ροή ειδήσεων

Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα απαιτεί η τρόικα

Την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων ζήτησε η τρόικα από τον Γ. Κουτρουμάνη
Πρόταση – σοκ της τρόικας για μείωση του κατώτερου μισθού που παραπέμπει σε κατ΄ ουσίαν κατάργηση... της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το αίτημα αυτό τέθηκε από τα στελέχη της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος αντέδρασε λέγοντας ότι οι μισθοί έχουν ήδη δεχθεί τεράστιο πλήγμα και δεν μπορούν να μειωθούν άλλο.

Η τρόικα επέμενε, όπως λένε οι πληροφορίες και τότε ο κ. Κουτρουμάνης φέρεται να απάντησε ότι το θέμα τον υπερβαίνει και οφείλει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. «Δε θα γίνουμε Ινδία.

Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι όπλο» φέρεται να ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εργασίας και τώρα αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα η απάντηση της τρόικας και οι οριστικές εξελίξεις.

«Μειώστε το εργατικό κόστος, αναθεωρήστε τις επιχειρησιακές συμβάσεις», είναι το μήνυμα που έδωσε η τρόικα στο Γ. Κουτρουμάνη , υπογραμμίζοντας πως η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας περνά μέσα από την μείωση των αμοιβών.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης έχει δεχθεί τις πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στο ήδη τροποποιημένο θεσμικό πλαίσιο των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, κυρίως μέσα από την αποδυνάμωση της διαιτησίας. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ ζητούν την αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και την ενίσχυση των ατομικών συμβάσεων, κάτι που όμως βρίσκει σφόδρα αντίθετη την κυβέρνηση που διαμηνύει πως δεν επιθυμεί «η χώρα να γίνει Ινδία», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί πως στο επόμενο διάστημα θα προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κινούνται προς τις εξής κατευθύνεις:

-Θα καταργούν την υποβολή αιτιολογικής μελέτης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας για την ανάγκη υπογραφής ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.

-Θα επιταχύνουν την ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων μέσω ταχύτερης έκδοσης αποφάσεων από 6 μήνες σε 1,5 μήνα.

-Θα προωθούν ένα σύστημα κριτηρίων που θα πιστοποιεί αντικειμενικά την προβλεπόμενη από το νόμο υποχρεωτική εκπροσώπηση του 51% για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης και θα ελέγχει με ακρίβεια την αντιπροσωπευτικότητα των συμβαλλομένων μερών.

Ωστόσο, όπως διαφαίνεται οι πιέσεις της τρόικας θα διατηρηθούν και θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

24h.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/10/11 00:42

    να πανε στο διαολο...αυτοι και οσοι τους κουβαλησανε εδω....( αρχηγος και βουλευτες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/10/11 08:40

    H τροικα το ζητάει (ψέμα) ο υπουργός αντιδράει (ψέμα), τελικά το νομοσχέδιο δεν περνάει λόγω των αντιδράσεων του υπουργού (ψέμα),,,,, και τα πρόβατα είναι χαρούμενα γιατι ο υπουργός τους στάθηκε (ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!! Κ εγώ το ίδιο θα έκανα! Απλο παιχνίδι εντυπώσεων!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/10/11 09:35

    φτανει πια αυτο το ψεμα. η τροικα δεν ζηταει τιποτα. η τροικα απλα θελει τα λεφτα της. οι δικοι μας αποφασιζουν για τα μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *