ροή ειδήσεων

Διαβουλεύσεις με τρόικα για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στις ακριτικές περιοχές

Σχέδιο για μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας έως και 4 μονάδες επιχειρεί να «περάσει» η κυβέρνηση από την τρόικα...

Η μείωση του ΦΠΑ, θεωρούν στο Yπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ομοβροντία μειώσεων τιμών στην αγορά.

Στο τραπέζι της κοινωνικής διαβούλευσης για το εθνικό φορολογικό σύστημα που ξεκινά άμεσα -υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας- ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Παντελής Οικονόμου αναμένεται να καταθέσουν προς συζήτηση τρεις βασικές εισηγήσεις:

1. Μείωση του βασικού και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε 20% και 9% αντί 23% και 11% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% και των ειδικού καθεστώτος φορολόγησης στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

2. Κατάργηση των ειδικού καθεστώτος για τις ακριτικές περιοχές και ακόμα μεγαλύτερη μείωση ΦΠΑ για όλους, σε 19% και σε 9%.

3. Κατάργηση όλων των επιμέρους συντελεστών και επιβολή ενός μοναδικού και πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που θα καθοριστεί στη διαβούλευση, της τάξεως, για παράδειγμα, του 17% ή και χαμηλότερα.

Ερωτηματικό παραμένει ποιος συντελεστής θα ισχύσει για τα αγροτικά προϊόντα, αν και, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει έδαφος η εισήγηση για να υπαχθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, όπως ο τουρισμός και τα εξαγωγικά προϊόντα.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά τα επονομαζόμενα νησιά «πολυτελείας». Στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού έχει τεθεί πρόταση η οποία προβλέπει την κατάργηση της διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης με ΦΠΑ μειωμένο κατά 30% προκειμένου για τα «πλούσια» νησιά του Αιγαίου, όπου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δείχνουν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.

Παράγοντες του Yπουργείου Οικονομικών που έχουν εισηγηθεί το σχετικό μέτρο στον υπουργό Ευ. Βενιζέλο, θεωρούν ότι είναι άδικο να υπάρχει η ίδια φορολογική μεταχείριση για νησιά όπως η Σύμη και η Ικαρία με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο ή τη Σαντορίνη.

Ωστόσο, η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και ιδίως τη μείωση του ΦΠΑ στην παρούσα φάση. Το κλιμάκιο επέμεινε ότι η μείωση των φόρων θα πρέπει να προχωρήσει μόνο στη βάση του ισοδύναμου αποτελέσματος.

Στην έκθεση της τρόικας τονίζεται ότι «η μια μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και δεν πρέπει να εξαντληθεί σε αλλαγές υπό καθεστώς χρονικής πίεσης».

Το σενάριο πάντως για την επιβολή του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αναμένει με αγωνία η αγορά, καθώς θεωρείται «μονόδρομος» για την αύξηση του τζίρου και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Παρέμβαση Περιφερειαρχών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Με την επισήμανση ότι «στο νησιωτικό χώρο δεν βρίσκεται ο πάτος με το βαρέλι για τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας», οι Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Νάσος Γιακαλής, απευθύνουν σήμερα κοινή επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στον οποίο καθιστούν σαφές, για μία ακόμα φορά, ότι τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα τους βρει αντίθετους και απέναντι.
«Αν κάποιοι στα οικονομικά επιτελεία, διαχρονικά, έχουν διαμορφώσει την αντίληψη του “προνομιούχου” νησιώτη, αυτό συνιστά ύβρη και φανερώνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας που βιώνει ο νησιωτικός χώρος» υπογραμμίζεται στην επιστολή, με τους δύο Περιφερειάρχες να ζητούν από τον κ. Οικονόμου να διαψεύσει τις νέες σχετικές πληροφορίες και σενάρια, πιθανή επιβεβαίωση των οποίων «συνιστά για εμάς κόκκινη γραμμή», όπως αναφέρουν.
Πριν την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής, ο κ. Μαχαιρίδης επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, και στη συνέχεια συμφώνησαν με τον συνάδελφό του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στην από κοινού παρέμβαση προς τον κ. Οικονόμου.
Στην επιστολή τους αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Επειδή γινόμαστε αποδέκτες και κοινωνοί νέων σεναρίων και πληροφοριών περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησιωτικό χώρο, πληροφορίες που προφανώς δεν εκπορεύονται “από το πουθενά” αλλά από συγκεκριμένους κύκλους – πιθανότατα πολύ κοντινούς σας, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι σε μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους και απέναντι.
Το έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, το επαναλαμβάνουμε και τώρα: στο νησιωτικό χώρο, τον πολύπαθο και εξαιρετικά ευαίσθητο, δεν πρόκειται να αναζητήσετε τον «πάτο στο βαρέλι» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Προφανώς κατανοούμε την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα και η εθνική μας οικονομία. Ας επικρατήσει επιτέλους η λογική, η δικαιοσύνη και ο ρεαλισμός, κι ας αναζητήσετε άλλες πηγές που θα αποφέρουν στον κρατικό κορβανά ισοδύναμα ταμειακά οφέλη.
Οι νησιώτες του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου δεν είναι αυτή η «πηγή». Μην τολμήσει κανείς να μας αποδώσει τη ρετσινιά του «προνομιούχου».
Αν κάποιοι στα οικονομικά επιτελεία, διαχρονικά, έχουν διαμορφώσει αυτήν την αντίληψη για τον νησιώτη, αυτό συνιστά ύβρη και φανερώνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας που βιώνει ο νησιωτικός χώρος.
Κύριε Υπουργέ, επειδή ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι αυτού του λαού δεν μας επιτρέπεται να μείνουμε απαθείς στην επιβολή νέων βαρών στους νησιώτες του Αιγαίου, κρίνουμε σκόπιμο να σας επισυνάψουμε τόσο την κοινή μας επιστολή προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Φεβρουάριος 2011), όσο και αυτήν προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (Μάρτιος 2011), από τα περιεχόμενα των οποίων θα αντιληφθείτε – θέλουμε να πιστεύουμε – πώς και γιατί τεκμηριώνεται με σαφήνεια η επιλογή μας να αποτελέσει “κόκκινη γραμμή” τυχόν κατάργηση ή σκέψη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Παρακαλούμε να τις μελετήσετε με προσοχή.
Με την ελπίδα ότι θα σπεύσετε να πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων τυχόν σχετικές «σωτήριες» προτάσεις και εισηγήσεις, περιμένουμε την κατηγορηματική διάψευση των σχετικών σεναρίων και πληροφοριών.

Οι Περιφερειάρχες
Νοτίου Αιγαίου Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
Βορείου Αιγαίου Νάσος ΓΙΑΚΑΛΗΣ»

• Εν τω μεταξύ μετά τη σημερινή έντονη φημολογία από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ και κυβερνητικούς παράγοντες σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο ΔΣ Ρόδου, τ. πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Δωδεκάνησος, για ακόμη μία φορά, καλείται να πληρώσει την αδιαφορία της κεντρικής, αλλά ταυτόχρονα και την ανικανότητα και απροθυμία της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, να προτάξει το συμφέρον του τόπου, έναντι του κομματικού της καθήκοντος.
Όπως και τη διετία 1985-1986, περίοδο κατά την οποία από τη Δωδεκάνησο αφαιρέθηκε ο ισχυρότερος μέχρι τότε μοχλός ανάπτυξής, που ήταν το Ειδικό Δασμολογικό Καθεστώς, πρόσωπα με ιδεολογικές αγκυλώσεις και δογματικά απέναντι στην επιχειρηματικότητα, οδηγούν την οικονομία της Δωδεκανήσου σε μαρασμό, καταδικάζοντας τα νησιά σε μόνιμη ύφεση και αναπτυξιακή απομόνωση και τους νησιώτες σε μετανάστευση.
Σκανδαλώδης είναι η στάση της τοπικής πολιτικής ηγεσίας στο θέμα αυτό, η οποία αγγίζει τα όρια της προδοσίας των ονείρων και των προσδοκιών του
Δωδεκανησιακού λαού, που έκανε το λάθος να πιστέψει στις εξαγγελίες τους που σήμερα αποδεικνύονται ακατάσχετη και επικίνδυνη φλυαρία.
Παρακολουθεί τις δραματικές και καταστροφικές εξελίξεις παθητικά, ανίκανη να αντιδράσει, ενώ θα έπρεπε να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην
αντίσταση και προάσπιση των συμφερόντων του Νομού.»

• Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Αν. Υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο Γιάννης Παππάς έκανε την εξής δήλωση:

«Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα. Βαφτίζοντας «προνόμιο» την ευαισθησία που απαιτεί η γεωγραφία της πατρίδας μας -γεγονός που αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση- ο Αν. Υπουργός Οικονομικών προετοιμάζει ύπουλα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θέλοντας να κρύψει την αδυναμία της για πάταξη της φοροδιαφυγής κατασκευάζει ενόχους και προσπαθεί με λογικές κοινωνικού αυτοματισμού να δημιουργήσει τετελεσμένα. Την τακτική αυτή την ξέρουν πια όλοι. Την είδαμε στην εργασιακή εφεδρεία, την είδαμε στην κόντρα μεταξύ υπουργών για το Υπουργείο Ναυτιλίας, την είδαμε με τα ταξί.
Ας καταλάβουν καλά οι κυβερνώντες ότι περιθώρια για παιχνίδια στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας δεν υπάρχουν. Ας καταλάβουν καλά ότι ο μειωμένος συντελεστής δεν είναι χάρη. Είναι αντισταθμιστική επιστροφή απέναντι στο νησιωτικό χώρο που με τις υπηρεσίες του λειτουργεί ως στυλοβάτης ολόκληρης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.
Ο Παντελής Οικονόμου έχει μόνο μία επιλογή: να δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις του και να σταματήσει τα παιχνιδάκια και τα μισόλογα. Η υπομονή και η ανοχή μας έχει εξαντληθεί».

NewsKosmos.Com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/10/11 01:27

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΕΔΩ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΗ ΜΑΝΑ ΑΝ ΜΑΣ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΠΑ !

    ΑΚΟΥΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ? ΘΑ ΣΑΣ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΩΛΟ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ !

    ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ Η' ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΣ !?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *