοντας Ελληνικό χρέος. Αντιθέτως στην περίπτωση του κουρέματος θα είχαν στα χέρια τους 60 δισ. ευρώ για να επιτεθούν στην επόμενη χώρα.
Ο Κράλλ ο οποίος θα έχει αυτές τις ημέρες επαφές με κυβερνητικά στελέχη και στελέχη των κόμματων της αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η Ελλάδα να επιλέξει την εφαρμογή του «Εύρηκα».


NewsKosmos.Com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *