ροή ειδήσεων

Ο Τροϊκανός «Μεγάλος Αδερφός» απειλεί εθνική και πολιτική ασφάλεια

Μείζον θέμα για την εθνική και πολιτική ασφάλεια προκαλεί η αποκάλυψη ότι όλα τα δεδομένα, που είναι καταχωρημένα στα συστήματα πληροφορικής των υπουργείων...
μηδενός εξαιρουμένου, είναι απόλυτα εκτεθειμένα στους πάσης φύσεως «ξένους», υπαλλήλους της Τρόικας, με αφορμή -ή πρόσχημα- τον δημοσιονομικό έλεγχο της χώρας.
«Στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας θυμάμαι πριν από χρόνια γινόταν αυστηρός έλεγχος στους εισερχόμενους. Όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί δέχονται αδιαμαρτύρητα αυτό τον έλεγχο. Οι ξένοι όμως αρνήθηκαν να σταματήσουν και η εντολή που δόθηκε στους φρουρούς, από πάνω, ήταν «αφήστε τους»», αποκαλύπτει στο koutipandoras.gr ο Θωμάς Μαυροφίδης, πρόεδρος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος.

Μεγάλα και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα που αφορούν και στα υπόλοιπα υπουργεία, καθώς η έκθεση εμπιστευτικών –υπό κανονικές συνθήκες- δεδομένων είναι καθολική. Εντονοι είναι οι προβληματισμοί για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοιχεία, νούμερα και οικονομικές καταστάσεις ακόμη και για την δημόσια περιουσία, όταν τα δουν «ξένα μάτια».

«Έχουμε μπει σε μια φάση αξιοποίησης του δημοσίου πλούτου, εγώ το ονομάζω ξεπούλημα, με το κράτος να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Άτομα που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα μπορούν να παίξουν αρνητικό ρόλο. Θα γίνω πιο σαφής: Αν εσύ πουλάς και ο άλλος που πάει να αγοράσει ξέρει τα πάντα για τις προθέσεις σου και τις κόκκινες γραμμές σου, τότε είναι σίγουρο ότι αυτός θα βγει κερδισμένος από τη διαπραγμάτευση και εσύ χαμένος», επισημαίνει ο κ. Μαυροφίδης.

Από τις αρχές του 2010, όπου ξεκίνησε και ο αυστηρός δημοσιονομικός έλεγχος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημόσια μηχανή έχει κατακλυστεί από υπαλλήλους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπαλλήλους που δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους, το πότε και για πόσο έρχονται στη χώρα, ποιο είναι το επίπεδο τεχνογνωσίας και τεχνολογικής κατάρτισής τους. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία όλων των υπουργείων, ανεξαιρέτως. Για να υπάρξει μια στοιχειώδης προστασία, πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πρέπει να έχουν μόνο εντεταλμένοι και ορκισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Με μία μακροσκελή ανακοίνωσή της η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος έφερε στο προσκήνιο αυτό το ζήτημα, ζητώντας απαντήσεις και πληροφορίες.

Καμία ασφάλεια, κανένας έλεγχος
«Δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα κουλτούρα ασφάλειας», συνεχίζει ο κ. Μαυροφίδης. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι οι υποκλοπές που σόκαραν το πανελλήνιο. Σκεφτείτε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν θύμα αυτής της υπόθεσης και πάλι δεν καταδικάστηκε κανείς. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν ακολουθούνται ούτε οι βασικές αρχές ασφάλειας. Και καλά να συμβαίνει αυτό στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο, όμως, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο επικίνδυνα».

«Αρκετές από τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ενημέρωση αφορούν και δημόσιους οργανισμούς, ΔΕΚΟ που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν κλπ», αναφέρει στο koutipandoras.gr ο Χάρης Γεωργίου, Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της ΕΠΕ.
«Το επίπεδο πρόσβασης αυτών των ανθρώπων επιτρέπει ακόμα και την ακριβή αποτίμηση κάποιας εταιρείας ή ΔΕΚΟ. Αξιολογούνται πολλά εκατομμύρια αυτές οι πληροφορίες, ξέρετε, εταιρείες πληρώνουν αδρά για μια τέτοια αποτίμηση, ώστε να ξέρουν πόσο αξίζει ένας φορέας και αν συμφέρει η εξαγορά του, για να μην αναφέρω περιπτώσεις βιομηχανικής κατασκοπίας. Εδώ κυκλοφορούν δεδομένα και κανείς δεν ασχολείται για το αν θα χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο. Οι ελεγκτές ελέγχονται κατά την έξοδό τους; Ξέρουμε τι πληροφορίες κουβαλάνε; Η μέχρι τώρα εμπειρία μας μάς λέει ότι δεν ελέγχονται».
«Δεν περνάει απ’ το μυαλό τους ότι κάποια δεδομένα είναι ευαίσθητα και ότι θα πρέπει να προσέχουν ποιος και πως τα διαχειρίζεται».

«Αυτά, μόνο στην Ελλάδα»
«Η γενικότερη φιλοσοφία είναι να φτιάξουμε κάτι να δούμε αν δουλεύει και τελείωσε», συμπληρώνει ο κ. Γεωργίου.
«Να φανταστείτε έχει τύχει να καταστραφούν δίσκοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτά, μόνο στην Ελλάδα. Ζητάμε απαντήσεις, δεν προδικάζουμε καταστάσεις. Θέλουμε να μάθουμε επισήμως ποια μέτρα ελέγχου έχουν παρθεί».

«Σε περίπτωση που ισχύει η καταγγελία που έγινε από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος τότε πρέπει να επιληφθεί το θέμα η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων», σχολίασε στο koutipandoras.gr ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης.
«Είναι η μόνη αρμόδια Αρχή για να κρίνει ότι έχει να κάνει με παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Αν τώρα, όμως, έχουμε να κάνουμε με κρατικά αρχεία και πληροφορίες, τότε είναι ζήτημα ελέγχου της πολιτικής διοίκησης. Εκεί μπορεί να παρέμβει η Βουλή, τα Υπουργεία και ο εισαγγελέας ακόμα».
Ακόμη, έκανε λόγο για την εφαρμογή η μη κάποιων ορίων: «Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η διοίκηση είναι και ευρωπαϊκή, κατά ένα μέρος της. Μέχρι του σημείου που δεν πλήττονται τα συμφέροντα της χώρας φυσικά».

«Ψιλά γράμματα η ψηφιακή ασφάλεια»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση επισημαίνει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία λογισμικού κρατικών φορέων και οργανισμών. Τα ψηφιακά αρχεία και η ηλεκτρονική αλληλογραφία του κράτους ποτέ δεν διασφαλίστηκαν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών να είναι εκτεθειμένα.

«Κατά 99.99% ανακοίνωση ή επίσημη απάντηση δεν θα υπάρξει, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ζητάμε πληροφορίες επισημαίνοντας ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης, ούτε η πρώτη φορά που δε λαμβάνουμε απάντηση. Δυστυχώς, για κάποιους αυτά τα θέματα είναι ψιλά γράμματα», κατέληξε ο κ. Γεωργίου.

Αναμένονται διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με το οποίο και επικοινώνησε το koutipandoras.gr


Η ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφοριακών Ελλάδος

E.Π.E

koutipandoras.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/10/11 17:40

    Μπράβο στους ΠΑΣΟΚΟΥΣ μπράβο στα ΛΑΜΟΓΙΑ μπράβο στους ΠΡΟΔΟΤΕΣ μπράβο στους ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ που μας κάθισαν στο σβέρκο και μας ξεπωλούν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/10/11 16:07

    Το κράτος έχει σηκώσει τα χέρια στους Ξένους ! Οι Έλληνες ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ πρέπει να πληρώσουν για την ΠΡΟΔΟΣΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *